Bazı içecekler

1-Maden Suları
İçerisinde çözünmüş halde gaz ve mineral bulunan kaynak sularına maden suyu denir. Soda ise maden suyuna karbondioksit (CO2) veya çeşitli minareler ilave edilerek elde edilen yapay içecektir. Maden suyu içindeki Co2 ve minareler bakımından oldukça faydalı bir içecektir. Geçmiş çağlardan beri kullanılan maden suyu maalesef ki günümüzde yeteri derecede tüketilmemekte ve maden suyu hakkında tüketiciler yeteri bilgiye sahip değildir. Maden suyu yediden yetmişe sağlıklı bütün bireylerin tüketebilceği minarel deposudur.
Maden Suyundaki Minareller
Bikarbonat ; mide asitini nötralize eder,gastrik boşalmayı geciktirir
Kükürt ; kolesistokinin salınımını artırır laksatif etki yapar,buna parelel olarak konstipasyonu önler
Sodyum klorit ; su ve elektrolit sekresyonu oluşturur ve safranın duedonuma akışı sağlanır.
Kalsiyum ; kemik minarel yoğunluğunda olmazsa olmaz minarel
Magnezyum ; aterosklerozis ve menopoz da gerekli olan minarel.
Ayrıca maden suyu sadece yemeklerden sonra değil her zaman içilebilecek çok değerli bir içecek, günde 1-2 su bardağı maden suyu içmekte sakınca yoktur. Hamile kadınlar,7 yaş üstü bireyler de bu minarel deposu içeceği gönül rahatlığı ile içebilirler.
2-ÇAY
Çay ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen içecektir. Dünyada da hatırı sayılır derecede tüketilir. Dünyada günlük kişi başı ortalama 120 ml çay tüketildiği bildirilmiştir. Tüketilen çayın yaklaşık %78'i siyah çaydır. Çayda alkoloid,polifenoller ve aromatik esanslar mevcuttur. 100 ml çay yaklaşık olarak 20 mg kafein içerir.
Çayın Sağlığa etkisi ;
Yapılan araştırmalar,hipertansiyon,inme,koroner kalp hastalıkları,artrit,çeşitli kanserler gibi hastalıklara karşı çayın koruyucu özelliği vardır. Bunun yanı sıra antiobezite,antiviral,antiinflamatuar hastalıklara karşı da koruyucu olduğu da gösterilmiştir.
Çayın içindeki polifenol yüzünden çay, vücutta ki non-hem demirin emilimini olumsuz yönde etkilemektedir. Siyah çayın bu olumsuz etkisi yeşil çaydan 2 kat,bitki çaylarından 3 kat daha fazladır. Peki çayın bu negatif yönünden kurtulmak için ne yapmalıyız; demir düzeyi düşük olan kişiler yemekle birlikte çay tüketmemeli,yemekten 1 saat sonra çayı tercih etmeliler. Siyah çay daha çok polifenol içerdiği için çayın açık içilmesinde fayda vardır.
3-Kahve
Kahve de tüketilen içecekler arasında ilk sıralarda yerini uzun zamanlardan beridir koruyor. 100 ml kahvede yaklaşık 100 mg kafein mevcuttur. Kafein 1,3,7-trimetilksantin olan bir alkoloiddir,metabolizması karaciğerde mikrozomal sitokrom p-450 sistemi fonksiyonu ile gerçekleşir. Kafein santral sinir sistemini uyarıcı,kan basıncını ani yükseltici,metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Kahvenin kaynatılarak içilmesi total ve LDL kolesterolü yükseltici etkiye sahip olduğu bildirilmiştir. Ayrıca mg içeriği yüksek olan kahve aynı zamanda tip 2 DM,karaciğer hastalıkları ve Parkinson gibi pek çok kronik hastalığı da önlediği gösterilmiştir. Kahvede ki polifenoller hem olmayan demirin emilimini %25-75,çinko emilimini %20-30 engellediği kanıtlanmış, kalsiyum tüketimi yetersiz olanlarda ise osteoporoz riskini artırdığı bildirilmiştir. Sağlık açısından risk grubu olan gebeler, yaşlılar,hipertansiyon hastaları günde 300 ml kahveden fazla kahve tüketmemelidirler. vanhaber,sinan yıldız,köşe yazıları

Bakmadan Geçme