Altın fiyatları için bomba tahmin geldi! Beklentiler bozuldu 3 ay boyunca devam edecek

Ddeğerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 'Piyasalarda geçen hafta özellikle merkez bankalarının faiz kararları ve açıklamaları bir miktar belirsizliğe neden oldu. ABD merkez bankası FED ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faizlerde piyasaların beklentisi doğrultusunda bir değişikliğe gitmedi. Ancak FED başkanı Powell'ın açıklamaları piyasalarda biraz beklentileri bozdu. Biraz dengesiz bir gidişat var şu anda.

 Özellikle tahvil alımlarıyla alakalı veya faiz artırımıyla alakalı yeni bir mesajı yok. Şu tarihte ben faizleri artıracağım diye bir mesaj vermedi. Ancak yapılan açıklama piyasaları tedirgin etti. Yine Amerika’da enfasyon aslında yüksek ve kalıcı bir yükseliş ön görmeye devam ediyoruz. FED’in ve FED üyelerinin görüşü bu yönde değil. ABD’deki enflasyonun geçici olacağına inanıyorlar. O yüzden dolar varlıklarında uluslararası piyasalarda ciddi bir değer artışı gördük. Yani dolar endeksi geçen hafta 92 bandının üzerine yükselmişti. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dolar değer kazanmıştı.

Bu haftaya baktığımız zaman tekrar doların iç piyasalarda biraz daha yükseliş trendinde olduğunu gözlemliyoruz. 8,78 lira seviyesine kadar yükseldi. Bizim kritik direnç seviyesi olarak takip ettiğimiz 8,80 lira seviyesi. Bakalım kısa vadede burası yukarı yönlü kırılacak mı? Eğer 8,80 lira seviyesi yukarı yönlü kırılırsa, 8,95 lira seviyesine kadar bu yükselişlerini sürdürebilir. Ama dolar endeksi bir miktar geri çekildiği için tekrar dolar/TL kurunda bu hafta çekilmeler yaşanabilir. Geçen hafta paladyum, platin, bakır, altın ve gümüş gibi değerli metallerde sert satışlar gördük. Özellikle yatırımcılar sanal ortamda altın bozdurdu. Altınlar bozuldu ama dolar endeksinin sadece 2 puanlık artışıyla süren bir süreci gördük. Dolar 2 puan yükseldi altının ons fiyatı ise 110 dolar değer kaybetti. Bu çok ciddi bir düşüştü. Gümüşün ons fiyatı 25,75 dolar seviyesine kadar geriledi. Bu da ciddi bir düşüştü. Ancak piyasaların beklediği bir düşüş değildi. Altın ve gümüş fiyatları haftaya toparlanma isteğinde başladı. 1780 dolar seviyesi yukarı yönlü kırıldıktan sonra yükselişlerini 1805 dolar seviyesine kadar sürdürecek mi? Bu hafta burayı takip edeceğiz. Altın ve gümüş fiyatlarında bugün ve yarının kapanışları önemli. Eğer 1805 dolar seviyesi yukarı yönlü kırılırsa yükselişleri de 1820 dolar seviyesine kadar devam ettirebilir.

Ancak bu 1805 dolar seviyesi kalıcı olamazsa 1750 dolar seviyesini güçlü bir destek olarak takip edeceğiz. Bant aralığımız geniş bir bant aralığı. Çünkü piyasalarda belirsizlik hala devam ediyor. Gümüşün ons fiyatında yükselişine devam edebilmesi için 26,50 dolar seviyesinin üzerinde kapanışlar gerçekleştirmesi gerekiyor. Tekrar 26,80 ve devamında 27,02 dolar seviyelerini takip etmeyi sürdüreceğiz. Gram altın/TL fiyatı ve gümüşün gram fiyatında düşüşler biraz sınırlı kaldı. Dolar kuru yüksek olduğu için dolardan destek görmeye devam ediyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde Altının gram fiyatı 500 lira seviyesinden açılış yaptı. Gün içinde 495-505 lira aralığını takip edeceğiz. Kalıcı yükselişlerin olabilmesi içinde gram altın/TL fiyatının 513-514 lira seviyesinde kapanışlar gerçekleştirmesi gerekiyor.

Eğer gerçekleştiremezse altının gram fiyatında 490-514 lira aralığını takip etmeyi bu hafta için sürdüreceğiz. Gümüşün gram fiyatında da bir miktar toparlanma var. Kalıcı yükselişlerin devam edebilmesi için 7,70 seviyesini yukarı yönlü kırması gerektiğini düşünüyorum. Altın ve gümüş fiyatlarında yükseliş ve toparlanma isteği var. Ancak bu yükselişlerin devam edebilmesi için de yarınki kapanışlar çok önemli. Ben yatırımcısına şunu tavsiye edebilirim; özellikle gram gümüş ve gram altında yaşanan bu gerileme özellikle yatırımcısı için alım fırsatları vermeye devam ediyor. Riskler hala masada kalmaya devam ediyor. Özellikle Amerika’daki enflasyon yine artmaya devam ediyor ve bu kalıcı bir enflasyon olacak. Bu tarafta bir sürpriz yok. FED her ne kadar faiz söylemlerine başlasa da şu tarihte ben faiz artıracağım düşüncesinde değil.

Piyasalardaki bu belirsizlikten kaynaklı bence bu gram gümüş ve gram altındaki düşüşler yatırımcısına iyi alım fırsatları sunuyor. Altının gram fiyatında, gümüşün gram fiyatında, altının ons fiyatında, gümüşün ons fiyatında yükselişlerin bittiğini söylemek için çok erken. Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında yukarı yönlü hareketlerin bu önümüzdeki üç ay boyunca devam etme olasılığını çok güçlü gördüğümüzden dolayı düşüşleri alım fırsatı olarak görmeye devam edeceğiz.' dedi.

Bakmadan Geçme