Ak Parti´den 18. Madde Açıklaması

AK Parti Van İl Başkanlığı Tanıtım Medya Birimi, 18 Madde ile ilgili bir açiklama yayımladı. AK Parti´den yapılan açıklamada, “Büyükşehir belediyesinin bazı yandaş yerel gazetelere resmi gazetede yayınlanan 6704 sayılı torba kanunuyla alakalı yapmış olduğu açıklamalarını üzüntüyle okumuş bulunuyoruz.

 Van Büyükşehir Belediyesi açıklamalarında; 14 Nisan 2016 tarihinde AK Parti milletvekillerinin teklifi ile meclisten geçen ve 26 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onanarak yürürlüğe giren 6704 sayılı torba kanunu ile hükümetin Van çevre yolunu kamulaştırma yerine 18. madde ile yapılmasını onayladığını, Torba kanununun 9. maddesi ile "yol" ibaresinden sonra gelmek üzere 'otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu' ibaresi eklendiğini, bu kararla; Van çevre yolunun kamulaştırma yapılmasına dair bugüne kadar yürütülen çalışmalar ve resmi yazışmalara rağmen, çevre yolunun geçiş güzergahının kamulaştırma yapılamadan İmar Kanunu 18. Maddesi ile çözümü esas alındığını, bu torba kanunu ile Van halkına karşı büyük bir ayrımcılık yapıldığını" iddia ederek halkımız üzerinde bir algı operasyonu yapmaya çalışmaktadırlar.
Torba kanununda yapılan değişiklik imar kanununun 11. Maddesinin 1. Fıkrası ve 18. Maddenin 3 fıkrası olup Van'ın çevre yoluyla ve Van çevre yolunda uygulanan 18. Madde imar uygulaması ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. İmar kanununun 11. Maddesi hazine arazilerinin belediyelere bedelsiz terki ve devri ile alakalı bir maddedir. 11. Maddeye eklenen "yol" ibaresinden sonra gelmek üzere "su yolu" ibaresi, mülkiyeti hazineye ait yerler üzerinde imar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçitlerinin belediyelere bedelsiz devrini sağlamaktadır. 3194 sayılı İmar kanunun 18. maddesinin üçüncü fıkrasına "yol" ibaresinden sonra gelmek üzere "otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu," ibaresi eklenmesiyle de erişme kontrolünün uygulandığı yolların ve su yolunun da düzenleme ortaklık payıyla belediyelere kazandırılmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla bu kanun değişikliğinin özellikle Van'la, çevre yolu ile ve Van çevre yolunda uygulanan 18. Madde ile alakalı olmadığını aksine tüm belediyelere bir avantaj sağlayan değişiklik olduğunu belirtmek isteriz” denildi.
İMAR KANUNUNUN 11. MADDESİ;
Madde 11 - İmar planlarında; meydan, yol, su yolu, park, yeşil saha, otopark, toplu taşıma istasyonu ve terminal gibi umumi hizmetlere ayrılmış yerlere rastlayan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait gayrimenkuller ile askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ile ülke güvenliği ile doğrudan doğruya ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerine ait harekat ve savunma amaçlı
yerler hariç Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsalar belediye veya valiliğin teklifi, Maliye ve Gümrük Bakanlığının onayı ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeye; belediye ve mücavir alan hudutları dışında özel idareye bedelsiz terk edilir ve tapu kaydı terkin edilir. Ancak, bu yerlerin üzerinde bina bulunduğu takdirde, arsası hariç yalnız binanın halihazır kıymeti için takdir edilecek bedel ödenir. Bedeli ve ödeme şekli taraflarca tespit olunur. Bu suretle maledilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafından satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. Bu hususta tapu kütüğünün beyanlar hanesine gerekli şerh konur. Bu yerlerin kullanılış şekli, yeni bir imar planıyla değiştirilip özel mülkiyete konu olabilecek hale getirildiği takdirde, bu yerler devir alınan idareye belediye veya özel idarece aynı usulle iade edilir. Buna aykırı davranışı sabit olan ilgililer şahsen sorumludur. Bu terkinler hiçbir şekilde resim, harç ve vergiye tabi değildir.
(Değişik : 25/2/1998 - 4342/35 md.) Hazırlanan imar planı sınırları içindeki kadastral yollar ile meydanlar, imar planının onayı ile bu vasıflarını kendiliğinden kaybederek, onaylanmış imar planı kararı ile getirilen kullanma amacına konu ve tabi olurlar.
(Ek fıkra: 24/7/2008-5793/14 md.) Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve ağaçlandırılmak üzere izin verilen taşınmazlardan projesine uygun olarak ağaçlandırılanlar, imar planı kararıyla başka amaca ayrılamaz.

Bakmadan Geçme