• Haberler
  • Dünya
  • ABD -Türkiye, Suriye'de 'güvenli bölge için anlaştı'

ABD -Türkiye, Suriye'de 'güvenli bölge için anlaştı'

ABD'de yayınlanan Washington Post gazetesi Ankara ile Washington arasında varılan mutabakatın Suriye'nin kuzeyinde fiili olarak bir güvenli bölge ilanını öngördüğünü öne sürdü.

Gazete, IŞİD militanlarından arındırılacak güvenli bölgenin, Fırat nehrinden başlayarak 110 km batıya uzanacağını yazdı. Haberde, güvenli bölgenin Halep vilayetine uzanacağı ve böylece Halep'in de Suriye muhalefetinin denetimine alınacağı belirtildi.

Haberde, tam anlamıyla uygulanması halinde güvenli bölgenin, Amerikan uçaklarını üslere ve Suriye hava kuvvetleri sistemlerine daha yakın bir konuma getireceği ve böylece muhaliflere yarar sağlanacağı kaydedildi.

 

'SURİYELİLER İÇİN GÜVENLİ LİMAN OLABİLİR'

Bu güvenli bölgenin, Türkiye'nin uzun süredir istediği ‘tam ölçekli ve ilan edilmiş bir uçuşa yasak bölge' talebini tam olarak karşılamayacağını yazan gazete, buna karşın bu fiili alanın er ya da geç Türkiye'ye kaçan 2 milyona yakın Suriyeli için bir ‘güvenli liman' olabileceğine de dikkat çekti.

Gazeteye konuşan ABD'li bir yetkili de, "Hedef IŞİD'den arındırılmış bir alan oluşturulması ve Türkiye'nin Suriye sınırında daha fazla güvenlik ve istikrar sağlanması" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme