400 HASTAYA EVDE BAKIM

Van İpekyolu Devlet Hastanesi, evde bakım hizmeti ile 120 hastayı evinde tedavi ediyor. Bir doktor, iki hemşire ve bir ATT, bir fizyoterapist ve bir sağlık memuru, hastaları belirli aralıklarla evinde ziyaret ederek sağlık hizmeti sunuyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan 'Evde bakım hizmeti' Van'da da büyük bir hızla devam ediyor. Sağlık İl Müdürlüğü koordinesinde çalışmalar yürüten İpekyolu Devlet Hastanesi'nde görevli 1 uzman doktor, 1 ATT, 1 hemşire, 2 fizyotetapist ve 1 sağlık memuru ile evlere gidilerek burada evde sağlık hizmeti veriyorlar. Hasta olan evleri tek tek dolaşan sağlık ekibi, hastalarla da yakından ilgileniyor. Evde bakım hizmeti çerçevesinde ambulansla yola çıkan sağlık ekibi, Cumhuriyet Mahallesi'nde oturan ALS hastası Halit Yılmaz ve Yeni Mahalle'de yaşayan SVO hastası Garip Arvas'a  evinde tedavilerini yaptılar.
"HASTALARA EVDE BAKIM HİZMETİ VERİYORUZ"
Çalışmalar hakkında bilgi veren Uzman Dr. Ahmet Solak, evdeki hastalara periyodik olarak gerekli tedavilerinin yapıldığını söyledi. Dr. Solak, "Hastalarımızın şikayetlerini  gidermeye çalışıyoruz. Şikayetleri çok ise ambulans ile hastaneye götürüp orada gerekli uzman arkadaşlarla tedavi ettirmeye çalışıyoruz. İpekyolu Devlet Hastanesi olarak şu anda aktif 37 hastaya evde bakım hizmeti veriyoruz.
"KENTTE 270 HASTAYI EVİNDE ZİYARET ETTİK"
Depremden bu yana 270 evi ziyaret ettik. Genelde hastalarımız felçli hastalar. Van'da 9 Kasım'da yaşanan depremden sonra yaklaşık 20 hastayı il dışına gönderdik. Çünkü bu hastaların ikamet sorunu olduğundan burada tedavi edilmesi çok zordu. Depremde ilk sıkıntılı süreç atlatıldıktan sonra evde bakım hizmeti olarak tedavilerimize devam ettik. Hastalarımıza olabildiğimizce yardımcı olduk" .
"HİZMETTEN SON DERECE MEMNUNUZ"
Felç olan Garip Arvas'ın oğlu Selim Arvas, annesinin günden güne iyiye gittiğini ve bu nedenle hizmetten son derece memnun olduklarını söyledi. Arvas, "Depremden sonra annemizi eve getirdik. Daha önce annemizi hastaneye götürmek için sürekli ambulansı arıyorduk. Daha sonra bizi 'evde bakım hizmeti' birimine yönlendirdiler. Onlar da 15 günde bir eve gelip annemin tedavisini yapıyorlar. Annem yavaş yavaş ilerleme kaydetti. Hizmetten son derece memnunuz" dedi.
"400 VATANDAŞIMIZ BU HİZMETTEN FAYDALANIYOR"
İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar da, "Sağlık Bakanlığımızın 'Sağlıkta dönüşüm projesi' çerçevesinde 'evde bakım hizmetleri' adı altında başlattığı çalışmalar ilimizde de devam ediyor. Yataklı Tedavi Kurumları Şube Müdürlüğü başkanlığında koordine edilen ve hastanelerimizde de oluşturulan 'evde bakım hizmetleri' birimleri ile evde hastalara hizmet veriyoruz. Doktor öncülüğünde evlere giden sağlık ekibi, burada hastaların tedavilerini gideriyor. Hastaların sadece tedavilerini değil, aynı zamanda sosyal sıkıntılarını da gidermeye çalışıyoruz. Gerçekten bu heyecan veren bir hizmet. Hastalarımız bu hizmeti alarak az da olsa rahatlıyorlar. Şu anda ilimizde 400 vatandaşımız bu hizmetten faydalanıyor" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme