19 MAYIS KUTLU OLSUN

19 Mayıs, Türk Milleti'nin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ataşenin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın kuvvetlendiği günün adıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin harcının karılıp temellerinin atıldığı, kahramanlık ve fedakarlık ilhamıyla Milli Mücadele'nin şanlı ve şaheser sayfalarının yazıldığı, tarihin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Vansesi Haber Merkezi

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Van'da 19 Mayıs 2021 Çarşamba günü (bugün) Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Vanlılar evlerinden balkon ve pencerelerini Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla süsleyerek bayram coşkusunu yaşayacak.

Van Valiliği ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından iki günlük program düzenlendi. Bugün saat 10:00’da Valilik Atatürk anıtının önüne çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak. İskele Caddesi Tuşba Gençlik Merkezi önünde saat 19:19’da 100 genç tarafından gür sesle İstiklal Marşı okunacak. Ardından saat 20:00’daSoydan Kavşağından başlayıp Kurtuluş Parkına kadar meşaleli gençlik yürüyüşü düzenlenecek. Programın ikinci günü iseZeve Şehitliğinde gece saat 03:00’da‘Zeve’de Şafak Vakti’ sloganıyla 1915-2021 Van’ın işgalinin 106 yılı nedeniyle şehitler 7 hatim, 2 bin 500 Yasin-i Şerif ile yad edilecek.

19 MAYIS'IN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Ulusal bir mücadelenin başladığı tarihtir 19 Mayıs… Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasıyla başlar şanlı bir kurtuluş tarihi… 6 Mayıs günü İstanbul'dan Bandırma Vapuru'na binen Mustafa Kemal Atatürk Anadolu'ya geçerek yurdumuzu kurtarma hareketini başlatmaya kararlıydı. 19 Mayıs sabahı Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sevinç gösterileri ile karşılandı.

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri sürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de "gençlik" kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O'nun şu sözü çok anlamlıdır: "Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."

Kurtuluş savaşı Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz'den Orta Anadolu'ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun'a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği'nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikâyetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk'tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve bir şeyler yapmak için Anadolu'ya geçmek istiyordu. Bu O'nun için bulunmaz fırsattır. İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Atatürk'le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır:

"-Paşa, Paşa! Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin! Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bu bir tarih kitabıdır)! Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir…Paşa, Paşa…Devleti kurtarabilirsin!…

Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor? O Vahdettin ki… Bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur? Aldatıldığını mı anlamıştı? Fakat böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:

-Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim… Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz…"

Atatürk ile beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü başlayacak yolculuğa gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişi eşlik edecekti.

Bakmadan Geçme