'Hayır' diyenlerin hepsi HDP'li değil

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, 'Hayır' diyenlerin hepsini HDP oyu olarak tanımlayamazsınız' dedi. Özçelik Biz PAK olarak referandumun dünyanın sonu olmadığını, bunu bu şekilde abartmamak gerektiğini defalarca dile getirdik diye konuştu.

Burhan Ergin


PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik," Biz PAK olarak 2015 Temmuz'undan bu yana bu çatışmalara ve savaşa hayır diyoruz" dedi. PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, parti binasında gazetecilerle bir araya geldi.


7 Mayıs'ta Diyarbakır'da kongre hükmünde bir çalıştay düzenlediklerini anlatan Özçelik, "Bu tanımı neden kullanıyoruz, Türkiye'deki Partiler yasasına göre yasal partiler kongrelerini Ankara'da düzenlemek zorundadırlar. Oysa bu antidemokratik bir uygulama Kürtlerin önüne getirilen sayısız barajlardan biridir. Biz bunu Ankara'da yapmak zorunda değiliz, Diyarbakır'da yaparız, Trabzon'da yaparız. Bunu kamuoyu ile paylaşmak istedik gerçek kongremizi 7 Mayıs'ta Diyarbakır'da çalıştay adı altında yaptık,.  Çalıştayın aldığı kararları daha sonra sonbaharda Ankara'da yapacağımız yasal kongrede onaylatacağız. Yani iki kongre yapmak durumunda kalıyoruz.. Özellikle 2015 Temmuz'undan süregelen savaş, başarısız darbe girişim, OHAL'den dolayı oluşan gerileme, kısmi suskunluktan sonra Diyarbakır'da Kürtlerin bir sesi, haykırışı olarak gündeme oturdu. Kitlesel katılım ve halkımızın desteği bunun ifadesiydi" dedi. 


"KÜRT MESELESİ ÇATIŞMAYLA ÇÖZÜLEMEZ"
2,5 yıllık çalışmalarının yavaş yavaş kitlelerde karşılık bulduğunu belirten Özçelik, "Partimiz iki buçuk yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Meseleleri barışçıl yollarla sivil mücadeleyle çözüleceğine inan bir partiyiz. Elbette ki yaşanan son olaylar çatışmalar, siyasetin, sivil mücadelenin önünü alabildiğine kesmiştir. OHAL yasakları siyaset alanını daraltmıştır. Biz PAK olarak 2015 Temmuz'undan bu yana bu çatışmalara ve savaşa hayır diyoruz. İlk günden devlete çağrıda bulunduk. Kürt meselesi terör meselesi değildir. Kürt meselesi ölüm, yıkım çatışma ile çözülecek bir mesele değildir. Siyasal ve hukuksal bir meseledir, diyalog yolu ile çözülecek bir meseledir. Bu nedenle çatışmalara son verilmelidir. PKK'ya da çatışmalar Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırır, çatışmalar sivil mücadelenin önünü keser. Çatışmalar halka ve ülkeye zarar verir. Çatışmalara yönelmeyin dedik. Ne yazık ki ne PKK ne devlet savaşa hayır diyenleri dinlemedi ve bugün tablo ortada. Kürtler açısından da bu tablo ortada Türkiye açısından da bu ortadadır" şeklinde konuştu.


"ÇATIŞMALARLA BİR YERE VARILAMAZ"
Türkiye'nin, çatışmalarla bir yere varamayacağını görmesi gerektiğini söyleyen Özçelik, "Türkiye devleti 94 yıldır Kürtlerin dilini bile resmi olarak tanımıyor. Biz artık "yeter artık" diyebilmeliyiz. Türkiye devlet olarak öncelikle Türkiye'deki Kürtlerle barışmalı. Kürtlerin şu anda elde ettiği kazanımların önemli bir kısmı OHAL koşullarında ellerinden alınmıştır Bütün bunları dikkate aldığımızda, referandum sonuçlarını da analiz ettiğimiz de 16 Nisan referandum sonuçları da aslında bize gösteriyor ki: "Halkımız savaşa hayır diyor." Referandum öncesi koparılan fırtınaları şöyle bir hatırlayalım. Evet diyende hayır diyende referandum sonrası kıyamet kopacak diyordu. Biz PAK olarak referandumun dünyanın sonu olmadığını, bunu bu şekilde abartmamak gerektiğini defalarca dile getirdik" dedi.


"SİYASAL ÇÖZÜME EVET DEMEK LAZIMDIR"
Özçelik, "Kürtler zaten anayasada hiç yoktular. Bugüne kadar ki bütün anayasalarda Kürt diye bir ifade yok. 18 madde de Kürtler yoktu. Bundan sonrada bu anlayış devam ederse Kürtler açısından bir kazanım olmayacağını söyledik. Referandum sonuçları bizim açımızdan önem arz ediyor. ' Evet' diyen herkesi biz AKP destekçisi olarak tanımlayamayız. 'Hayır' diyenlerin hepsini de HDP oyu olarak tanımlayamazsınız" diye konuştu. 

Bakmadan Geçme