YYܒDE 7. HÜCRESEL SİNİRBİLİM GÜNLERİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi ev sahipliğinde, İleri Hücresel Sinirbilim Araştırma Grubu işbirliği ile “7. Hücresel Sinirbilim Günleri”, Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Türkiye’de hücresel ve moleküler sinirbilim alanında araştırma yapan farklı disiplinlerden gelen araştırmacıların bilgi, deneyim ve çalışma sonuçlarını birbirleriyle paylaşabilecekleri, işbirliği yapabilecekleri bir platform oluşturmayı amaçlayan çalıştay, daha önce Medipol, Selçuk, Ondokuzmayıs, Atatürk, Süleyman Demiren, Gaziantep üniversitelerinde düzenlenmişti. Çalıştayda, sinir bilimleri alanında çalışan tıp, veteriner, biyoloji ve mühendislik bilimleri gibi tüm alanlara açık olan çalıştayda, bir taraftan deney hayvanlarında beyin-sinir modelleri, in vitro sinir hücre modelleri, multiple skleroz, alzheimer, parkinson, amyotrofik lateral skleroz gibi nörodejeneratif modeler, epilepsi gibi nörolojik hastalık modelleri, yapılması mümkün olan analizler işlenerek, insanlarda gözlenen nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların etiyolojisinde rol oynayan moleküler ve hücresel mekanizmalar ele alındı. İstiklal Marşı’nın okunması ardından başlayan çalıştayda, ilk konuşmayı düzenleme kurulu adına Yrd. Doç. Dr. Ramazan Üstün yaptı. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner’in konuşması ardından kürsüye çıkan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, Soma’da elim bir kaza nedeni ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara da Allah’tan şifalar dileyerek başladı. Rektör Prof. Dr. Battal, “Bir biyolog olduğum için bu toplantının çok önemli olduğunun farkındayım. Öncelikle bu toplantının düzenlenmesinde rol alan arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Gerçekten belki dünyada en popüler, en çok dikkat çeken konulardan bir tanesi sinirbilimi. Çünkü benim bildiğim kadarıyla kendi kendini yenileme sorunu yaşayan sinir hücrelerinin daha hızlı yenileme ve kendinin tamamlama sürecini çözdüğümüz zaman belki birçok engellinin, kazalarda engelli statüsüne düşmüş olan vatandaşlarımızın da kurtarılmasına vesile olacaktır. Yine ben bu dönemde yakinen sinirbilim araştırma biriminde yapılan çalışmaları heyecanla takip ediyordum. Dolayısıyla bu tür çalışmalarda ben şunu da vurgulamak istiyorum. Değerli arkadaşlar bu çalışmalara aslında biyologların katıldığı kadarıyla kimyacıların, fizikçilerin ve matematikçilerin de katılması gerekiyor. Bunu batı, Amerika başarmışken biz bu konuda biraz yavaş gidiyoruz. Önümüzdeki günlerde birimlerde toplantı yaparak temel bilimlerle uygulamalı bilimler arasında yapılacak işbirliğini arttırmaya çalışacağım. Biz alt yapı alanında son 15 yılda çok büyük bir atılım sağladık. Makale sayısı olarak dünyada önde gelen ülkelerdeniz ama patent sayımıza bakıldığında çok gerilerdeyiz. Multidisipliner çalışma olduğu sürece bunu patente dönüşme olasılığı oldukça yüksek olur. Bu noktada başarılı olabilmek için multidisipliner çalışmayı yaygınlaştırmamız gerekir” şeklinde konuştu.
Van’ın tanıtıldığı bir tanıtım filminin de gösterildiği çalıştayın ikinci gününde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Sinirbilim Araştırma Birimi bünyesinde “Primer Nöron Kültürü Kursu” düzenlendi.
YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Türel, akademisyenler ve öğrencilerin de katıldığı çalıştayın oturumları; oturum başkanlığını Prof. Dr. Gürkan Öztürk’ün yaptığı ve Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu tarafından sunulan “Depresyon-Anksiyete-Gulutamat İlişkisi” başlıklı sunum ile başladı.

Bakmadan Geçme