YYÜ 2013 İNOVASYON FUARI’NDA

Türkiye’de teknolojik yenilikler ve patent konusunda en kapsamlı fuarlardan biri olan İnovasyon Fuarı’na Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de katıldı.

Türkiye’de teknolojik yenilikler ve patent konusunda en kapsamlı fuarlardan biri olan İnovasyon Fuarı’na Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de katıldı. 
24-27 Ekim 2013 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde başlayan fuara, TÜBİTAK, konuyla ilgili birçok firma yanında üniversiteler de katıldı. Üniversitelerde AR-GE ve patent faaliyetleri, sanayi ile yapılan ortak çalışmaların ve yeniliklerin sergilendiği fuara, Türkiye’den 36 üniversite de katıldı. TÜBİTAK projesi kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin bu yıl ilk kez katıldığı fuarda, en son teknolojik gelişmeler ve yenilikler konusunda ürünler sergilendi.
Fuarı ziyaret eden Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bilim ve teknoloji çağında olduklarını, hiçbir birimin bilişim teknolojisinin yeniliklerinden haberdar olmadan ve üretmeden gelecek perspektiflerini çizemeyeceklerini, bilişim dünyasının gelecekte de bütün hayatı kuşatacağını ve bu kadar önemli bir hususta üniversite olarak geri kalamayacaklarını aynı zamanda da bir katkı sağlamak amacıyla bu fuara iştirak ettiklerini söyledi. Dünyada üniversiteler artık sadece eğitim veren ve bilgi üreten bir konumdan sıyrılıp ürettiği bilgiyi teknolojiye dönüştüren ve bu teknoloji ile özellikle yaşadığı bölgenin sosyoekonomik düzenini pozitif olarak değiştiren kurumlar olarak çalıştığını, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin de bu alanda bir atılım yapması gerektiğinin arzusunu taşıdığını belirten Battal, ancak çok çalışmak gerektiğinin de altını çizdi. Türkiye’de 177 üniversiteden 36’sının bu fuara katıldığını söyleyen Battal, bunlardan biri olarak katılmanın kendilerini memnun ettiklerini söyleyerek proje ekibi olarak Prof. Dr. Nahit Aktaş, Doç. Dr. Zeki Taştan, Doç. Dr. Yusuf Uzun ve Doç. Dr. Nazmi Yüksek’e tek tek teşekkür etti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ise, fuar anlayışının üniversiteler bağlamında pek yaygın olmadığını, fakat fuarların özellikle tanıtım kapsamında da üniversitelere katkı sağladığını söyledi. Kazankaya, hem teknolojik yenilikleri karşılıklı olarak değerlendirmek hem de üniversitemizin tanıtımı kapsamında İnovetion’13 Fuarı’nı önemsediklerini belirtti.
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Nazmi Yüksek de, Tübitak’ın organize ettiği ve desteklediği fuara, kendi bünyemizde var olan proje ve patentleri ilgililerle paylaşmak ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bu fuara katıldıklarını, Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal olmak üzere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Kazankaya’nın, Van’dan kalkarak bizi ziyaret etmelerinin, yönetimin hem AR-GE çalışmalarına verdikleri destek hem de teşvik anlamında bizi ziyadesiyle memnun ettiklerini ve bu ziyaretin aynı zamanda güzel bir örnek oluşturduğunu söyledi.
Projede sergilenen ürünler içinde en çok dikkat çekeni ise Prof. Dr. Nahit Aktaş’a aitti. YYÜ Merkezi Laboratuar Merkez Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Aktaş, “Ülkemizde AR-GE’ye ayrılan pay ve proje mantığı son zamanlarda ciddi bir atılım gösterse de yaygınlaşması kapsamında o kadar da etkili değildir. Ancak özellikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Tübitak gibi birçok birimlerin üniversitelere yönelik desteklerinin son zamanlarda ciddi ağırlık kazanması bizleri de bu konuda teşvik etmiştir. Dilerim öğretim üyesi arkadaşlarımız da bu kaynaklardan daha fazla pay alırlar. Ben de bölgenin en güçlü üniversitelerinden biri olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin bir mensubu olarak bireysel anlamda birçok proje hazırladım. Bunlardan dört tanesi ciddi destek aldı. Bu fuara da bunları sergilemek ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla katıldım” dedi.
Fuarın tamamlanmasının ardından YYÜ Senatosu’nda, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'a Yenilikçi Teknolojiler, Projeler, Patentler ve Buluşlar Fuarı'nın başarılı geçmesindeki katkılar nedeniyle Aktif Fuarcılık tarafından bir plaket sunuldu.

Bakmadan Geçme