Yunanista'na öneri Türkiye’ye katılın

Atina hükümeti, 2008 yılından bu yana devam eden ekonomik krize çareler araken Amerikalı uluslararası ilişkiler profesörü Tom Ginsburg, Yunanistan’a ‘Türkiye’ye katılma’ önerisinde bulundu.

Ginsburg’un Huffington Post için kaleme aldığı makale şu ifadelerle başlıyor: “Gitseler mi kalsalar mı? Geçen hafta sonu, Yunanlar, kreditörlere herkesin bildiği parmağı gösteren apar topar düzenlenmiş bir referandumda oy kullandı.”

‘EURO’DAN ÇIKIŞ ÇİRKİN VE ACILI OLACAK’

 

SYRIZA hükümetini ‘popülist’ olmakla suçlayan Ginsburg, “Hiç kimse bundan sonra ne olacağından emin değil. Herkesin hemfikir olduğu tek konuysa Yunanistan’ın euro’dan çıkışının çirkin ve acılı olacağı” diye yazdı.

 

Yunanistan’ın seçeneklerinin kısıtlı olduğunu belirten Amerikalı akademisyen, ‘radikal’ fikrini de açıkladı: ‘Türkiye’ye katılmak.’

İki ülkenin ortak bir geçmiş sahip olduğunun altını çizen Ginsburg, Troya Antik Kenti’nin ‘Küçük Asya’da yer aldığını ve İstanbul’un bir zamanlar Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olduğunu hatırlatıp iki ülkenin Yunanistan’ın Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını ilan ettiği 1821 yılından bu yana dört kez savaştığına dikkat çekti.

‘TÜRK – YUNAN KONFEDERASYONU KURULSUN’

 

Yunanistan
İlk insani yardım Yunanistan'a ulaştı

“Bu fikir göründüğü kadar gülünç değil” diyen Ginsburg’ün yazısı şöyle devam ediyor: “Yunanistan euro’dan ayrılıp değişen ekonomik şartlarda nispeten istikrarlı kalan Türk lirasını kullanmaya başlayabilir. İki ülke siyasi olarak, para ve maliye politikalarının Ankara, sosyal konulardaki yerel kararların ise Atina’dan verildiği bir konfederasyon oluşturabilir.”

 Atina’nın tüm borcunun Türkiye’ye devredilmesi halinde oluşacak toplam borcun bile yönetilebilir olacağını savunan Amerikalı akademisyen Ginsburg, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ilişkilerin de güçlü olduğunu belirtti.

ERDOĞAN’IN ‘İMPARATORLUK FANTEZİSİ’

Yunanistan’ın 11 milyonluk nüfusunun 75 milyonluk Türkiye’ye eklenmesinin kolay olacağını kaydeden Ginsburg’e göre, bu durum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘imparatorluk inşa etme fantezisi’nin hayata geçirilmesine de olanak tanıyacak.

Türkiye ile Yunanistan arasında kurulacak birliğin, Kıbrıs gibi kronikleşmiş sorunların çözümünde de faydalı olacağını vurgulayan Ginsburg yazısını, “Korkma Yunanistan! Görkemli geçmiş bugünkü kördüğümden bir çıkış yolu sunuyor” diyerek sonlandırıyor.


Bakmadan Geçme