Yılmaz Güney İsmi Tekrar Meclis Gündeminde

Van Büyükşehir Belediye Meclisi'nin , Başkale ilçesinde bulunan Şehit Kerim Aydın Caddesi isminin Yılmaz Güney Caddesi olarak değiştirilmesi ilgili kararı, Van Valiliği tarafından üçüncü kez aynı gerekçeyle iptal edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi, Yılmaz Güney ismini dördüncü kez kabul ederek tekrar Valiliğe gönderdi.

Vansesi Haber Merkezi

Meclis Başkanı Cahit Bozbay, mülki idare amirinin meclis iradesini yok saydığını belirterek, bu kararlarından geri dönmeyeceklerini, kararı gerekirse referanduma götüreceklerini söyledi.

DÖRDÜNCÜ KEZ VAN VALİLİĞİNE GÖNDERDİ

Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Mart ayı toplantılarına devam ediyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay başkanlığında gerçekleşen oturumda Başkale ilçesinde bulunan Şehit Kerim Aydın Caddesi isminin Yılmaz Güney Caddesi olarak değiştirilmesi konusu gündeme geldi. Meclis cadde isminin Yılmaz Güney Caddesi olarak değiştirilmesini oy birliği ile kabul ederek, dördüncü kez Van Valiliğine gönderdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Bozbay, büyükşehir meclisinin aldığı birçok kararın Van Valiliği tarafından reddedildiğini belirterek, meclis olarak bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. 

GEREKİRSE YARGIYA GİDECEĞİZ

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin aldığı kararların iade edilmesi meclis iradesinin yok sayılması olduğunu ifade eden Bozbay, "Bu kararımızda ısrar ediyoruz, sonuna kadar ısrar edeceğiz. Gerekirse yargıya gideceğiz, gerekirse referandumlara gideceğiz. Bir kaymakamın bir valinin halkın iradesinin önüne geçmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

AKP'Lİ BAYNAL’DAN  DESTEK 

AKP meclis üyeleri adına konuşan AKP Meclis Üyesi Kerem Baynal da yönetim halkta ise halkın istediği şeylerin yapılması gerektiğini söyledi. Baynal, mecliste iki önemli grubun olduğunu belirterek bu iki grubun da fikirlerinin çok değerli olduğunu belirterek "Bu noktada tanımadığımız isimlerinin yerine kendi isimlerimizin olması gerekir. Mesela Mele Mustafa Barzani Kürt hareketinin en önemli temsilcilerinden bir tanesidir. Said Nursi de keza öyledir. Bunun gibi bir sürü isimlerimiz var. Bunlarında anılmasından yanayız. Halkın değerleri olan insanların kesinlikle değerlendirilmesi ve takdir edilmesi gerekiyor. Sadece orada değil, yerel değerlerimizin el üstünde tutulması gerekiyor ve mutlaka desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Yerel kalkınmanın, yerel barışın yerelden desteklenmesiyle sonuçlanabileceğini düşünüyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Başkale Şehit Kerim Aydın Caddesi isminin dördüncü kez Yılmaz Güney Caddesi olarak değiştirilmesi teklifi kabul edilerek Van Valiliğine gönderildi.

VALİLİĞİN RET GEREKÇESİ

Eski Van Valisi Aydın Nezih Doğan imzasıyla Van Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen gerekçede şu  ifadelere yer verildi: “Başkale ilçesinde bir kısım cadde isimlerinin değişikliğine ilişkin olarak Büyükşehir Belediye Meclisi’nin almış olduğu ve onaylanmak üzere valiliğimize gönderilmiş olan 15.10.2014 tarih ve 225 sayılı karar incelenmiştir. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü için canları pahasına görevlerini ifa ederken şehit olmuş milli birlik ve beraberliğimizin en önemli değerleri olan şehitlerimize bir vefa borcu olarak anılarının yaşatılması amacıyla isimlerinin verilmiş olduğu cadde, bulvar vb. tesislerden kaldırılması valiliğimizce kabul edilemez bir durum olarak değerlendirildiğinden söz konusu karar onaylanmadan iade edilmiştir. Ancak; şehitlerimizin isimlerinin kaldırılmak istendiği cadde ve sokaklar yerine beldede yeni açılacak cadde, bulvar vb yerlere toplamda ortak değerlerimiz olarak kabul görmüş sanatçılarımızın isimlerinin verilmesi valiliğimizce memnuniyetle karşılanacaktır.”

Bakmadan Geçme