Yenilenebilir enerji çalıştayı sonuçlandı

Çalıştay da “Yenilenebilir Enerji Üretimi” ve “Akıllı Ev” projelerini Hanse Enerji CEO’su Edi Thalacker anlattı. Almanya’dan örnek veren Thalacker, Van’da “Akıllı Ev” projeleri ile kurulacak sistemin yıllık kazancının yüzde 90 olacağını söyledi.

BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu, Van Belediyesi başta olmak üzere bölgedeki BDP belediyelerinin önümüzdeki süreçte yapmaları gerektiği projeler hakkında 3 günlük çalıştay düzenledi. Çalıştay’da “Yenilenebilir enerji”, “Sosyo-Kültürel” alanında proje sunumları yapıldı. 

BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu, Van merkezi başta olmak üzere birçok bölge ilinde hayata geçirmek istedikleri projeler ile ilgili 3 günlük bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayın ilk günü ‘Kültürel ve Sosyal” projelere ayrılırken, ikinci ve üçüncü gün ise “Yenilenebilir enerji ve enerji üretimi” ile ilgili projeler üzerinde duruldu. Tamara Otel’de düzenlenen çalıştayın ilk gün ki bölümüne Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDY Yerel Yönetim Komisyon üyeleri, Van Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva, İşadamı Zahir Kandaşoğlu, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok, sivil toplum örgütü temsilcileri, il ve ilçe belediye başkanları ile çok sayıda kişi katıldı. Projelerle ilgili sunumları Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Şenel Karakaş, Gazeteci Mehmet Güç ve Azad Barış yaptı. Kentte yapılacak veya yapılması düşünülen kültürel ve sosyal projeleri anlatan katılımcılar, daha sonra bu projelerin olabilirliği üzerine toplantıya katılanlarla bir tartışma yürüttüler. Özellikle kentin turizm ve tarihi konusunda önemli projelerin sunulduğu toplantıda, bunun yanında kadın, çocuk ve ekolojik projelerde anlatıldı. 

Sunumun ardından konuşan Belediye Başkanı Bekir Kaya, sunulan projelerin tamamının çok önemli projeler olduğunu belirterek, ancak bu projeler yapılmadan önce mutlaka bir veri bankasının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Kent ile ilgili verilerin önceden toplanması ve bir bankanın oluşturulması gerekliliğinin öncelikli olduğunu belirten Kaya, bu verilerin oluşturulmasının “Yenilenebilir Enerji Üretimi” ve “Akıllı Ev” projelerini Hanse Enerji CEO’su Edi Thalacker anlattı. Hayata geçirilecek olan projelerin tamamen ekolojik, kar amacı gütmeyen, uzun süreli ve çevreci projeler olduğunu belirten Thalacker, bu sistemin dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde kullanıldığına dikkat çekti. Yenilenebilir enerji ile ilgili Dünya’nın en büyük projesinin Almanya’da olduğunu aktaran Thalacker, Almanya’da kurulan sistemle ilgili bilgiler verdi. Bu sistemin Van’da kullanılabilirliği araştırdıklarını aktaran Thalacker, “Van’da kurulacak sistemin yıllık kazancı tam olarak yüzde 90 olacaktır. Bu oran Almanya’da yüzde 60’tır. Bu nedenle bu kadar önemli bir kentte bu sistemin mutlaka kurulması gerekiyor” dedi. Thalacker, sunumun ardından Akıllı Ev projeleri ile ilgili dünya örneklerini göstererek sunumunu bitirdi. 

Çalıştay  ile  ilgili değerlendirme yapan Bekir Kaya, üç gün boyunca sosyal belediyecilik anlamında ne yapabilecekleri konusunda önemli bazı projeler üzerinde çalıştıklarını aktararak, bu projelerle ilgili sunumların hayata geçmesi konusunda adımların atılacağını belirtti. Van’ın güneş enerji konusunda çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Kaya, “Güneş enerjisi; yenilenebilir bir enerji, alternatif enerjisi üretimi ve kullanımı konusunda dünyanın her yerinde tartışılan konusu haline gelmiş. Bizde istedik ki Van’daki STK’larla, hemşerilerimizle birlikte bu konu hakkında fikir alışverişinde bulunalım. Bizim burada olmamızın nedeni birbirimizle fikir alış-verişinde bulunmaktı. Davetimizi katılan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme