Yenidoğan işitme tarama testinin önemi

Bir anne-babayı ve yeni doğan bebeklerini düşünelim. O büyük heyecanı, sevinci, kaygılarını, bebeğin iyiliği için çırpınan herkesi… Bu ailede herhangi bir kalıtsal rahatsızlığın olmadığını ,bebeğin de zamanında ve sorunsuz doğmuş olduğunu düşündüğümüzde işitme açısından riskleri nelerdir Lokman hekim hastaneleri olarak mutlu ve aydınlık bir gelecek için işitme testinin önemine dikkat çekmek istiyoruz.

İşitme testi nedir?

İşitme taraması, basit bir testle işitme organının çalışıp çalışmadığını anlamaya yönelik bir incelemedir.

İşitme testi nasıl yapılır?

Bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulakta dış saçlı hücrelerin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe zarar vermez, canını acıtmaz birkaç dakika süren çok basit bir yöntemdir. Bebeğin tepkisine bakılarak yapılmaz.

Testin sonucu geçti veya kaldı olarak değerlendirilir. Bebek testten geçtiyse testin tekrarlanması gerekmez ,ancak; bebek testten kaldı ise ve yeni doğan döneminde önemli bir hastalık geçirir ya da geç beliren işitme kaybına yol açan genetik bir hastalık olduğu biliniyorsa işitme testi tekrar yapılır.

İşitme kaybının riskleri nelerdir?

1)Prenatal (doğum öncesi)

-Anne yada babada genetik işitme kaybı hastalığı

-Akraba evliliği

-Annenin gebelik döneminde geçirdiği rahatsızlıkları (rubella, kabakulak, influenza… vb)

-Ototoksik ilaç kullanımı (amino glikozitler, loop diüretikler… vb)

2) Postnatal (doğum sonrası )

-1500 gram altındaki bebekler

-sarılık

-5 gün ve daha fazla süre mekanik ventilasyon tedavisi gerekmesi (yoğun bakım)

-Apgar skorunun bir dakikada 0-4 yada 5 dakikada 0-6 olması… vb

   Bilinmesi gerekir ki ülkemizde yıllık ortalama 1.300.000 bebek dünyaya gelmektedir ve bu bebeklerin 2000 tanesi de işitme kayıplı doğuyor, bu bebeklerin %90 'ı normal işiten anne-babaya ait bebeklerdir. Erken tanı ve tedavi yapılmaması durumunda 2 yaşından sonra kalıcı işitme kaybına neden olur. Bu da; bebeğin ruhsal, sosyal ve fizyolojik gelişimini olumsuz yönde etkiler, bu nedenle,her yeni doğan bebeğe mutlaka işitme testi yapılması gerekmektedir. En geç 1 ay içerisinde işitme testini yapıp eğer bebeğin bir engeli varsa 6. Ayında bebeğe tanı ve rehabilitasyonunun yapılması gerekmektedir.

Bakmadan Geçme