Ümran Öztürk

Gençler işsizliğin yanı sıra KYK kabusu yaşıyor!

Ümran Öztürk

Zorlu bir üniversite öğreniminin ardından uzun süre işsiz kalan, iş bulduktan sonra da bir müddet kadrosuz, güvencesiz çoğu zaman asgari ücretin altında çalışmak zorunda kalan ve bu çalışma koşullarına mahkûm olan ayrıca alanında çalışamamasından dolayı mağdur olan üniversite mezunları bir kez de kredi Yurtlar Kurumu'nun (KYK) borçları nedeniyle adeta kabus yaşamaktadırlar.

Üniversiteyi bitirip bir fiil çalışmayan yüksek ya da doktora yapan öğrenciler ile işsiz üniversite mezunlarının kâbusu KYK ödemeleri gençlerin kâbusu olmuştur. 4 yılda taksit taksit ödediği ve beyaz eşya fiyatına endekslenen bu borç, işe girip girmediğine bakmaksızın mezuniyetinden iki yıl sonra geri isteniyor. Mezuniyetin 2. Yılında maliyece takibe alınarak, ödeme emirleri adreslerine yollanan gençler aldıkları krediyi ödeyemedikleri için bu kez kredi borcunu yüklü faiziyle birlikte ödemek zorunda kalıyorlar.  İşsiz borçlulara, borçlarını mezuniyetten iki yıl sonra ödeyememeleri halinde aylık 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

Devlet bu borcu tahsis ederken bankalardan da acımasız davranıyor. Bu durum iş bulamadığı için işsizlikten bunalan genci daha da bunaltıyor. Kaç kişi var ki 4 senede okulunu bitirip, ardından hemen askerliğini yapan ve iş bulup çalışan. Elbette aldığı krediyi ödemeli ama bu kadar yüksek faizle mi?

"Dört üniversite mezunu gençten en az birinin işsiz olduğu ülkemizde bırakın aile kurma telaşını, ağır ekonomik koşullar altındaki bu gençler hala ailelerinin desteği ile yaşamlarını idame ettiriyorlar. Parti kanallarıyla işe yerleştirilenler hariç kaba tabiriyle dayısı olmayanların işsiz kaldığı bu memlekette gördüğümüz o ki; almış olduğu eğitimin, bildiği yabancı dilin, yaptığı kariyerin pek de işe yaramıyor olması.

İş kaygısı taşıyan bu gençler umutlarını kesmiş olmalılar ki yurt dışına gitme yollarını arıyorlar.

Sosyal devlet ilkesinden hareketle üniversite mezunlarının KYK sorunu bir şekilde çözüm bekliyor. Birkaç gündür KYK borcu olan üniversite mezunlarının gözü, kulağı meclisten çıkacak karardaydı. Maalesef meclisten geçmediğini ajanslardan öğrendik.  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde yer alan öneri;

"Teklif ile öğrenim ve katkı kredisi borcu muaccel olan kişilerin, bu borçlarının, gecikme faizi işletilmeksizin işe başladıkları tarihten üç yıl sonrasına ertelenmesi ve yeniden işsiz kalmaları halinde bu borçların tekrar aynı şekilde ertelenmesi amaçlanmaktadır.

"Ya bu borçlar silinmeli ya da gecikme zammı işletilmeden verilen para işe girdikten üç yıl sonra uzun vadelere yayılarak geri ödenmeli" şeklinde idi.

Milyonlarca mezun ve öğrenciyi yakından ilgilendiren KYK borçları hakkında kesin bir açıklama yapılmazken öğrenimlerini tamamlamak için Kredi yurtlar Kurumu (KYK )tarafından sağlanan öğrenim kredi borçlarının silinmesi ile ilgili talepler öğrenciler tarafından gündeme getirilmeye devam ediyor.

CHP ve IYİ partinin teklifleri yanı sıra bu kez bir değerlendirme de MHP 'den geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda hâla öğrenim gören öğrenciler ile mezun olmuş gençlerin KYK borç yükü hakkında değerlendirmelerde bulunurken "Faiz yükünden kurtaralım" değerlendirmesi, akıllara geri ödemelerin faizsiz yapılmasını getirdi.

Zira iş bulamayan öğrencilerin ödeme yapamadıkları sürece borçları faizlerle katlanarak artmaktadır. Bu zaten ödeme güçlüğü çeken milyonlarca öğrenciyi mağdur etmektedir. 

Dileğimiz gençlerimizin biran önce işe başlayıp borçlarını ödemeleri. Bu onları çıkacak aftan çok daha mutlu edecek

Yazarın Diğer Yazıları