Ümran Öztürk

Kendini Köyüne Adayan Kraliçemiz

Ümran Öztürk

1982 yılı güzellik yarışmasında Türkiye birincisi ve Avrupa güzeli ünvanını alan Nazlı Deniz Kuruoğlu, çevresine güzellikler saçmaya devam ediyor.

O, bir doğa aşığı, çevreci, eğitmen, öğretmen, işletmeci, binici, motosiklet tutkunu, mücadeleci bir kadın. Kısacası alışılmışın dışında bir kraliçe.

Çevreye karşı duyarlılığı ile bilinen kraliçe ile ilk kez Ocak 2018’de kendisiyle röportaj yapmak için bir araya geldik.  

Nazlı Deniz Kuruoğlu’nun kafe ve kahvaltı evi olarak kullandığı butik otelindeydik. Burası; sıcak ve samimi tasarımıyla, insanı sarıp sarmalayan, huzur veren, doğayla iç içe şirin ve masalsı bir mekandı.

Klasik müziğin namelerine nefis çay kokusu eşlik etmişti. İçeriye adım attığımda ilk dikkatimi çeken duvara asılı olan keman ve karşı duvarda boydan boya monte edilmiş ve üzeri kitap dolu raflardı.

Taş bir bina olan bu şirin mekanda, ahşabın sıcaklığı şöminenin ısısıyla birleşerek sıcacık bir söyleşiye dönüşmüştü.

21 yıl önce İstanbul’un keşmekeşinden kaçarak Aydın’ın Kuşadası ilçesinin Caferli Köyü’ne yerleşen, burada doğayla iç içe yaşayan Kuruoğlu,  bu şirin köyü dokunuşlarıyla cennet köşesine çevirmişti.   Caferliyi korumaya alan güzelimiz,  köy içindeki bu doğal yapıyı yeniden restore edip bir fark yaratarak geleneksel yapıyı modern yapıya çevirerek kendisine ve çevresine bir yaşam alanı oluşturmuş. Bu çalışmalarıyla köye adeta değişim ve dönüşüm yaşatıyor. Yeniliklere, değişimlere hep öncülük eden Kuruoğlu, kendini kabul ettirmek, hayali ve özgürlüğü için hep mücadele etmiştir.  Güçlü kadın imajıyla çevresinde takdir toplayan güzelimiz,  gün gelmiş 40 kişiyi kahvaltı vererek ağırlamış, gün gelmiş değişime direnç gösteren bu köyde eline fırçayı alıp tüm köyün badana boyasını yaparak ezber bozmuş.

Köyün doğallığını ve mimarisini korumak, betonlaşmanın önüne geçmek amacıyla köyün kadınlarına öncülük ederek “Kuşadası Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği”ni kurdu. Örnek oluşturmak amacıyla köyde kullanılmayan bir evi satın alıp aslına uygun restore ettirip üç odalı butik otel yaptırdı. Kadınlara girişimcilik ruhunu aşılayarak burada çalışmalarının önünü açtı.

 Kuşadası Belediye Meclisinde köyde betonlaşmanın önüne geçecek kararlar alınmasını sağlamışdır. Ayrıca bu dernek çatısı altında  kültür sanat etkinlikleri ve şenlikler yaparak köyde sanatçıları, yazarları ağırlamaktadır.

Bu şenliklere gelenlerin doğaya zarar vermemeleri için , hiçbir şekilde naylon poşet, plastik su şişeleri getirmemeleri uyarısında bulunduklarını söyleşimizde anlatmıştı. 

 “Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” nin(KUŞAKK) ortağı ve gönüllüsü olan güzelimiz, köyde kadın emeğinin değerlendirilmesi için kadınların ürettikleri ürünlerini dijital ortamda pazarlamalarına öncülük etmektedir.

Caferli’nin doğallığını koruyarak gelişimini sağlamak için kendini yaşadığı köye adayan Nazlı Deniz Kuruoğlu,  çalışmalarına bu kez de köyün tek kıraathanesini ortak kullanıma açarak köye kütüphane kazandırdı. Köyün çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla Kuruoğlu ve dernek yönetim kurulu üyesi , kıraathane  işletmecisi Rubab Daniels mekanın dekorasyonunu yaparak kıraathaneyi kütüphaneye çevirdi ve pazar günleri öğrencilerin kullanımına sunulmasını sağladı. Kütüphaneye yeni bilgisayar ve kitaplar hediye ederek katkı sağlayanların yanında Nazlı Deniz Kuruoğlu ve  Rubab Daniels çocukların kitap okuma günlerinde  süt ve kurabiye ikramıyla sıkıcı geçen pandemi günlerini kitapların aydınlığında güzel bir güne dönüştürmeyi başarıyorlar. Köy halkı bu güzel değişimden çok memnun.

Yüzü gibi fikirleri de güzel olan kraliçemize, yaptığı hizmetlerle, cesur girişimleriyle yürüdüğü yolda başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları