Yunus Türkoğlu

SECDE ET VE YAKLAŞ!

Yunus Türkoğlu

Her şey insan için, insanda âlemlerin Rabbi olan Allah’a kul olmak için yaratılmıştır. Kul olarak  günlük hayatımızı İslam’a göre şekillendirmeliyiz. İslam hükümlerinin bir kısmının yapılması, bir kısmının da yasaklandığı emirlerdir. Bunların hepsi dinimizi oluşturur.

Rabbimizin bizden yapılmasını istediği ilk ibadet namazdır. İlk farz olan ibadettir.

Peygamber Efendimiz-sallalahü aleyhi ve sellam- “Namaz gözümün nurudur” buyurdu. Namazı kalp ve beden ahengi içinde eda etti.

Dinimizde imandan sonra en kıymetli ibadet namazdır. Namaz dinin direğidir, ibadetlerin en üstünüdür. Namaz kılmayan dinini yıkmıştır. Kıyamette imandan sonra ilk sual namazdan olacaktır.

Hadis-i şerifte” Mümin ile kâfiri ayıran fark, namazdır” Yani mümin namaz kılar! Namaz kılmayan hem kabirde hem de cehennemde çok acı azap görecektir.

Yine Hadis-i şerifte “ Namaz kılmayanlar, kıyamet günü Allah-ü Teâlâ’yı kızgın olarak bulacaklar.” diye buyrulmaktadır.

Namazın manası, Cenab-ı Hakkı tespih ve tazim ve şükürdür. Yani, celaline karşı kavlen ve fiilen ”Sübhanallah” deyip takdis etmek: hem kemaline karşı lâfzen ve amelen ”Allahü ekber” deyip tazim etmek: hem cemaline karşı kalben ve lisanen ve bedenen “Elhamdülillah” deyip şükretmektir.”- Sözler-

Namazı camide cemaatle kılmak en güzel içtimai manzaradır. Cami cemaati biri birinin halini, sevinç ve kederini simalarından anlar ve uhuvvetin en güzeli yaşanmış olur. Müslüman, vakit namazlarını camide kılmaya gayret etmelidir. Camilerimiz boş kalmasın!

Rükû ve özellikle secde; Yüce Rabbi’nin karşısında boyun eğmedir. Kulluk ve itaatin en güzel ifadesidir. Mümin, namaz ile dua eder, Rabbinden yardım ister. Namazda Rabbi ile konuşur, namaz ile miraca yol bulmuş olur.

“Aşığa beş vakit namaz yetmez. Beş yüz bin vakit ister. Gerçek aşık, vuslatın bitmesini hiç ister mi?”-Mesnevi-

Alak Süresi 19. Ayette şöyle buyrulmaktadır:

“Secde et ve yaklaş!” 

Mümin, namazla Rabbine yakınlaşır. En yakın olduğu an secde anıdır. Namazda okuduğu Kuran tilaveti, secde, kıyam ve rükûlar ile müminin imanı kuvvetlenir.

Resulullah -sallalahü aleyhi ve sellam- buyurdu ki:

 “Ey ümmet ve Ashabım!

Edasına tamamen riayet edilen namaz, Allah-ü Teâlâ’nın beğendiği bütün amellerin en üstünüdür. Peygamberlerin sünnetidir. Meleklerin sevdiğidir. Marifetin, yerin ve göklerin nurudur. Bedenin kuvvetidir. Rızıkların bereketidir. Duanın kabulüne vesiledir. Melek-ül mevte şefaatçidir. Kabirde nur, Münker ve Nekire cevaptır. Kıyamet günü üzerine gölgedir. Cehennem ateşiyle kendi arasında siperdir. Sırat köprüsünü yıldırım gibi geçiricidir. Cennetin anahtarıdır. Cennette başına taçtır. Allah-ü Teâlâ, müminlere namazdan daha önemli bir şey vermemiştir. Eğer namazdan daha üstün ibadet olsaydı en önce müminlere onu verirdi. Zira meleklerin kimi devamlı kıyamda, kimi rükûda, kimi secdede, kimi de teşehhüddedir. Bunların hepsini bir rekât namazda toplayıp, müminlere hediye verdi. Zira namaz, imanın başı, dinin direği, İslam’ın kavli ve müminlerin miracıdır. Göğün nuru ve cehennemden kurtarıcıdır.”

Resulullah -sallalahü aleyhi ve sellam- buyurdu ki;”Bir kimse bir namazı, bile bile öbür namazla birleştirirse seksen hukbe cehennemde yanacaktır.”

Ey kardeşim, vaktini boş ve faydasız şeylerle geçirme. Vaktin kıymetini bil ve namazlarını kıl ki kıyamet günü zarara uğrayanlardan olmayasın. Namaz kılmayanları Allah-ü Teâlâ kızgın karşılayıp huzurdan kovacaktır.

“Bir ara cennettekiler soracaklar:

“-Sizi şu yakıcı ateşe sokan nedir?”

Onlar şöyle cevap verecekler:

“-Biz; namaz kılanlardan değildik!”- Müderris Süresi,42-43-

Hiç kimsenin bu dünyada namazdan daha önemli bir işi yoktur. Her ne yapıyorsan yap fakat namazını vaktinde kıl. Umulur ki ahrette mahcup ve mahzun olmazsın.

Dolayısıyla, hakkı ile eda edilen bir namaz; aile, muamelat, ahlak, rızık, huzur vb. hayatın bütün alanlarına müspet manada akseder. Ömür ve rızık bereketlenir, Allahın rızası kazanılır. Namaz kulluğun göstergesidir.

Rabbim, namazı dosdoğru kılanlardan eylesin.

Hoşça kalınız.

Yazarın Diğer Yazıları