Yunus Türkoğlu

Nice 82. Yıllara

Yunus Türkoğlu

Seksen iki yıl önce Van'da ileriyi çok iyi görebilen memleket sevdalısı Rahmetle ve minnetle yâd edilecek iki cesur insan; Bunlar merhum İlyas Kitapçı ile merhum Remzi Perihan ağabeyler. Düşüne biliyor musunuz o yıllarda Van'da bir gazete açmayı ve türlü riski göze almayı. Bu sanıldığı kadar kolay bir iş olmasa gerek. Bir şehirde ilk olmak, matbaa kurmak yayın hayatına başlamak belki de çıkan gazeteleri tek tek okuyucuya ulaştırmak kolay değil! Bu iş cesaret ve müteşebbislik ruhu ister ve bu ruh büyük oranda Remzi ağabeyde vardı. Bunun yanında İlyas ağabeyde de basın yayın, kitap ve dergi işleri aşığıydı. İşte seksen iki yıl önce bir araya gelen harika bir ekip ve günümüze kadar şanla şerefle, büyük başarılarla gelen Van'ın basın tarihine altın harflerle yazılan emek, alın teri özveri ve büyük gayretlerle yazılan bir destanın adıdır bu" VANSESİ GAZETESİ"

 

O yıllarda bir meşale yakacaksın ki bu günlere ışık olsun. Bir güzel şehre ayna olacaksın ve fazla da bir şey beklemeyeceksin. Bu memleket sevdası diyeceksin, bu asra yaklaşan bir çınarın aşkıdır diyeceksin çalışacaksın çalışacaksın ve karşılıksız seveceksin! Ne mutlu sizlere, ne mutlu bu kutlu sevdanıza diyorum. Bu yayıncılığı ilk günkü şevkle sürdüren ikinci nesil olan Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Beyi de canı gönülden kutluyorum. Başarılarının devamını temenni ediyorum.

 

Belki sonra üçüncü veya dördüncü nesiller bu meşaleyi elden ele taşıyarak bu sevgi ışığını hep Van semalarında ışıldatmaya devam edip gideceklerdir. Rahmetli babam sonra ağabeylerim daha sonra ben ve bizim nesil şimdi bizden sonraki nesiller hepimiz "VANSESİ GAZETESİ" ile büyüdük ve büyüyoruz. Hani bir şarkı sözü var ya "Yok sensiz olmaz" gerçekten de öyle sensiz olmaz… 

 

Yıllar önce Şen Kırtasiye Alettin ağabeyden Tercüman gazetesi alırdık ve buna bağlı olarak buradan veya Kitapçı Kırtasiye yani İlyas ağabeyden de Vansesi ile Yeni İstanbul gazetesi alırdım. Rahmetli babam Tercüman, ağabeyim ise Yeni İstanbul gazetesi okurdu. Fakat hepimizin ortak okuduğu ve vazgeçemediği ise Vansesi gazetesiydi. Bugün teknoloji gelişti artık sabah uyanınca ilk iş elektronik ortamda Vansesi Gazetesini açıp okumak oluyor. Van'ın sesi olan gazetemizden güzel haberleri okumak gerçekten büyük bir zevk benim için ve tüm Vanlı hemşerilerimiz için de. Hemen; İkram Bey yine hangi güncel konuyu o güzel üslubuyla anlatmış diye bakarım, Şahbettin bey, Nuran Hanım, spor haberleriyle Rıdvan Bey vs. yazarlar ve güncel haberler ile diğer konulara dalar giderim.

 

Hanım sabahları bana seslenir "- Hadi çayı soğutuyorsun bırak gazete okumayı kahvaltıdan sonra okursun." Fakat mümkünatı yok çay soğur birazda laf işitirim ama gazetemi de kolay kolay bırakamam. Sonrasında hanım bana sorar "- Bugün ne var ne yok? Ölen kalan, açılışlar ziyaretler ve hangi güzel haberler var." Sağ olsun gazetemiz; Van ile ilgili bütün haberler, reklamlar, eski dostlar, güzel röportajlar, bulmaca yani sizin anlayacağınız, "Vansesi Gazetesi" Van'ımıza ayna tutuyor vesselam!

 

Gazetemi kişileştirecek olsam; Van'da deriz ya "Özü sözü doğru, sohbeti dinlenir." Deyip güvenilir ve dürüst insanları tarif ederiz ya işte benim gazetem böyle bir kişilik olurdu! Haberi doğru, güvenli, kurucularını Allah Rahmet eylesin herkes bilirdi ve severdi. Şimdiki kadroya baksak hepsi de işinin ehli ve özverili ve son derece çalışkanlar. "Arkadaşını söyle kim olduğunu söyleyeyim" Sözü de 82 yıllık okuyucu kitlesinden Gazetemizin yayın politikası kolayca anlaşılıyor diye düşünüyorum. Bu uzun yayın döneminde okuyucu veya arkadaşlar diyelim, hep "Vansesi Gazetesi"nin yanında olmuştur.

 

Bunlara bağlı olarak, asra yaklaşan kıdemiyle böyle bir gazetede köşe yazısı kaleme almakta büyük sorumluluk istiyor. Okuyucularımız ile haftada bir buluşmak insanı son derece mutlu ediyor. Yazı yazarken, kafamda defaten kurgulayıp sonra yazımı kaleme alırım. Yanlış bir şey yazmayalım, insanları kırmayalım ve bu güzel Van insanına layık olmaya çalışalım derim. Burada olmak ve köşe yazısı yazmak son derece keyifli bunu özellikle belirmek isterim. Sebep olanlara da müteşekkirim.

 

Bundan sonraki yayın hayatında başarılar diliyorum. Tüm emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

 

İyi ki varsınız, nice 82. Yıllara

 

Hoşça Kalınız.

Yazarın Diğer Yazıları