Yunus Türkoğlu

İnsanlara Güzel Söz Söyleyin

Yunus Türkoğlu

Bulunduğumuz aylar itibarıyla Müslümanlar için arınma, yeniden formatlanma ve hakka sarılma mevsimi olan üç ayların manevi iklimindeyiz. Yorulan zihnimiz, gaflete dalan gönüllerimiz ve tekdüze olan hayatımız, üç ayların başlamasıyla felaha erdi inşallah. Recep, Şaban nihayeti Ramazan ayına ulaştık. Gerçekten bu aylar biz Müslümanlar için çok kıymetlidir. İlahi Rahmetin oluk oluk aktığı, feyizlerin coştuğu, sinelerin nurla dolduğu Ramazan geldi, hoş geldi…

Bu vesileyle bu haftaki yazımızda; İdeal mümin olmak için dikkat etmemiz gereken bir prensipten bahsetmek istiyorum. Bu prensip özellikle Ramazan ayında daha da önem arz etmekte olan güzel söz veya güzel konuşmak üzerine olacaktır.

Lisan ile ilgili en önemli unsur, ağızdan çıkan her sözün doğru ve güzel olmasıdır!

Hayra ve şerre kullanmak noktasında dilin önemi pek çok ve ehemmiyetlidir! Dil hayra kullanılırsa kişi için nimet, şerre kullanıldığı zaman da kötülük olarak ona geri dönecektir.  Şerre kullanırsa hem dünyada hem de yarın ahrette mizanın başında bu beladan kurtulamayacaktır! Büyükler derki;“ İnsan dilinin altında saklıdır” İnsanın içinin güzelliği dilden belli olur. İnsan konuşurken ahretini düşünerek konuşmalıdır! Söylenen söz havada kalmıyor, sağ ve sol tarafımızdaki melekler tarafından kayıt altına alınıyor.

Konuşmak ve sarf edilen sözler insanın terazisidir. Çok konuşmak karşıdakini rahatsız eder ve usandırır. Çok konuşan, gereksiz konulara dalar, ister istemez yalan, zan, övünme, dedikodu, söz taşıma ve gıybete girerek hata üstüne hata yapar. Çok konuşmak kişinin ruhuna sıkıntıyla beraber huzursuzluk verir. Enerjisi boşa gitmekle beraber hayatı bereketsiz olur! Yani kıymetli vaktini israf etmiş olurken bir nevi değersizleşir!

“Sükûnet insana heybet bahşeder!”

“Güzel söz biliyorsan söyle ibret alsınlar, bilmiyorsan sükût eyle adam sansınlar”

Susmak aynı zamanda bir edeptir, hikmettir! Konuşan pişman olur, konuşmayan değil. Güzel ve Salih ameller susarak korunur. Güzel ve gerektiğinde söylenen sözler sadaka yerine geçer. Az konuşmak insan için selamettir. Burada az konuşmak derken, derde derman olacak veya hayırlı nasihatlerde konuşmamak olmaz. Yanlış ve haksızlık karşısında susmamak gerektiğini de hatırlatmak istiyorum!

Cenabı Hak, Kuran-ı Kerim’de bir müminin lisanının nasıl olması gerektiğini şöyle beyan ediyor:

Anne-babaya karşı ”Öf!” bile deme, onlara “ Tatlı ve güzel söz söyle” (Bkz. İsra Süresi 23)

Fakir-fukaraya, muhtaç ve mahrumlara verecek bir şey bulamazsan, hiç olmazsa onlara;” Gönül alıcı, ruhu dinlendirici, teselli edici bir söz söyle!”(Bkz. İsra Süresi 28)

Muhtaç, yetim, yakın akrabaya ve yoksullara;” Güzel söz ve tatlı dille konuş.”(Bkz. Nisa Süresi 5-8)

Kalbinde manevi hastalık bulunan kimselere karşı;” Yerinde ve uygun söz söyle” (Bkz. Ahzap Süresi 32)

Zalimlerin öğüt dinlemesi veya korkması için;” Yumuşak söz söyle”(Bkz. Taha Süresi 44)  

Peygamber Efendimiz aleyhi selamın mübarek lisanının ne kadar müstesna olduğunu ve muhteşem hitap şeklini bir kıssada görelim:

Sahabeden Ebu Kursafe şöyle anlatır;

 “ Ben, annem ve teyzem, Resülullah Aleyhi selam’a beyat edip yanından ayrıldığımızda annem ve teyzem bana:

 “-Yavrucuğum, bu zat gibisini hiç görmedik! Yüzü O’ndan daha güzel, elbiseleri daha temiz ve sözü daha güzel birini bilmiyoruz. Sanki mübarek ağzından nur saçılıyordu.” dediler.

Mümin için ölçü, Kuran-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz’in hayatıdır.

Esasen oruçlu iken değil her zaman dikkat etmemiz gereken dilimizdir.  Fakat oruçluyken dilimizi daha da çok korumamız gereklidir. Ramazan ayı itibarıyla özellikle vurgulamak istiyorum ki; Dil ile işlenecek her türlü olumsuz davranışlardan kaçınmak gerek! Müslüman oruçluyken dilini tutup gıybet etmemeli, kalp kırıcı ve gönül incitici sözlerden kaçınmalıdır…

“…İnsanlara güzel söz söyleyin…” (Bkz. Bakara Süresi 83)

Mübarek Ramazan ayı hayır ve bereketlere vesile olsun İnşallah.

Sağlıcakla kalınız…

Yazarın Diğer Yazıları