Nuran Demirhan

İNFİAL

Nuran Demirhan

Kökeni Arapça olan ve Türkçede bulunan sözcükler arasında infial geliyor. Her ne kadar birçok farklı yazılı kaynakta karşılaşılmış olsa bile, anlamı çok fazla bilinmeyen bir sözcüktür. Türk Dil Kurumu bu kelime için, ‘Birine içerleme, gücenme ve kızgınlık duyma’ şeklinde karşılık vermektedir.

Bir durumdan ya da olaydan ve herhangi bir şeyden etkilenmek konusunda ise çok fazla kullanılan bir sözcük değildir. Ancak yine de edebi eserler ile yazılı kaynaklar üzerinden bu anlam kapsamında farklı cümlelere ulaşmak mümkün. Hem tek başına cümle içerisinde hem de farklı türemiş sözcükler üzerinden de değerlendirilen bir kelimedir.

Son günlerde içinde bulunduğumuz, aile içinde ensest ilişkilerin yaşandığı topluma aykırı yayınlanan onca haberler medyada ve sosyal medyada gündemden düşmez oldu.

Aile üyeleri ve aile içinde yaşanan çirkef olaylar, toplumda infial yaratan haberler psikolojik olarak her kesim den, herkesi derinden üzüyor ve yaralıyor.

Toplum dışı yaşanmış bu olaylara dur denilmediği gibi aşırıya kaçan sosyal medya haberleri.

İnfial eden diğer bir haber genç bir babanın küçücük çocuğunu öldüresiye dövmesi ve annenin gözü önünde o küçücük bebeğin maruz kaldığı anların videosunu çekerek sosyal medyaya vermesi.

Peki bu anne kim bilir o adamın daha ne işkencelerine maruz kalıyor?

Müslime'nin annesi kayınpederinden iki kız çocuğu dünyaya getirirken,

Müslime'den önceki kız çocuğunun 14-15 yaşlarında olduğu ve yine babasının, dedesi olduğu haberleri akıllara sığmayacak kadar iğrenç haberler ile toplumu infial durumlara düşürmek, topluma aykırı değil mi?

Genç bir avukat bayan hayatının henüz yeni baharındayken yürüdüğü yolda bir cani tarafından Samuray kılıcı ile doğranıyor ve o şahıs yine elinde o kılıç ile yürüyerek kendine başka av arıyor görüntüleri ile kadınların can güvenliğinden korkar olduğu infial durumlara neden oluyor.

Toplumun Ahlaki değerleri ayaklar altında ezilirken bunca yaşanılmış olaylara neden dur diyemiyoruz.!!

Kadınların, kızların, çocukların hakları ne zaman gerçek hayata dönecek?

Günlerdir bitmek bilmeyen bu infial haberleri görmek, duymak istemesek de, her gün yeni bir haberle uyanır olduk.

Kadınlara yönelik şiddetler, cinayetler, suçsuz yere doğan ve öldürülen bebekler..

Yaşadığımız bunca infial haberlere göre hala yaşayabilmek azmi, hırsı nereye kadar devam edecek..

Erkeğin egemen hüküm sürdüğü bu dünyada olaylar, olaylar hiç bitmeyecek..

Ölüm İnançlı inançsız birçok insan için çok ciddi ve üzerinde düşünülmesi gereken bir olgudur.

Allah'ın yarattığı canı yalnız ve yalnız Allah alır inancı ile yaşayacağımız toplum kültürümüze önem verenlerden olmamız ümidiyle..

Yazarın Diğer Yazıları