Yunus Türkoğlu

Dört Halife ve Muhteşem Sözleri

Yunus Türkoğlu

İnsanlık tarihine bakıldığında tarihin akışına büyük şahsiyetlerin yön verip ve yönetmiş oldukları görülecektir. Bu şahsiyetler başta Peygamberler ve onların yetiştirdiği büyük simalardır. Tarih peygamber takipçileri ve düşmanlarının mücadelesi şeklinde günümüze kadar gelmiştir.

Beşerin en büyük terbiye edicileri peygamberlerdir. Peygamberlerin sultanı ve terbiye edicilerin en üstünü ise Peygamber Efendimiz Aleyhisselamdır. Kıyamete kadar sürecek nübüvvet mührünü tarihe vurmuştur.

Peygamberimizin terbiye ettiği, yetiştirdiği mükemmel şahsiyetler vardır. Peygamberlerden sonra en üstün insan olma özelliği olan ve sahabenin zirvesinde olan dört can dostu Hulefa-i Raşid; Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer, Hazreti Osman ve Hazreti Ali’dir.

İmam Karafi şöyle buyurmaktadır;  "Peygamber Efendimizin başka hiçbir mucizesine ihtiyaç bırakmayacak en büyük mucizelerinden biri de yetiştirdiği güzide ashabı kiramıdır."

Biri sıddıkiyet mertebesinde, biri Kuran-ı Kerim başında şehit, diğer ikisi mescitte şehit edilerek ruhlarını teslim etmişlerdir. Bu dört büyük halife İslam kahramanı; canlarını, malların, hayatlarını ve evlatlarını İslam dinine feda ermişlerdir…

Bu büyük zatlar Peygamber Efendimizin hususi alakasında yetişmişlerdir. Gönül ufkumuzda bizlere yol gösteren birer yıldızdırlar. Camilerimizin duvarlarına isimlerini nakşetmiş ve millet olarak evlatlarımıza koyduğumuz isimler arasında ilk sıralarda yer almışlardır!

Yeni nesiller kahraman tanımak istiyorsa, işte tanınması gereken dört kahramanı sizlere sunuyorum. Bizim kendi değerlerimiz varken batının ne idüğü belirsiz sahte kahramanlarını tanımaya/tanıtmaya gerek yoktur

Dört halifenin ilki, Allah Resülü’nün en yakın dostu ve arkadaşı olan Hazreti Ebubekir Sıddık (ra) ile başlayalım

Hazret-i  Ebubekir

Hicret yolculuğunda beraber, Sevr Mağarası’nda beraberdir. Ayet-i kerimenin ifadesiyle “İkinin ikincisi” olma şerefine mazhar olmuştur.

Üstün imanı, sadakati ve tasdikiyle sıddik olma makamına erişmiştir. Miraç hadisesinden sonra müşriklerin alaylarına karşı;

 “O, söylediyse doğrudur! Diyerek sıdkını kahramanca ilan etmişti.

İslam davetini ilk kabul edenlerdendir. Ömrü boyunca canı, malı ve evlatlarıyla Efendimizin hizmetinde olmuştur.  Cömertlikte emsalsiz ve çok varlıklıydı, gerektiğinde bütün malını İslam için harcıyordu. Bütün hayır işlerde en öndeydi.

Helal bir ticaretle kazandığı servetini müşriklerin zulmü altında inleyen köleleri satın alıp serbest bırakmaya harcamıştı. Bu cömertliği üzerine ayet (Leyl Süresi 5-7) inmiştir. Hadis-i Şerifte bu cömertliği sebebiyle, cennetin bütün kapılarından davet edileceği müjdelenmiştir. 

Peygamber Efendimiz Aleyhiselamın vefatından sonra halife olarak seçildiğinde insanlara büyük bir tevazu içersinde şöyle hitap etmiştir.

 “Ey İnsanlar! En hayırlınız olmadığım halde sizin başınıza halife seçilmiş bulunuyorum. Şayet vazifemi hakkıyla yaparsam bana yardım ediniz. Yanlış hareket edersem bana doğru yolu gösterin.

Hikmetli sözlerinden bir demet;

 “Dört kimse Allah’ın salih kullarındandır:”

Tövbe eden kişiyi gördüğü zaman sevinen.

Günahkârların affı için Rabbine yalvaran.

Din kardeşinin gıyabında dua eden.

Kendinden muhtaç kişiye yardım ve hizmette bulunan.

 “Ne söylediğini, ne zaman söylediğini ve kime söylediğini iyi düşün!”

 “İman sadece camilerde, mal cimrilerde, silah korkaklarda, yetki zayıflarda olursa işler karışır.”

 “şöhretten kaç ki, şeref seni takip etsin.”

 “Övünmeyiniz! Topraktan yaratılmış ve toprağa dönünce kendisini kurtların, böceklerin yiyeceği insanın övünmesi neye yarar.”

 “Kendini ıslah etki insanlarda sana iyi davransınlar.”

 “Benim nezdimde sizsin en kuvvetliniz, hakkını alıncaya kadar zayıf olanınızdır. En zayıfınızda ondan başkasının hakkı alınıncaya kadar güçlü kimsedir.”

 “Ölüme karşı hazır ol ki sana ebedi hayat verilsin.”

 “Allah–ü Teâlâ, Kuran-ı Kerim’de vereceği mükâfatı azap ile birlikte zikretti ki bu vesileyle kul ibadete rağbet etsin ve azaptan korksun.”

Kurban bayramınız kutlu olsun...

Sağlık ve sıhhatle kalınız.(Devam edecek)     

Yazarın Diğer Yazıları