Prof. Dr. Esfender Korkmaz

Gençlerimizin morali bozuk

Prof. Dr. Esfender Korkmaz

Avrupa Birliği ile yakınlaştığımız dönemde, genç nüfusumuz elimizde önemli bir pazarlık gücü idi. Bugün bu gücümüzü bilerek veya bilmeyerek pasifize ettik. Boğaziçi Üniversitesi işin tuzu biberi oldu. Siyasi iktidar gençlere karşı hocalarını kullanıyor. Söz gelimi istenmeyen rektör atıyor. Ya da, iktidar yanlısı hocalar gençleri tehdit ediyor. 

Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Üniversite Genel Sekreteri Cevdet Kılıç, Facebook hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak Melih Bulu'nun atanmasını protesto eden öğrencileri ölümle tehdit etti. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verdi ;

''Boğaziçili misiniz Boğazdışılı mısınız onu bunu bilmem. Aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Biz abdest alır dışarı çıkmayız. Bizim zaten abdestimiz var. Bilin istedik de. Şöyle söyleyeyim. Siz hani bir ayı geçti eylem yapıyorsunuz ya. Biz eylem falan yapmayız. Biz gece vakti işi bitirir, ertesi gün işe gideriz. Bilin istedim.''

Böyle konuşan bir profesör, gençleri nasıl eğitir? Anne-baba çocuğunu böyle insanlara teslim eder mi? Bunun içindir ki kimse imam hatiplere gitmek istemiyor.

Demokratik ve medeni bir ülkede gençleri tehdit edenlere karşı önce toplum tepki gösterir.

Bütün bu sorunlar nedeni ile gençlerin üçte ikisi Türkiye de durmak istemiyor. Vasıflı ve eğitimli olanlar da beyin göçü olarak yurt dışına çıkıyor.

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık işbirliği ile gerçekleştirilen en kapsamlı "Gençlik Araştırması"nın sonuçlarına göre; 18-29 yaş grubu arasındaki gençlerin yüzde 76'sı daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor. Her iki gençten biri mutlu olmadığını ifade ederken, yüzde 77'si torpilin yetenekten daha etkili olduğuna inanıyor.

Mutluluk  sorusu için verilen cevaplar ise şöyle:

* Mutluyum ve çok mutluyum diyenler; yüzde 26,

* Mutlu değilim ve Hiç mutlu değilim diyenler yüzde 50,5,

* Ne mutlu ne mutsuz sayılırım"  diyenler yüzde 23,5

Aynı araştırmaya göre gençlerin yüzde 86'sı borçlu olduğunu söyledi.

Öte yandan gençler idealist davranarak Türkiye de kalmak istese de, iş bulamaz.

2000 yılında Türkiye'de gençler arasında işsizlik oranı OECD ülkeleri ortalamasının altında idi. OECD ortalaması yüzde 13,1 iken, Türkiye'de 12,8 idi. Sonrasında giderek arayı açtı. 2020 yılında OECD ortalaması yüzde 16,2 olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 26,1 oldu. 

Öte yandan OECD ülkeleri içinde ne eğitimde ne işte olanların oranının da en yüksek olduğu ülke Türkiye'dir. OECD 2020 verilerine göre, OECD ülkelerinde eğitimde ya da istihdamda olmayanların ortalama oranı yüzde 17, AB ortalaması yüzde 15 iken Türkiye'de bu oran yüzde 28'e çıkıyor ve ilk sırada yer alıyor.

Gençlerde eğitimsizlik ve işsizlik sosyal sorunları da tırmandırdı. İşsiz ve eğitişiz gençler, ideolojik gruplar tarafından daha kolay istismar ediliyor. İşsiz gençler isyankâr oluyor.  

Genç nüfus ekonomide dinamik güçtür. Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir imkandır. Batı ülkeleri yaşlanırken, Türkiye gençleşmektedir. İdeolojik ve siyasi popülizme alet ederek  gençlerimize yazık etmiş oluyoruz.

GENÇLER ARASINDA İŞSİZLİK ORANI             

Yıllar    Türkiye   OECD  

2000      13,1         12,8

2005      13,2         19,2

2010      16,7         19,7

2015      13,8         18,5

2020      16,2         26,1

 

 

Yazarın Diğer Yazıları