Dr. Muhammet Veysel Zortul

Hababam Sınıfı Niçin Çok Sevildi?

Dr. Muhammet Veysel Zortul

Bu soruyu "Hababam Sınıfı" kitabının yazarı Rıfat Ilgaz şöyle yanıtlıyor:

"Eski zamanlarda biri idam edileceği zaman halk toplanır, sokak satıcıları gelir, etraf panayıra dönerdi. Sonuçta bir adam ölürken herkes gülerdi. Ben de çökmüş bir eğitim sistemini anlattım. Hep beraber ölen bu sisteme bakarak güldük."

Dikkat ettiniz mi bilmiyorum, "Hababam Sınıfı" filminin müziği de hem hüzün hem de neşe barındırıyor…

***

Niçin Kitap Okumuyoruz?

Okumuyoruz çünkü kitap okumak para etmiyor. Bir yazar:

"Şu kısacık dünyada tek bir hayat yaşarız. Fakat kitaplar sayesinde onlarca, yüzlerce hatta binlerce hayat yaşarız." demektedir. Söyleyin dostlarım; böyle bir ayrıcalığı hangi parayla satın alabiliriz? Bana sorarsanız; kitap okumak bir şeye yaramaz, çok şeye yarar. Para kazanmaya bile…

***

En Tehlikeli Hırsız Kimdir?

Paranızı veya eşyanızı çalan hırsızlar en tehlikeli hırsızlar değillerdir. Çünkü yeniden hem de daha fazlasını kazanabilirsiniz.

En tehlikeli hırsızlar, hayallerinizi çalanlardır ki biz bunlara 'Hayal Hırsızı' diyoruz. Bazen komşumuzdur onlar, bazen de bir yakınımız. Hatta daha da yakınımızda olabilirler. Annemiz, babamız, öğretmenimiz…

Bir şeyin hayalini kurarsın,'senden bir şey olmaz''bu iş sana göre değil' derler ve hevesini kursağında bırakırlar. Hayal hırsızlarına yakalanmadan kaçımız çıkabiliriz hayat merdivenini?..

***

TBMM Hangi Şartlarda Açıldı?

Büyük Millet Meclisi, Ankara Ulus'taki binasında, 23 Nisan 1920 günü, büyük yokluklar içerisinde açılabilmişti. Mebuslar güçlükle açılışa gelebilmişlerdi. Otel parası olmayıp da parklarda sabahlayanlar vardı.

Binanın kırık pencereleri çaputlarla, seccadelerle kapatılmıştı.Kürsünün arkasında bir yazı dikkat çekiyordu:

"İşlerinizde istişare ediniz."

***

Ulubatlı Hasan Efsane mi Gerçek mi?

Ulubatlı Hasan, İstanbul kuşatması sırasında bayrağı surlara dikerek Bizans'ın maneviyatını sarsan ve fethin anahtarını açan kişi olarak bilinir.

Bazı tarihçiler böyle birinin hiç yaşamadığını söylerler. Tarih biliminde bilgi ve belge önemlidir elbette. Fakat şu da bir gerçek ki; 29 Mayıs günü, bayrak o surlara bir asker tarafından dikildi. Ama bu asker Hasandı veya Mehmetti, çok da önemli değil.

Ulubatlı Hasan gibi tarihi kişilikler, toplumun hafızasında yer etmiş sembollerdir artık.

***

Polislere Neden Aynasız Denir?

Daha çok Amerika'daki polisler için söylenir aslında. Az da olsa bizim ülkemizde de söylenir. Niçin söylendiğine dair de birkaç rivayet var.

Bir rivayete göre, Jandarmanın kullandığı mitralyözler ayna gibi parlarmış. Polis teşkilatında bu silahlardan olmadığından onlara 'aynasızlar' denirmiş.

Bir başka rivayete göre ise 70'li yıllarda Renault araçlar, sağ aynası olmadan piyasaya çıkıyordu. Polisler bu aynayı takmadıklarından onlara 'aynasız'deniyordu.

Not: Gece gündüz demeden güvenliğimizi sağlayan polislerimize, en kalbi saygılarımı sunuyorum. İyi ki varlar…

***

Yazarın Diğer Yazıları