Yunus Türkoğlu

Van'a Bahar Geldi Balam!

Yunus Türkoğlu

Öyle güzel bir dönem yaşayacaksınız ki, yıllar sonra anlatılması bile insanlarda değişik duygular hâsıl etsin. Yazan, okuyan, dinleyen o yıllara gidip sevgiden, muhabbetten, insanlıktan, desenden, renkten, sazdan, sözden, yazıdan ve mısradan hisseler dersin!

Van'da kış olunca, altı ay gece, altı ay gündüz beyazdı. Yer beyaz gök beyaz, hayaller beyaz, düşler beyazdı!  Sebze Pazarı'ndaki dükkânında Abdullah Çakır'ın sattığı otlu Görentaş peyniri beyaz. Tekgöz Van kedisinin pamuk gibi tüyleri beyaz. Emek Sineması'nda, gösterime giren unutulmaz romantik Türk filmleri siyah- beyaz. Cızlavitin içine giyilen, halis yünden ve elleri öpülesi mübarek annelerin beş şişle ördüğü çoraplar beyaz. Karlı ve soğuk kış akşamlarında gürül gürül yanan kuzine sobanın yanında, üstü ceviz, kişmiş ve kuru kaysıyla süslenmiş bir tabak hedikle mis kokulu çayın yanındaki kıtlama şekeri beyaz! Öğrencinin giydiği siyah önlüğün üstüne takılan yaka beyaz, manşet beyaz. Kızların başındaki kurdelesi, ayağındaki çorabı beyaz! Postacının getirdiği zarf beyaz, kâğıt beyaz!

Bahar gelmiş balam benim/ Bahar gelmiş dayanmış

Dalda yaprak bebeciğim/ Suda köpük uyanmış…

Kış bitip de Van'a bahar gelince, hayallerdeki unutulmaz nostalji rüzgarları yürekleri yaksın yandırsın! Buram buram esen hasret rüzgârlar, maziye gömemediğimiz bu hatıraları alıp getirsin!

Bu rüzgârlar;

İskele Caddesi'ndeki sağlı sollu sonsuza kadar uzanan kavaklara, Kehriz suyunun bir aşk masalından söylediği şarkıları alıp getirsin!

Leylak, akasya, kişmiri gül ve kaysı çiçeklerinin mis kokularını alıp getirsin!

Çadır elmanın altında yenilen ayran aşı ile tandırda nar gibi pişen Van balığının tadını alıp getirsin!

Edremit'te tahta iskeleye vuran dalgaların sesini alıp getirsin!

Erek Spor ile Şengençler futbol maçında, Erek Sporlu Kaptan Uçun ağabey'in attığı füzelerden birinin üst direkte patlayıp tribündeki seyirciyi ayağa kaldırışındaki heyecanı alıp getirsin!

Eski Büyük Cami'nde, Ömer hoca'nın sabah ezanlarında okuduğu saba makamının içleri yakışındaki ferahlığını alıp getirsin!

Kale'nin altında Horhor suyunda salınan terelerin endamını alıp getirsin!

Vakit;

Akdamar Adası'nda açan badem çiçeklerinin pembe beyaz ömre bedel güzelliklerinin, gölün berrak ve Türkuaz sularına aksettirmesinin vaktidir.

Van'da serin bir bahar sabahında leylak kokuları ve çırçırdan akan su sesinin terennümüyle semaveri yakıp, murtuğayı çaldıktan sonra Fatma ezenin oğlu Nahit'e; "-Hadi yavrum, çık Mazhar Hocaların evin köşede bekle, üç tekerlekli arabasıyla ekmekçi Tosun'un gelme vaktidir. Gelince bize tırnak ekmeği ile çörek alda gel." dediği vakittir.

Çalık Sokak'ta ılık bir bahar akşamındaki kaysı çiçeği kokan yeşillikleri içindeki bahçelerinde; Yesari Asım Arsoy'un "Ömrüm seni sevmekle nihayet bulacaktır." şarkısını hüzzam dinginliğiyle kanununun tellerine mızrabı hüzünle vurup ve o sakin ses tonuyla söyleyecek olan Merhum Naif ağabeyin, notalarının ay ışığında yankılanıp da yürekleri kor gibi yaktığı vakittir!

Vakit, kırk ikindi yağmurlarının rahmetle Van semalarına indiği vaktidir!

Medoların Rahmetli Niyazi ağabeyin, yine beyaz boğazlı kazağını, üstüne siyah ceket, altına beyaz pantolon ve hakiki kösele ayakkabısını giyip, saçlarıda briyantinle tarayıp iki dirhem bir çekirdek sabah işe giderken mahallemizden geçmesinin vaktidir!

Gelinciklerin, papatyaların, sarıçiçeklerin, bağları- dağları, ovaları- yaylaları süsleme vaktidir.

Şimdi renk be renk kelebeklerin çiçekler üzerinde dolaşma vaktidir, nergisin, menekşenin, zeringadeğin açma vaktidir.

Melodili kornasını çalarak direksiyonda yan oturur halde, 64 siyah kanatlı Chevroletiyle Taksici Akgün ağabeyin, Van sokaklarının tozunu atma vaktidir.

Artık çayların, derelerin, pınarların çağlayarak akma vaktidir.

Rahmetli Salih Türkoğlu'nun; Resim çizme,, fotoğraf çekme ve şiir yazma vaktidir.

Meyve ağaçlarıyla beraber, kavakların, karaağaçların, dış budakların ve söğütlerin budanma vaktidir.

Leyleklerin gelip yuva yapma ve eşini bekleme vaktidir…

Vakit, Suvaroğlu Mahallesi'nde toprak kanallardan akan suyun kenarlarında yetişen boğa yapraklarının kendini gösterme vaktidir…

Sevgiyle kalın.

Yazarın Diğer Yazıları