Yunus Türkoğlu

Vangölü Seyahat ve Efsane O 302'ler

Yunus Türkoğlu

Efsane olmak; Cesur, kahraman, yiğit, fedakâr, çalışkan, dürüst, akranlarından üstün olmayı ve çok sevilmeyi gerektirir " Muhammed Ali Clay dünyada, Deli Dumrul Türk tarihinde, Ulubatlı Hasan Osmanlı tarihinde, Pele dünya, Rıdvan Dilmen Türk futbolunda, Neşet Ertaş ise Halk müziğinde efsanedirler. O 302 Mercedes marka otobüsler yetmişli yılların efsanesidir. "Van" isminin "Vangölü Turizm" ve "Vansesi Gazetesi"ne çok yakıştığını düşünüyorum. Bu iki efsane şehrimizi en iyi şekilde temsil etmenin yanında, marka olmalarıyla da Van'la bütünleşmişlerdir…

"Efsane O 302" Seni;

 Uzunyayla'da gecenin karanlığını yırtıp geçerken, dörtnala koşan doru atların asilliğiyle bilirim,

Güzeldere'yi yılan gibi tırmanıp çıkarken ne kadar atik ve kıvrak olduğunu hatırlarım,

Surların gölgesindeki endamlı duruşunla İstanbul'a çok yakıştığını bilirim.

Hakkâri'ye giderken Zap Suyunun deli akan serin sularıyla yarışırken hatırlarım,

Bodrum'da, Ege'nin lacivert sularına akseden siluetinin güzelliğiyle hatırlarım,

Yüksekova'ya yağan metrelerce karın arasından şahlanarak gidişini hatırlarım.

Seni; Gâvur Dağı'ndan, Karacadağ'dan, Gürün'den, Düzce'den,  Bolu Dağı'ndan ve Kuzgunkıran'dan bilirim!

Velhasıl: Van'da ki hatıralardan, İpek Yolu'na bıraktığın lastik izlerinden tanırım, bilirim, hatırlarım…

Vakti zamanda Elazığ menşeli "Hazar" ve "Harput" firmaları Van'da Magırus'ler ile kısa bir süre yolcu taşıma işini yürütmüşlerdi. Akabinde "Vangölü Seyahat" boşluğu doldurmuş, O 302 Mercedes'lerle Türkiye yollarında seyrüsefere başlamıştı. Bitlis orijinli "Taç Turizm" de bir dönem Van'dan seferler yapmış hizmetler sunmuştu, onu da unutmamak lazım.

Rahmetli Hacı Baki Haytabaşı'nın Vangölü firmasına mensup 65 AF 145 plakalı O 302 Mercedes otobüsü, Mercimek Mahallesi'nin efsanesiydi! "İlk tanıştığım ve sevdiğim O 302 buydu…"

Efsane sürekli seferde olurdu. Seferi olmayınca veya erken dönerse akrabaları Edremit'e götürürdü. Tahta iskelenin önündeki bahçede semaverler yakılırken, otobüste karşıya park edilir temizliği yapılırdı. Bizler tahta iskelede yüzerdik.  Artık eve dönme vaktidir deyip, akşam ezanına yakın arabaya binerdik.

Vangölü, akşamın yorgunluğundan olsa gerek, dalgalarını yavaş yavaş kıyıya vuruyorken, güneş ise kızıl şualarını yakamozların üzerinden bize aksettirirken, Edremit'ten esen meyve ile çiçek kokuları arasından Kadembas'tan dönüp sonrasında eve gideceğiz! Kahveleri solda bıraktık, akabinde sağ tarafımızda yeşillikler içindeki Vali Konağı'nı geçiyoruz. Çimento Fabrikası, Askeri Kamp derken Kadembas'tan dönüyoruz. Kısa ama O 302 efsaneyle rüya gibi yolculuklardan sonra evin önünde olurduk. Unutulmaz…

Vangölü firmasının, Beşyol'daki merkezinin önünden yapılan yolculuklar kalabalık bir insan kitlesi eşliğinde olurdu. Burası günün belirli saatlerinde kavuşma ve ayrılık seremonilerine şahitlik ederdi!

Bir hafta önceden mavi kuşe kâğıda basılı, üzerinde Vangölü resmi olan biletlerden alınırdı. Öndeki koltuklardan veya kaptan arkasından numara almak her zaman için ayrıcalıktı! Eş dost, hısım akrabaya gidiş tarihi ve saati bildirilirdi.

Gidecek yolcunun akraba ve arkadaşları, daha otobüs perona gelmeden burada hazır bulunurlardı! Kalkışa yarım saat kala gıcır gıcır parlayan Efsane, o asil yürüyüşüyle yerine doğru süzülerek gelirken gözler üzerindeydi. Bagajlar yerleştirildikten sonra, tatlı bir telaşla beraber vedalaşma faslı başlardı. Yolcular yerlerini alıp oturur, kapılar kapandıktan sonra el sallamalar ile korna sesleri gözyaşlarına karışırken hüzünlü ayrılıklar yaşanırdı!

Bu otobüsler efsane olurda, bunları kullanan değerli kaptanlar olmaz mı? Asıl efsane sizlersiniz. Sizler olmasaydınız O 302'lerde olmazdı! Yıllarca halkımızı kazasız belasız taşıdınız. Bizleri sevdiklerimize, sevdiklerimizi de bizlere kavuşturdunuz. Kaptan ve muavinlere selamlarımı gönderiyorum. Yolunuz açık olsun…

İstanbul, Ankara, İzmir veya yurdun başka yerlerinde örnekleri var. DDY, tarihi trenlerini koruma altına alıp uygun bir mekânda sergiliyor. Bunları öğrencilerin, turistlerin, halkın gezip görmesi ve reklam için kullanıyorlar. Avrupa'da ise "Nostalji Trenleri" yapıyorlar. Belirli zamanlarda turlar düzenliyorlar. Çokta ilgi görüyor!

Orijinal bir efsane O 302 bulsak; (Ön ve arka tarafında sararmış solmuş "VANGÖLÜ" logosu mutlaka olmalı) "Nostalji otobüsü" yapsak! Yaz aylarında; Akdamar Adası, Hoşap Kalesi, Muradiye Şelalesi vb. yerlere zaman zaman turlar düzenlesek!  

Ve/Veya Beşyol'da ki merkezin önünde, olmazsa terminalde uygun bir mekânda sergilesek; Öğrenciler, guruplar, Van'ı sevenler vs. gelip gezseler iyi olmaz mı? Biraz ütopik olsa da böyle düşünüyorum! Gerçekleşmesi Vanlıları mutlu eder sanırım!

Vangölü Şirketi'nin değerli sahibi Necip Kartal ağabeyinin bilgisine sunarım.

Yorumlar 1
Fethi Yıldız 17 Mart 2021 17:14

Çok güzel düşünüyorsunuz Van için. Van'a 45 yıllık özlemimi yazılarınızda gidermeye çalışırken, özlemim daha çok artıyor. Yazılarınız sürekli, hayatınız sağlıklı ve huzurlu olsun. (73/76 Kazım Karabekir Ortaokulunda Fen Bilgisi Öğretmeniydim. )

Yazarın Diğer Yazıları