Prof. Dr. Ahmet Özer

Adayların ilk defa bir araya geleceği konusunda 'doğru' bilinen yanlışlar

Prof. Dr. Ahmet Özer

Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım'ın bir araya gelip konuşmalarının 20 yıldan beri bir ilk olduğunu konuşup duruyor yorumcular. Oysa bu eksik ve yanlış bir bilgi. Çünkü biz Mersinde bunu 31 Mart öncesi zaten gerçekleştirdik. Hem de bu programı sadece yerel TV'ler Kanal 33 ve İçel TV değil, aynı zamanda Haber Türk, CNN, NTV, Kanal D, Fox TV döne döne verdiler ve arayıp bizi kutladılar.

İşte daha önceki yazımda buna dair bir alıntı:

"Bilindiği üzere Mersin adaylık açısından en tartışmalı ilimizdi. Burada biz Türkiye'de bir ilke imza atarak üç büyükşehir adayını bir masa etrafında bir araya getirdik. Moderatörlüğünü benim yaptığım program 3,5 saat sürdü. Binlerce insanın izlediği tartışma ve konuşmaları yerel ve ulusal TV'ler canlı olarak yayınladı. CHP büyükşehir adayı Vahap Seçer bu tartışma ile iki puan öne geçti. Tek etken bu değil elbet ama bu da katkı yaptı ve sonuçta birkaç puan farkla Vahap Bey seçimi kazandı."

Şimdi gelelim İmamoğlu ve Yıldırım tartışmasına.

Bana göre bu saatten sonra bu koşullarda ve böyle yazılı protokolle sorularının sınırları çizilmiş, aynı sorularla sürdürülecek, her şeyi önceden dizayn edilmiş bir programa Ekrem İmamoğlu'nun katılmasının ona getireceği bir şey yoktur. Neden mi? İşte size üç-dört gerekçe...

1-Ekrem İmamoğlu şu anda artıda, Yıldırım ise ekside. Süre az kaldı. İmamoğlu'nun artıyı artırmaktan ziyade koruması önemli. Çünkü artırayım derken eksiltme riski de var. Oysa seçimi zaten kaybetmiş olan Yıldırımın kaybedeceği birşey yok, olsa olsa bu manevralarla artı sağlamaya çalışacak.

2- Muhtemelen programda yolsuzluklarla, savurganlıkla ve kötü yönetimle ilgili birşey sorulmayacak. Hal böyle olunca İmamoğlu ne anlayacak. Mesele proje yarıştırmak değil. Kaldı ki iş hizmet olunca seçmen paranın geldiği yere yüzünü döner. Bu da İmamoğlu için tuzaktır.

3- Bazı soruların bir kısmı İmamoğlu'na tuzak sorulara dönüşebilir. Ordu Valisi meselesi, Topal Osman konusu, HDP desteği hatta PKK vurgusu gibi evrilebilecek sorulara verilecek cevaplar Kürt seçmenin 0,5'inin bile kafasını karıştırsa bu olumsuz etki yapar.

4-Binali Yıldırım genel olarak sakin biridir. TV'de sakinlik her zaman ön alır. Zaten Yıldırımın insiyatif alıp Uğur Dündar önerisini yapması, ardından İsmail Küçükyaya moderatörlüğü öz güven gösterisi ile ön almanın başka bir biçimidir.

Dolayısıyla çok basit görünen nüansların büyük sonuçları olabilir. Çünkü aradaki farkın 13 bin 700 olduğu düşünülürse bütün bunların ne kadar önemli olduğu görülür.

Ama ok yaydan çıktı artık. Dikkat çok dikkat gerekir. Bana kalırsa İmamoğlu bu saatten sonra hiç bir şey yapmasa bile seçimi kazanma şansı daha çoktur; hem de çok konuşup çok eylemekten, TV'ye çıkmaktan daha çoktur.

Yazarın Diğer Yazıları