İkram Kali

Kitap Fuarı sizleri bekliyor

İkram Kali

Değerli okurlar, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Van Kitap Fuarı ikinci kez yayın evleri ve yazarlarla okuyucuları buluşturacak. Organize Sanayi Bölgesi Fuar ve Kongre Merkezinde 7-16 Aralık tarihlerinde açık olacak olan fuarın 7 Aralık Cuma günü açılışı yapılacak. Her gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek olan Van Kitap Fuarı'na İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi birçok ilden 150'nin üzerinde yayın evi ve kitap evi katılım sağlayacak.

10 gün sürecek olan kitap fuarına Canan Tan, Sevil Atasoy, Levent Gültekin, Kemal Hamamcıoğlu, Kahraman Tazeoğlu, Şermin Yaşar, Ahmet Günbay Yıldız, Mehmet Ali Bulut, Büşra Sanay, Ataol Behramoğlu, Sinan Yağmur, Emine Şenlikoğlu, Emre Dorman, Senai Demirci, Alişan Kapaklıkaya, Halit Ertuğrul, Banu Avar, Dilipak, Yavuz Bahadıroğlu, Ahmet Şimşirgil, Bahadır Yenişehirlioğlu, Murat Tavlı, Kerem Fırtına, Meltem Güner gibi 150'nin üzerinde yazar ve araştırmacı söyleyişi imza günlerine katılacak. Farklı ülkelerden kitapseverlerin de katılması bekleniyor.

Van'ın ilk gazetesi olan Vansesi Gazetesi 81 yıl önce olduğu gibi bu günde kentimizin eğitimine, kültürüne, sanatına, sosyalleşmesine destek olmaya devam ediyor. Gazete sayfalarımız yazarlara, şairlere, karikatüristlere, araştırmacılara, akademisyenlere, açık olmuştur. Sözü olan, eli kalem tutan gençleri hep destekleyerek teşvik ettik ve ediyoruz. 

Köşe yazarlarımızın yanı sıra gazetemiz ile Van Şair ve Yazarlar Biriliği (VAYAB) 2017 yılında işbirliği başlattık.  Van'ın yazar ve şairlerini aynı çatı altında toplayan isim babası olmaktan kıvanç duyduğum Vansesi Mavi Şehrin Kalemleri edebiyat, kültür sanat sayfamızla her Perşembe günü okurlarımızla buluşturuyoruz. Adını Van Gölü'nden alan, okurlardan büyük ilgi gören Mavi Şehrin Kalemleri sayfamız kesintiye uğramadan 52 haftaya ulaştı. Kentimizin kültürüne, sanatına katı sunan bu çabada VAYAB başkanı şair ve yazar Yaşar Adıyaman,  başkan yardımcısı şair ve yazar Mustafa Işık başta olmak üzere güçlerini bir araya getiren yönetim kurulu,   yazıya, şiire gönül ve emek veren üyelerin katkıları büyüktür.

 Vansesi'nde yazan Mavi Şehrin Kalemleri VAYAP çabaları ve öncülüğünde 2. Van Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluşacaklar. Vanlı şair ve yazarlar 10 gün boyunca kitaplarını imzalayıp söyleşiye katılarak birbirinden güzel şiirlerini seslendirecekler. 

 Gazetemizin değerli yazarlarından Vanlı şair yazar Ümran Öztürk de davet edildiği 2. Van Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluşacak. Öztürk VAN AVM'de 6 Aralık Perşembe günü kitaplarını imzalayacak, Bahçeşehir Koleji, Doğa Koleji, Özalp Şehit Abdulhalık Araz Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle de söyleşilerde bir araya gelecek.

 Değerli okurlar,

Sizlerde çocuklarınızla, ailenizle, arkadaş ve dostlarınızla Van Kitap Fuarı'na giderek kendinize, eşinize dostunuza kitap alın, söyleşilere dinleyici olarak katılarak kentimizin kültür kimliğinin güçlenmesine katkıda bulunun.  Fuara gidin kitaplar alarak dönemin kültür kenti Van'ın en az kitap okunan kentler arasında bulunma ayıbından kurtulmasına katkı sunun. Vanlılar haydi, 2. Van Kitap Fuarı'na.

 

 

Van Kitapları ve Yazarları Fuarı

Kitap fuarının eğitime, kültüre, kentimize ve kentliye sonsuz katkıları vardır.  Genel fuarın yanında her yıl farklı bir tarihte Van Kitapları ve Yazarları Fuarı'nın da hayata geçmesini, eski Tekel binasının da Van konulu kitap, yazılı, sözlü görsel belge ve dökümanın bir arada bulunduğu  Van Kent Kütüphanesi  olarak kentimize kazandırılmasını hep arzu etmişimdir. Bu önerilerimi  yöneticilerle edebiyat ve yazın çevreleriyle her fırsatta paylaştım, ilgi gördü ama bir türlü hayata geçmedi. 

Fuarda Vanlı yazarların yanı sıra Van ile ilgili kitapları olan yerli ve yabancı yazarların, araştırmacıların Vanlı okurlarıyla buluşmasını kentimizin kültür hafızası, geleceği, birikimi adına  önemsiyorum.

 

 

Kitap fuarına önem verin

Sevgili okurlar, kitaplar tükenmeyen sermayedir. Kitap fuarları da kentte yaşayanların bilgiyle kucaklaşma mekanlarıdır.   Aradığı kitapları bulamayanlar, severek okuduğu yazarları yakından görmek ve dinlemek isteyenler fuarları heyecanla beklerler. Stantlarda sergilenen kitapların sayfalarını aralarken ne denli bilgisiz olduğumuzun birkaç satırda farkına varırız. Kültür ışığı ile oku yanı aydınlatan kitap fuarlarında kendimizi farklı hissederiz.  Kitap fuarları yazarlara destek, teşviktir. Kitap fuarları aynı zamanda kentin ekonomisine ve toplumun soluk almasına katkıdır.

Kitap fuarlarına önem verin.

 

Vanlı yazarlar destek bekliyor

Bir taraftan Van konulu kitapların azlığından söz ediyoruz. Diğer taraftan emekle Van adına kitap yazan yazarlarımızın kitaplarını satın almıyoruz.  Basımı bekleyen onlarca kitabın olduğunu biliyorum. Valilik başta olmak üzere özellikle belediyeler,  meslek odları, kurum ve kuruluşların Vanlı yazarlara destek olması gerekir. Van adına yazılan kitap sayısı da çok azdır. Hafızasını yitiren Van'ı her anlamda konu edinen kitap daha çok yazılması gerekir.  Zira okuyup yazarak karanlıkları aydınlatabiliriz.

Neler yapılabilir?

  • Kurum, kuruluş, iş yerleri ve evlerimizde Van Kitapları Kitaplığı oluşturulabilir.
  • Kentimizin kültürüne katkı sağlayacak Van konulu kitaplar satın alınabilir.
  • Vanlı yazarlar teşvik edilerek kitaplarının basımına katkı sağlanabilir.
  • Toplu Van kitap alımları yapılarak okullara, hastanelere, yurtlara, köylere dağıtılabilir.
  • Hediye olarak Van kitapları verilebilir.

Kitapsız bir kent, kitapla barışık olmayan toplum  olmak istemiyorsak kitaba ve yazarlara  destek olalım değer verelim. 

Yazarın Diğer Yazıları