Yavuz Yıldızbaş

İPEKYOLU ATATÜRK SANAT GALERİSİ

Yavuz Yıldızbaş

"Övgü, Eleştiri ve Teşekkürlerimizle..."

Sanat, "bir duygunun, tasarımın, güzelliğin vb. dışavurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü" diye tanımlanır. Yani insanoğlunun varoluşundan bu yana her devrin kendine özgü bir yaşayışı bir sanat anlayışı var olmuştur. Günümüzde de bu devrin şartlarına uygun olarak, teknolojik imkanlarla daha da geliştirilen sanat eserleri, içinde hayat bulduğu toplumun, milletin ana unsurlarından biri olduğu gerçeğini her zaman yansıtmaktadır.

Nitekim ülkemizin kurucusu ve büyük düşünür Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir."

Bu sözden de anlaşılacağı gibi sanat bir toplumun gelişmesinde hayati bir unsurdur.

Bu görüş ve düşünce etrafında şekillenen bir zihniyetin hakim olduğu yerde sanatın sergilenebileceği yapılar inşa edilmektedir.

Genelde Avrupa ülkelerinde yer alan bu yapılar; ülkemizde ise batı illerinde çok eskiden beri varlığını sürdürmekteyken, ülkemizin doğusunda ise maalesef geç kalınmıştır.

Üstelik her tarafı açık hava müzesi sayılabilecek tarihi ve sanatsal öğelere sahipken...

İşte bu geç kalınmışlığa bir son vermek ve kentin en önemli ve en işlek caddesinde yer alan bir parkı, sanat galerisiyle süsleyip;

özellikle de İsminin "Atatürk Sanat Galerisi" olarak seçilmesi, Atatürk isminin her taraftan silinmeye çalışıldığı bir devirde çok anlamlı ve bir o kadar da değerlidir.

Bu değerin ortaya konulmasına sebep olan başta İpekyolu ilçemizin bir önceki kaymakamı Sinan Aslan Bey'e ve bu memlekette taş üstüne taş koyup emek veren herkese müteşekkiriz.

Bu girizgahtan sonra gelelim değerlendirmeye.

Değerlendirme yaparken bize göre yanlış ve eksik gördüklerimizi de söyleyemeye çalışacağım.

Sanat galerimize; cadde üzerinden başımızı çevirip bakınca hele bir de baktığımız vakit geceyse, yapılan ışıklandırmayla adeta bir Avrupa şehrini andırıyor. Bahçesine konulan sütunlardan dolayı ise Efes antik kentini anımsatıyor.

Ama burası Van, İsteriz ki buraya gelecek insanlar; ister turist olsun ister yerli halk, burda Van'ın tarihiyle bağlantılı bir yapı bulsun. Bahçesinde yer alan sanatsal figürlerin yanına birkaç tane Van'ın sanat alanında yetiştirmiş olduğu değerlerin figürleride serpiştirilsin.

Nasıl mı?

Mesala dünyaca ünlü edebiyatçımız Yaşar Kemal figürü olursa dışardan gelen biri aaa! Yaşar Kemal Vanlı mıydı? diye sorup öğrenebilse..

Ya da Türk Halk Müziğinin dev sanatçısı, bağlama virtiözü, opera sanatçısı Van'lı Ruhi Su'nun figürü bu sanat galerisine değer katmaz mıydı?

Daha sayacağımız onlarca ressam, sinema ve ses sanatçısı, v.b. sanat alanlarında ortaya büyük eserler koymuş değerlerimizi burada sergileyip hem yerli halkımıza hem de turistik açıdan gelenlere tanıtım yapsak fena olmaz mıydı.

Yoksa Efes'i görmek isteyen İzmir'e gider. Van'a gelen Van'ı görmek ister, Van'dan bir tat bulmak ister.

Van'ın tarihi mimarisine sadık kalarak, tarihi eserlerini sergileyeceği muhteşem binalar inşa etmek çok da zor olmasa gerek.

Bu yapıcı eleştirilerimin dikkate alınacağını umarak; 2021 yılına kadar Van'a böyle bir sanat galerisi yapmayanların utancı olsun.

...

Van'a Avrupai bir tarzda sanat galerisi kazandıran ve içinde emeği olan herkese teşekkürlerimizle...

Yazarın Diğer Yazıları