Yaşar Adıyaman

Toplumsal travmaların ana kaynağı sevgisizliktir

Yaşar Adıyaman

İnsan değerli bir varlıktır. Eğer kendini bilirse yüce Allah'ın insanı neden üstün bir varlık olarak yarattığını ve iyilik fıtratı üzerine yaratıldığını anlayacaktır. Böylece kendine, insanlığına zarar vermeyecek ve sigara ile başlayan ölümle sonuçlanan kötülüklerin başında gelen madde bağımlılığı gibi zararlara bulaşmayacaktır.

Öncelikle insan olgusu üzerinde duracak sonra insanı aciz duruma düşüren iradesini kullanmayı engelleyen madde bağımlılığı üzerine sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. Yüce Allah insanı eşrefi mahlûkat olarak yaratmıştır yani yaratılanların en üstünü... Bizleri akıl ve düşünme gibi yeteneklerle donatmıştır.

İnsanı yücelten bu özellikler maalesef uyuşturucu denilen adı üstünde insanın beynini uyuşturan insanı düşünmekten alıkoyan maddelerle olumsuz şekilde etkilenmekte hatta toplumdan soyutlanmamıza neden olan uyuşturucu geleceğimizi yok etmektedir.

Oysa biz millet olarak uyuşmayan beyinlere, iradesini kullanabilen aktif çalışkan bireylere ihtiyacımız vardır. Uyuşturucu insanın işlevini değiştirir. İnsanı ve toplumun geleceğini yok eder İnsanın iradesini kullanmaya engel olur. İnsanı fiziksel ve ruhsal olarak bağımlı hale getirir bu durum insanı toplumdan soyutlanmaya hatta dışlanmaya kadar götürür. Peki, ebeveyn olarak bize düşen nedir, çocuklarımızı bu bataklıktan nasıl koruyabiliriz:

Öncelikle çocuklarımıza sevgimizi göstermeli ve değerli olduklarını hissettirmeliyiz.

Onların her istediklerini alıp doyumsuz bireyler olarak yetiştirmemeliyiz

Onlara sorumluluk alma duygusunu daha çocukluktan itibaren aşılamalıyız Çocuklarımızı sorunlarını ertelememeliyiz onların sorunlarıyla birebir ilgilenmeliyiz. Çocuklarımızın arkadaş çevresini mutlaka tanımalıyız. Onlara ahlak bakımından iyi örnek olmalıyız

Onları bizim istediğimiz alanlara değil kendi istedikleri ve başarılı olacakları alanlara yönlendirmeliyiz.

Bütün bunlara rağmen uyuşturucu illetinin pençesine düşen çocuklarımızı dışlamamalıyız ve tedavileri için gereken desteği sağlamalıyız. Bu konuda işini sadece maddiyat olarak düşünen değil de kendini insanlığın kurtuluşuna adamış işinin ehli uzman doktorlarımızın desteğiyle evlatlarımızı topluma yeniden kazandırmalıyız. Aynı zamanda bu illetle mücadele etmeliyiz. Mücadele etmek sadece bireysel olmaz topyekûn mücadele etmek için önce gençlerimizi kültür sanat eğitim ve iş olanakları göz önünde bulundurarak yardımcı olmalıyız

Uyuşturucu tuzağına düşmüş gençlere sevgi ile yaklaşarak, yardımcı olmak gerekir. Eleştirel bir dil ile değil ikna ederek tedavi süreci başlatılmalıdır. Bunun için en doğru yer AMATEM ve ÇAMATEM’lerdir.

Değerli anne babalar;

Çevrenizde ailenizde uyuşturucu kullanan madde bağımlısı olan kişileri topluma kazandırmanın ilk yolu ötekileştirmeden sevgi ile yaklaşın Geriye dönük travma yaratacak sorular sormayın Geleceğin şekillendirmeden önce istekli olup olmadığına bakın Bazen hiçbir şey yapmamak en iyi çözüm olabilir Sabırlı olmak gerekir. Uzman kişilerden mutlaka yardım alınız.

Bazen iyilik yaptığınızı düşünerek kötülük yapıyor olabilirsiniz Bu tip kişilere hasta olarak yaklaşmak lazım Kanser size ne ifade ediyorsa uyuşturucu kullananda aynı şeyi ifade eder unutmayın; sevginin açamayacağı kapı yoktur, Çocuk yetiştirmenin panzehri sevgidir.

Toplumsal travmaların ana kaynağı sevgisizliktir. Ailede sevgi görmeyen çocuk zamanla bu açlığını dışarda doldurmaya çalışacaktır. Bu da kötü niyetli insanların tuzağına düşürmeyi kolaylaştırmaktır. Bunun için aileler çocuklarının günlük ihtiyaçlarını cevap vermekle görevlerini yaptıklarını zannetmesinler. Çocuk geleceği bir binanın temeli gibidir. Bu temelin mozaiği ne kadar sağlam ise bina da o kadar sağlam olur. Temel sağlam değilse en ufak bir sarsıntıda yıkılır. Çocuk yetiştirmek geleceği inşa etmek demektir. 

Yazarın Diğer Yazıları