Veysel Selen

Nasıl Bir Van...!

Veysel Selen

Bundan 20 yıl önce Van'a yaptığım ve bir süre kaldığım seyahat sonrası, kendime yazdığım yazıda; Hayatta çok az şeyi özlüyorum, çocukluğum ve ilk gençliğimin geçtiği Van'ı özlediğim kadar. Ancak bu seyahatten sonra o özlem yerini kocaman bir hayal kırıklığına bıraktı. 20-30 yılda her şey ama her şey bu kadar korkunç bozulabilir mi? demişim.

Depremden sonra gittim bir kez daha. Yıkıntıları ve hasar görmüş binaları gördükten sonra niye yalan söyleyeyim, içimden, insanların canı yandı ama, umarım kent yeni bir akılla, çağdaş bir kente yakışır şekilde yeniden imar edilir diye geçirdim.

Ne gezer... Sağlam zemin diye dağ başına, yapılan evler bile sanki bir plana bağlı değil de, sanki tesadüfen gökyüzünden serpilmiş taşlar gibi gelişi güzel biçimdeydi. Kent merkezi köhneliğini koruyordu.

O zamanki belediye depreme rağmen ideolojik, şövenist ve kente bigane tavrını sürdürüyordu inatla. Kentçilik açısından tam bir hayal kırıklığıydı bu.

Cumhurbaşkanının  bastırmasıyla başarısız HDP li başkanların yerine, valiler ve kaymakamlar kayyım olarak atanınca kendi kentim adına umutlandım.

Van'daki gelişmeleri yerel basından izliyoruz. İlçeler de bile yıllarca ihmal edilmiş su, kanalizasyon çalışmaları yapılıyor. Ancak şimdilik çamurdan bir kurtaralım, hele bir musluktan su aksın, sonra düşünürüz düşüncesi mi hakim yoksa planlanarak yapılan masraf bir kerede ama doğru şekilde mi yapılıyor bunu izleyemiyoruz? Gevaş'ta, Başkale'de, Gürpınar'da, Çatak'da küçük adımlar atılıyor gibi.

Van merkezde yerel gazete yazarlarının sürekli dile getirmesiyle, örneğin eski Erkek Sanaat Lisesinin "Kent Müzesi"ne dönüştürüleceği, Üç kuruş paraya tamah ederek, İl Özel İdareye devri gerekirken, devletin satmayı planladığı Tekel binasının "korunması gerekli kültür varlığı" tanımına sokulması, İki Nisan caddesinin düzenlenmesi umut oldu.

Ardından Van ve Van Gölü adına büyük adım olan "Arıtma Tesisi"nin yeni teknolojiyle ve enerjisini bile kendi temin edeceğini öğrendik. Bu vali ve kayyım belediye başkanına minnet duymamıza yetecek bir girişimdir.

Şimdi bir "Kent Meydanı" planlanıp askıya çıkmış.  Umarım Vansesi Gazetesi yayın yönetmeni İkram Kali'nin dün yayımlanan yazısını sn. Vali okur. O yazıdaki kentin simgesi olan, ama ne akla hizmet, yıkılan o eski sade, mütevazi "Hükümet Konağı"nı ihya ederek işlevsel bir kent yaşam alanına (içinde sergi salonları, resim kurs atölyeleri, müzik odaları, okuma odaları, Çivi yazısı kursu, sohbet odaları v.s.) dönüştürüp, Beşyol kavşağı ki, trafiği yer altına alınırsa karşıdaki cami, eski Beşyol kahvesinin alanı geniş bir meydan olur ve Van'a değer katar.

Keşke mümkün olsa Merkez bankasının yapıldığı yer eskisi gibi kent parkı olsa, yanında Kız meslek Lisesi binası ve arkadaki Halk Evi binası da ihya edilse... Bunlar kente özgünlük kattığı gibi Van ile ilgili hatırası olan Van'da görev yapan Van severleri de kente çeker.

Yetmez, Van'a bir kaç meydan daha gerekli, göl kıyı şeridinin düzenlenmesi Edremit'te Karayollarının kıyı işgaline son verilmesi, İskele caddesinin yeniden kenarında görkemli ağaçlarla ihya edilmesi bu değeri artıracaktır. Her ne kadar kimliğini kaybetmişse de, onlarca kentten bir farkı kalmamışsa da, betona teslim olmuşsa da...

Bakın son dönemde Kars yeni bir akım yarattı. Gençler, öğrenciler, Kars'a gitmek için haftalar öncesinden trende yer ayırtıyorlar. Kars'taki oteller 100 dolulukta. Yaşanılabilir, güzellikleri yine yeniden, ortaya çıkarılacak ve çağdaş bir kent görünümüne kavuşturulacak Van neden kendi akımını yaratmasın. En azından yazın. Neyi eksik özgün bir kent olma dışında.

Ege, Akdeniz kıyılarının alternatifi Van Gölünün turkuaz suyunda yüzme yeni trend olabilir. Kale, eski kent. Çivi yazılarının olduğu kayalar (Akköprü'de, Kale'de), Gün batımı eşliğinde Kızılgül şurubu ve kahve sonbetleri, v.s.

Hayal etsenize, yazın başından itibaren Van'ın kendi akımını yarattığını. Bir taraftan kentteki hoşgörü ortamında o meşhur Van Kahvaltısı, Van Gölü kıyı gezmesiyle Nemrut Dağı, krater gölü, bonus olarak komşu ilçe Ahlat Selçuklu Mezar kültür gezisi, Gevaş, Aktamar adası, Başkale civarındaki Van Pamukkale'si, Van Göreme'si gezisi.

Çavuştepe ve Çivi yazısı uzmanı Mehmet Çavuşu ziyaret, Erek Dağından Van seyri. Daha neler neler.

Yazarın Diğer Yazıları