Veysel Selen

Merhaba

Veysel Selen

Kim derdi ki 1962-1963 yıllarında daha 10-11 yaşlarındayken yaz tatillerinde abonelere dağıtım yaptığım, hurufatları (harfleri) kutularına dağıttığım, ortalığı temizlediğim VANSESİ GAZETESİ'ne 51-52 sene sonra yazı göndereceğim.

Her şey çocukluk dönemimin güzel anılarında yer alan ve benden2-3 yaş küçük olan komşumuz ŞAHİN AKÇAP'ın paylaştığı yazıyla başladı. Paylaşılan yazı Vansesi Gazetesi'nde Sn İKRAM KALİ'nin "Van Kahvaltıcılığı" ile ilgiliydi. Babam HAMİT SELEN Van'da kahvaltıcılığı ilk yapan kişi olduğu için ilgiyle okudum. 1960 lı yıllarda kahvaltı dükkanı (3-4 masalık küçük dükkanlar bunlar) işleten; Kurban abi, Ali Asker abi, Fevzi Timur ve diğer kişiler dile getiriliyordu. Ancak bu işi ilk başlatan 1962'ye kadar da dükkanı açık olan babam Hamit Selen'den bahsedilmiyordu.. Kent Kültürü hafızasında yer edecek böyle bir makale bu yönüyle eksik sayılırdı. Babamın  kahvaltıcılıktaki önemini kısaca yazıp durum saptaması yaptım. Gerek Şahin Akçap, gerek yazının sahibi Sn İkram Kali bu yeni durumu bilmedikleri, kendilerininde bu durumu yeni öğrendiklerini dile getiren yanıtlar verdiler. Bir kaç diyalog geliştirici yazışmanın ardından İkram Kali Van'ın "Kültür Hafızası"na katkıda bulunmam açısından gazetemize yazar mısınız teklifini getirdi?

Siyasal Bilgiler Fakültesine bağlı Basın Yayın Yüksek Okulu'da okuduğum meslek olarak seçtiğim gazeteciliği 60 lı yaşlarda yeniden yazacağım aklıma gelmezdi. En son Ansiklopedi yazarlığı yapmış ve 30 yıldır yazmıyordum. Beynim, kalemim tembelleşmişti. Yazabilr miydim? Telefon nolarını karşılıklı olarak bırakıp biraz düşünce payı bırakıp vedalaştık. Ertesi gün Sn İkram Kali ile telefonda uzun bir konuşma yaptık. Öğrendim ki İkram Kali bizim eski evimizde duvar komşumuzmuş. Rahmetli Mecit amca ile Reyhan ezenin oğluymuş. Benden bir kaç küçük ancak beni hatırlıyor, kardeşim Kemalettin (Yüksel)'in dönemi.

Uzun konuşmadan sonra yaşadığım yıllara, hatırladıklarıma, başka arkadaşlarla zaman zaman geçmişe yaptığımız yolculukta birleşen anılardan hareketle Van'a ait ortak değerlerin Van Kültür Hafızasına, arşivine katkıda bulunacağı sonucuna vardık. Evet bu bağlamda gazeteye katkıda bulunabilirdim.

Bu duygularla ilk kez kağıt tozunu yuttuğum, mürekkep kokusunu ilk içime çektiğim, kurşun hurufatla tanıştığım, sayfa bağlamayı öğrendiğim VANSESİ GAZETESİ'ne ve Vansesi Gazetesi aracılığıyla herkese merhaba...

Yazarın Diğer Yazıları