Veysel Selen

Bu Kaçıncı Bahar

Veysel Selen

Ne zaman, Doğu ve Güneydoğu ile ilgili bir "yatırım ve kalkınma projesi" açıklansa, nedendir bilmem dilime Şekip Ayhan Özışık'a ait bu şarkı dolanır.

"Ne zaman geleceksin

Bu kaçıncı bahar

Nerde o yeminler

Hani o verdiğin sözler"

Ben kendimi bildim bileli Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınması için gerekli yatırımlar için 24 veya 25 proje, alayü vala ile açıklandı. Bu 24-25 projenin 6 sı 14 yıldır tüm ağırlığı ile, neredeyse tek parti iktidarı diyeceğimiz AKP döneminde.

Başbakan, bakanlar, bölge milletvekilleri, bölgenin tüm illerinin (23 il) oda, borsa başkanları, yöre halkı huzurunda...

Peki ne oldu son açıklananın akibeti henüz belli değil, ötekilerin tümü büyük bir hayal kırıklığı.

En büyük ve en iddialı projeyi, 27 Mayıs 20008'de, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı, Diyarbakır Ziya Gökalp kapalı spor salonunda.

Projeye ne kadar önem verdiklerini göstermek için, "İşsizlik Fonu"undan bile 20 milyar aktarılacaktı. 1.3 milyon hektarlık toprak sulanacak, bölgede 3.5 milyon kişiye iş, aş sağlanacaktı.

Bölge top yekün kalkınacak adeta uçacaktı. İlk bir yıl ödenek verildi, 2010'dan sonra ödenek ayrılmadığı için proje yarım kaldı.

Gelin şöyle kısa bir gezinti yapalım, zaman tünelinde;

Doğu ve Güneydoğu Cumhuriyetin özellikle 1950 den sonra kurulan tüm hükümetlerince ihmal edilmiş, ihtiyaçları ertelenmiştir. 

Ta ki PKK terör örgütünün teröre dönük eylemlerine kadar. 1980 li yılların ortalarından itibaren hem terörü durdurmak, teröre katkı veren işsizlere iş bulmak, artan iç göçü önlemek için her siyasal iktidar Doğu ve Güneydoğu için bir proje açıklamıştır.

Açıklanan tüm paketler;

Bölgeyi kalkındıracak,

Bölgenin sanayileşmesini sağlayacak

Tarımsal ve turistik faaliyetleri geliştirecek

Ya da AB Müzakerelerine koşut demokratikleşmeyi sağlayacaktı.

Bu paketler her parti, her başbakan için adeta olağan olmuştu. Mesela;

1991'de açıklanan paket  iddialıydı. Toplam 10 trilyonluk yatırım yapılacak, bölgeye refah gelecekti. Gele gele bir kaç stad geldi.

1993'te, dönemin bölgeden sorumlu Devlet Bakanı Ekrem Ceyhun'un açıkladığı, her yıl 40 milyar dolarlık, toplamda 234 trilyonluk paket, bir kaç bombalamanın, bir kaç mühendisin kaçırılması sonucu başlamadan bitti.

1993'te bu kez, başbakan Tansu Çiller 5.5 trilyonluk bir paket açıkladı...

1994'de, Devlet bakanı Ali Şevki Erek 16 trilyonluk bir paket açıkladı.

1995'te gene başbakan Tansu Çiller, bu kez ilkini gerçekleştiremediği için utanmış olacak ki, 25 trilyonluk yeni bir paket açıkladıysa da bu da vaaten öteye geçemedi.

1996'da bu kez, başbakan Necmettin Erbakan ötekileri geçmek adına 40 trilyonluk bir projeyi dualar eşliğinde başlattı.

1997'de gene Necmettin Erbakan, herhalde 1 yıl önce 40 trilyonluk paketi unuttuğu için, bu kez 119 trilyonluk kaynak aktarım projesi açıkladı. 1000 proje vardı, 239'u tamamlandı. Eh o da kardı.

2000'de ANA-SOL-D hükümeti açıkladı. Kapsamlı bir projeydi, 107 maddeden oluşuyordu bir bölümü ancak gerçekleşti. O da derman olmadı .

Hadi bunlar koalisyon hükümetleriydi, çeşitli nedenlerle hükümetlerinin ömrü az olduğu için, başbakanlıkları çabuk bittiği için, Doğu ve Güneydoğu kalkınmasını devlet politikası haline getiremedikleri için, sözlerini tutamadılar, vaatlerini gerçekleştiremediler. 

Peki, 14 yıldır ülkeyi büyük çoğunlukla tek başına yöneten ve her konuda iddialı olan AKP dönemine ne demeli. İstikrarlı bir şekilde hani adaleti ve kalkınmayı sağlayacaktı...

En büyük 4 tanesi, Recep Tayyip Erdoğan dönemlerinde olmak üzere, açıklanan paketlerden özellikle, yol yapımları hızlandı, susuz köylere su götürüldü, 70 hastahane ve 230 sağlık ocağı ile 40 bin derslik açıldı. Koca 14 yıllık AKP döneminde, topu topu 37 milyarlık yatırım yapıldı.

Bu da ne terörü önlemeye yetti, ne göçü önledi, ne de işsizliğe çare oldu. 

Son bir yıl içinde, AKP başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun Mardin'de açıkladığı ve 26.7 milyarlık 115 proje neydi ve ne oldu hatırlayan var mı?

Şimdi de umut başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı yeni pakette.

Tıpkı Sn Erdoğan gibi, Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" şiirini okuyarak başladı, sn Yıldırım, 10 içinde 140 milyarlık bir büyük proje açıkladı.

2016-2020 arası için 62 milyar harcanacak, 5 ilde cazibe merkezi oluşturulacak,tarım, sağlık, turizm, eleman yetiştirme, 23 ilde istihdam artışı v.s, v.s...

Bu kez umutlu olmak istiyorum, bu kez yarım kalmasın istiyorum.

Şurada uzanıp oh diyecek bir yer olaydı

Ya da bu uzun yolun bir sonu

Yüzlerce yıl sonra toprak altından

Yeşil yeşil çıkma umudu.

Umudumuzu kaybetmeyelim.....

 

Yazarın Diğer Yazıları