Vedat Yazıcı

Üryan geldim gene üryan giderim

Vedat Yazıcı

Üryan; çıplak yani anadan doğma. Dünyaya geldiğimiz gibi gitmek.Bütün önemli kişiliklere baktığımızda gerek peygamberlere, âlimlere ve gerekse filozofların hayatında genelde temel ilkeleri bu yönde olmuştur. Yani şu anda var olan düzenin tersi yönünde. Sistemimiz hazlarımızı ne kadar tatmin edersek sanki bir nebze daha erdemli olmaya, insan olmaya doğru ilerlediğimizi sanan bir yaşamın içinde yüzüyoruz. Tükettikçe tüketesimiz gelen. Dünyayı yağmalama için yarış halinde koşturduğumuz bir düzendeyiz.

İnsan olarak gerek Müslim gerekse Gayrimüslim olarak dünyaya bir görevle geliriz. İnsanın buradaki mevcudiyetinin sebebi bir şeyi başarmak içindir, geldik ve buradayız. Dünyaya geldik, yukarılardan biryerlerden indik dünyaya.Ve yeniden dönmek için yukarılara buradaki fiiliyatımız delil gösterilerek döneceğiz.Eğer dönmek istiyorsak.Dönmek istemeyenler aşağılara bir yerlere gitmek durumunda kalacaklardır.Eğerki gözümüzü dünyadaki bir şeye takar isek ve dünyaya odaklanırsak bir daha yukarılara çıkma şansımız yok.

Gideceğimiz yerin aşağılarda bir yerler olacağı yani cehennemde olacağı inancını taşıyoruz, Müslüman olarak. Cennetin kapısı bize ahlaken sunulur. Eğer ahlak sınavından geçmeyi başarırsak yukarılarda, tersi durumunda ise aşağılarda yerimizi alırız. Üzerimizde yükler vardır. Yükleri üzerimizde attığımız sürece yukarılara gideriz. Kuş gibi veya tüy misali yukarılara çıkarız. Yükümüz ağır ise dibe çökeriz. Bu bağlamda maddi kazanç veya dünyada gözünü diktiğimiz bir yer bize yüktür, ahlaken yükselmenin tek yolu madden hafiflemektir bir anlamda. Bu yüzden önemli kişiliklerin temel ilkesi olmuştur madden elini ayağını çekmek bu dünyadan…

Üryan geldim gene üryan giderim
Ölmemeğe elde fermanım mı var

Azrail gelmiş de can talep eyler
Benim can vermeğe dermanım mı var

 

         Dizeleri ile dünyada oluşumuzu çok güzel özetler nitelikte olan ve adı bazı kaynaklarda Simayil, kendi şiirlerinden bazısında ise Halil ve Hasan olarak geçen Karacaoğlan’a aittir.

Yukarılarda bir yerlerde yerimizi almak istiyorsak dünyaya tamah ederek değil  “Üryan geldim gene üryan giderim”düsturu ile kuş tüyü kadar hafifleyip Ahlaken uçarak gidebilme inancı içinde olmalıyız diye düşünüyorum. Sevgi ile kalın…

Yazarın Diğer Yazıları