Vedat Yazıcı

Pandoranın kutusu

Vedat Yazıcı

Bu tabiri kullanmayanımız yok gibidir. İçinde bütün kötülükleri barındıran, açmaması gizli, örtülü kalan şeyleri açığa çıkarma çerçevesinde kullanılan bir metafordur. Bu tabir Yunan Mitolojisinden çıkmış günümüze kadar gelmiştir.

Pandoranın Kutusu hikayesi nasıl olmuş ona bakalım. Yunan Mitolojisinde Olimpos Dağı O zaman inanılan Tanrıların Merkezi olan bir yer.Yunanistan'ın kuzeyinde, Tesalya ve Orta Makedonya idari bölgeleri arasında kalan meşhur dağdır.

Zeus,"Tanrıların ve İnsanların Babası" Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Gökyüzünün, şimşek ve gök gürültülerinin tanrısıdır.

Hephaistos, Yunan mitolojisindeZeus ile Hera'nın oğlu, Afrodit ve Kharis'in eşi. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı.

Hephaistos, topraktan ve sudan bir genç kız yaratmış. Tanrılar ve tanrıçalar da bu kıza çeşitli özellikler katmışlar. Athena, el işlerini öğretmiş, Afrodit güzellik ve zerafet vermiş. Onu takılar ve çiçeklerle donatmışlar. Tanrıların habercisi, kurnaz ve muzip Hermes, bu güzel kızın kalbini sadakatsizlikle, ağzını da yalanla doldurmuş. Kıza «Tanrıların armağanı» anlamına gelen «Pandora» adı verilmiş. Zeus, 4 rüzgara emir vererek esmelerini istemiş ve rüzgarların esmesiyle kıza can gelmiş.

Zeus ise bu kıza bir kutu hediye etmiş ve kutuyu kesinlikle açmamasını sıkı sıkı tembihlemiş. Kutunun içi bildiğimiz bütün kötü huylarla doluymuş. Zeus, bu kızın merakına yenilerek kutuyu eninde sonunda açacağını biliyormuş.

Tanrılar, Pandora’yıPrometeus’unkardesi olan Epimetheus’a yollamışlar. PrometeuskardesiEpimetheus’a tanrılardan gelen bir hediyeyi kabul etmemesi gerektiğini anlatmış ama Epimethus kardeşinin uyarılarına kulak asmamış. Pandora o kadar güzelmiş ki Epimetheus kısa zamanda ona aşık olmuş; evlenmişler.

Her şey yolunda giderken, günün birinde Pandora Zeus’un uyarısını unutmuş ve kutuyu açıp içinde ne olduğunu görmek istemiş. Pandora kutuyu açtığında kin, nefret, intikam, ölüm, açlık, öfke, kıskançlık ve o güne kadar yeryüzünde mutlu yaşayan insanoğlunu acıya ve kedere boğacak olan her türlü kötülük dünyaya yayılmış. Epimetheus son anda müdahale ederek kutuyu kapatmış. Ancak, bir tek şeyin dışında kutunun içindekiler uçup gitmiş. Kutudan bir ses gelmiş. Cılız bir ses “Lütfen beni çıkarın. Dışardaki kötülüklerle ancak ben baş edebilirim.” demiş. Bu sefer Pandora ve eşi birlikte kutuyu açmışlar. Kutunun dibinde bir kelebek varmış ve kelebek umutmuş. Kötülükler, olumsuzluklar karşısında insanların tek dayanağı olan umut.

Umut,bizi ayakta tutan duygu. O olmazsa karanlıklara her an gömülme ile karşı karşıya kalacağımızı aklımızdan çıkarmamak umuduyla. Hz. Mevlana’nın çok güzel bir sözü var ”Bak güzel günler yola çıkmış geliyor” bu söz ilkem halinde olur. Bizi yaratanın sahipsiz koymadığını düşünürüm.Sevgi ve umutla kalın…

Yazarın Diğer Yazıları