Nimetullah Arvas

YARIYIL TATİLİ

Nimetullah Arvas

Uzun bir maratondan sonra öğrencilerimiz yarıyıl tatiline girdiler. Aldığımız verilere göre kız ve erkek olmak üzere ilk ve ortaöğretimde yaklaşık olarak toplam 18 milyon öğrenci mevcudumuz bulunmaktadır. Bu sayı birçok ülkenin nüfusundan fazladır. Nüfusumuz,  hızla artmakta olup, birçok ülkenin nüfusundan fazladır. Eğitimli, yetişmiş, istikbal vadeden nüfus artışından endişe etmemek gerekir. Ancak eğitimden yoksun, milli kültüründen uzak, erdemli duruş ve davranış sergilemeyen kalabalıklardan oluşan güruhların, zararlı faaliyetlerde bulunacakları muhakkaktır. Bu nedenle ‘’Aslandan kaçar gibi, cahil kimselerden kaçın‘’ sözü manidardır.

Öğretimden önce eğitim gelmektedir. Eğitim ve öğretim vazifesini üstlenen kurumumuzun adı da Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Hiç şüphesiz eğitim şarttır. İnsan diğer canlılardan birçok ayrı özelliğe sahiptir. Mesela; bir koyun doğurduğu zaman, kuzusu bir iki saat içerisinde annesinin sütünü emmeye başlar ve ayaklanır. Bir ördeğin civcivleri yumurtadan çıkar çıkmaz, suyu arar ve yüzmeye başlar. Ancak insanın doğduktan sonra ciddi bir bakıma ihtiyacı vardır. Bu bakım, periyotlar halinde zaman içerisinde gerçekleşmektedir. Çocuğun ilk eğitimi anne kucağında ve baba ocağında başlar. Çocuğun ilk mürebbiyesi ve öğretmeni annesidir. Annenin çocuklar üzerinde çok büyük tesiri vardır. Zira çocuk en fazla anne ve babasından etkilenmektedir. Peygamber Efendimiz aleyhisselatü vesselam ‘’İlim öğrenmek beşikten mezara kadar devam eder’’ buyurmuştur. Bu perspektiften bakıldığı zaman, eğitimin yaşı yoktur. Başka bir hadisi şerifte Peygamberimiz, her yaşta ve her sınıfta bütün insanların mutlaka eğitimle irtibatlı olmasını işaret etmektedir. ‘’Ya öğretici ol, ya öğrenici ol, ya dinleyici ol. Sakın dördüncüsü olma, helak olursun’’ buyurmuştur.

Peygamberimiz çocukların eğitimine çok önem vermiştir. Çocuk dünyaya gelir gelmez sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okumayı tavsiye etmiş ve bunu bizatihi tatbik etmiştir. Konuşmaya başlayınca,Allah lafzı, La ilahe illallah kelimeyi tevhidi, onlara telkin etmeyi tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimizin üstün ahlak sahibi olduğunu yüce Allah, Kuran-ı Kerim’de bize bildirmektedir.‘’Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.’’ (Kalem 4)Efendimiz de ‘’Rabbim beni terbiye etti de, güzel terbiye etti’’buyurmuştur. Bu münasebetle Peygamber Efendimizin ahlakını ve rehberliğini çocuklarımıza ve gençlerimize telkin etmeliyiz. Bu hususta kendimiz de onlara örnek olmalıyız. Peygamber sevgisini onların kalplerine yerleştirmeliyiz. Ehl-i beytin muhabbetini onlara telkin etmeliyiz. Başta Sahabe-i kiram olmak üzere büyük İslam alimlerinin fen ve müspet ilimlerde büyük buluşlarla insanlığa hizmet eden, ilim ve bilim adamlarımızı onlara tanıtmalıyız. Özellikle, tarihe altın harflerle isimlerini yazdırmakla muvaffak olan ecdadımızdan bahsetmeliyiz. İnsanlığın buhran ve bunalımdan kurtulmasına vesile olmaları için gençlerimize hedef göstermeliyiz. Bilgi çağındayız. Gençlerimizi bu çağda insanlığa rehberlik etmeleri için yetiştirmeliyiz.

Gençlerimizi tatlı dille kötülüklerden korumaya çalışmalıyız. Yıkıcı ve bölücü fikir akımlarına karşı dikkatli olmalarını telkin etmeliyiz. Ruhlarını kirletecek her türlü desiseye, düşünceye karşı onlara yardımcı olmalıyız. Sosyal medyanın yararından istifade etmeli, zararlarına karşı da uyanık olmaya dikkatlerini çekmeliyiz. Yüce ve mukaddes kitabımız Kuran-ı Kerim’de ‘’Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.’’ (Tahrim 6) buyurulmuştur.

Son zamanlarda etiketleri ve unvanları ne olursa olsun mukaddesatımıza karşı çirkin sözler ve ifadeler sarf eden ruhen cahil olan bilgiçlik taslayan kimselerin beyanlarının yanlış olduğunu, bunlara iltifat edilmemesi gerektiğini bilmeliyiz. Sadece bir şeyi bilmek insanı erdemli kılmaz. Bunlar ister medrese kaçkını, ister akademisyen unvanlı, ister sözde sanatçı kimliğiyle ortaya çıksın. Sadece kitapları taşıyan, onlardan nasibini alamayan canlılardan farksızdır.

Yarıyıl tatilinde çocuklarımıza ve gençlerimize dinlendirici sohbetler, düşündürücü ifadeler, özgüvenlerini arttırıcı tarihi örneklerle onların moral ve motivasyonunu yüksek tutmalıyız.

Yarıyıl tatilinin memleketimize, milletimize, özellikle bu tatili hak eden çocuklarımıza ve gençlerimize hayırlara vesile olmasını dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları