Uzm. Ecz. Afşar Çelik

İşgal Sürerken

Uzm. Ecz. Afşar Çelik

Başlığın son derece itici olduğunun ben de farkındayım ama ifade ettiği şey gerçek.

Van depremden sonra küllerinden yeniden doğdu adeta. Biz her ne kadar tıklım tıklım ve aceleci bir yapılanmadan şikâyet etsek de diğer yandan Van güzel sosyal mekânlar kazandı.

Öyle ki şehir dışından gelen misafirlerimiz bu mekânları büyük hayranlıkla karşılıyor.

Buraya kadar yazdıklarımızın neresinde işgal var?

Aslında bu daha önceki bir benzetmemize gönderme/atıf.

Van'ın birbirinden seçkin sosyal mekânları hâlâ sigaranın işgali altında.

Daha önce bir başka yazımda kapalı alanlarda sigara içme yasağının yasal dayanağını belirtmiştik.

Ama Van gibi gerçekten pek eski bir medeniyet merkezinde sigaranın ticari popülarizmle bütün işletmeleri rehin alması cidden çok üzücü bir durum.

Ne yazık ki sigara yasağı Van'da hâlâ gerektiği gibi uygulanmıyor. Sigara içenlere ayrılan odalar bomboş dururken içmeyenler, birer hilkat garibesi gibi kıyıya köşeye atılıyor. Oysa aslolan sigaranın içilmemesi ve sigara içenlerin, zevklerini sürerken başkalarına zarar vermelerinin engellenmesiydi.

Sigara tiryakilerindeki  bencillik ve düşüncesizlik, hak ve  özgürlüklerle açıklanamaz. Çünkü hiçbir hakkın kullanımı, başkasının üstünde bir maliyet yaratamaz. Oysa biz sigara tiryakilerinin kanser risklerini onlardan daha fazla taşımağa zorlanıyoruz. Hiç kimse bir başkasına doğrudan zarar veremiyorsa, kirli ciğerlerindeki kirli dumanlarını yüzümüze savuran insanların da bize zarar vererek "zevk sahibi" olmağa hakları yoktur.

Ne yazık ki Van'ı gerçek bir medeni merkez gibi gösteren  sosyal mekânlarda, insanların başkalarına zarar vermeksizin, medenice oturmalarını temin etmek yerine " Kroyum ama  para bende!" görgüsüzlüğüne çanak tutularak para kazanılmağa çalışılıyor.

Van gerçekten işgal altında. Van bilinen bütün NBC silâhlarından çok daha kalıcı şekilde zarar veren sigaranın işgali altında. Bu işgal, tiryakilerin bencillikleri, bilgisizlikleri ve işletme sahiplerinin kör yaranmacılıkları ile kendisine bir meşruiyet zemini elde ediyor.

Tütün ve tütün mamullerinin kullanımına dair KANUNU uygulamaktan bu denli acizken Van'ın ve Vanlıların haklarını savunmaktan bahsetmek, aşırı gülünç bir iddia.

Duvarlarında kanunen asılması gereken yasak uyarılarının bile bulunmadığı, bulunsa bile içeriğine uyulmayan  sosyal mekânlar içi boş bir medeniyet kabuğunda, kof konforlar sunarak imaj inşa etmeye çalışıyor.

Ben artık Van'da sigara içmeyenlerin cüzzamlı gibi kıyıya köşeye itilmesini görmek istemiyorum. Ben artık Van'da " Sigara içersem içerideki çocuklar zarar görebilir.." diyerek   iki dakikalık zevkini gerekirse soğukta yaşayabilecek uygar insanlar  görmek istiyorum.

Çok şey mi istiyorum?

Yazarın Diğer Yazıları