Uzm. Ecz. Afşar Çelik

BU ŞEHRİN TİYATROSU

Uzm. Ecz. Afşar Çelik

Bu Şehrin Tiyatrosu
Mustafa ŞEN ve Tolga  EVREN isimleri sizin için ne ifade eder, bilemiyorum. Benim için  Van'da seyrettiğim ilk tiyatro oyununda, "Dönemeç'te" ,  tüylerimi diken diken eden iki kardeştiler. 
Daha sonra Süleyman ATANISEV'i "Kanlı Nigâr'da" seyrettiğimde, "kavuğun"  varisinin yanı başımızda olduğunu fark etmiştim. Hele "Zengin Mutfağı'ndaki"   aşçıbaşı rolüyle  oyunculuğun bilgeliği üzerine  sözsüz bir ders veriyordu…İpek ATAGÜN GEZENER, "Gayrıresmi Hürrem'de"  bir başka tüyler ürperten oyunculuğa  imza atıyordu. "Kanlı Düğün"  Yıldız   KENTER'i ve Ayten GÖKÇER'i gözlerim yaşararak hatırlamamı  sağlamıştı. Türk kadını tiyatroya damgasını bir kez daha vurmuştu.
Esat TANRIVERDİ, Deniz KEYF,  Özgür ÖZTÜRK, Mustafa ÇOLAK, Edip KAMACI, Cem Zeynel KILIÇ, Ebru AYTÜRK EVREN…
Onlar adları zayıf hafızamda kalanlardan bazıları… Hatırlayamadığım her oyuncudan ayrı ayrı özür dilerim.
Onlar her temsilde salonu tıka basa dolduran değerli sanatçılar.
Bazıları devletin tiyatroyla işinin olmayacağını düşünebilir ama onlar, oyunculuğun,  memuriyetten başka bir şey olduğunu bize gösteren, gerçek kahramanlar. Onlar yaşadıkları yurt köşesini güzelleştiren, çevrelerinde bir fark yaratmak için ellerinden geleni yapan kahramanlar.
Oyunculuğun tekniğini fazla bilmem… Ama bildiğim bir şey varsa o da Van Devlet Tiyatrosu oyuncularının, yaptıkları işi ciddiye alan insanlar olduklarıdır.   Hiçbir oyunda, "rol kestiklerini" görmedim.  Eğer "büyük oynuyorlarsa" bu abartılarından değil  "olmalarındandır". Seyrettiğim her oyundan, kafamda çarpıcı birer fotoğraf kaldıysa, bu yüzdendir.
Devlet Tiyatromuz bazılarının sandığı gibi devlet dairesi gibi çalışmadı. Esat TANRIVERDİ, çocuklara tiyatronun ruhunu, tiyatro sahnesinde onlara rol vererek sevdirdi. Van Devlet Tiyatrosu, pek çok gence, yardımcı rollerde yer vererek ciddi bir okul görevi de gördü. 
Bir de onların insanî yönlerine değinmek isterim. Onları Cumhuriyet'te görür, selâmlaşırsınız. Çalıp söylenen bir dost meclisinde âniden bütün içtenlikleriyle belirebilirler. Bizimle iç içe yaşarlar. Onlar Van'ın şehir kimliğinin yaşayan parçalarıdır.
Devlet memurları oyunculuk yapabilir mi bilemem. Ama statüleri devlet memuru olan, Van Devlet Tiyatrosunun gerçekten yürekli oyuncuları, tiyatronun bambaşka bir sevda işi olduğunu 1997'den bu yana bize her yıl tekrar tekrar gösteriyor. Çok yaşa Van Devlet Tiyatrosu!

Yazarın Diğer Yazıları