Uzm. Ecz. Afşar Çelik

Bir Mahur Hüzün Dinledik

Uzm. Ecz. Afşar Çelik

Çok geç kaldım, farkındayım.

Ama hiç yazmamaktan da iyidir.

Böyle tasvir edeceğim için "dayım" gene kulağımı çeker, İkram Bey gene belki nazikçe uyarır ama  "göğüne ayla yıldız işlenmiş  güzel Van'ımızda", üyesi olmaktan sonsuz bir onur duyduğumTürk Müziği'nin  koruyucusu, , güzide Türk Musiki Derneğimiz, 8 Ocak 2017 tarihinde muhteşem bir yeni yıl konseri verdi.

 Aslında aklıma  5 Ocak 1974'te kaybettiğimiz  Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya'nın "Ağlasın Meraga göklerinden Meraga'ya  bakıp yıldızlarım" dediği  şiiri geldi, bu konsere katıldığımda.

Türk Müzik tarihinin Doğu yıldızı Abdülkadir Meragi'nin Mahur Kârına bir anma gibi indi, Mahurun huzuru üstümüze.

Birbirinden değerli bestekârlarımızın mahur eserleri ilk yarıya aşkın, nezaketin damgasını vurdu.  Tarihin derinliklerinden köklenen kocaman ve gerçekten kadim bir uygarlığın ses zirvelerinde dolaştırdı  dinleyicileri.

Her konser bir hasattır aslında. Korolar, haftaların, ayların emeğinin meyvelerini, konserlerinde derlerler.  Derledikleri meyvelerin olgunluğunu, dinleyicileriyle paylaşırlar.

Sevgili Türk Musiki Derneği'mizin konserinde  dekoristler olarak biz böyle htik. Heyecanı hiç sönmeyen icralarla  güzel şehrimize gönlümüzün meyvelerini sunduk.

Konserden sonra dinleyicilerden edindiğim izlenim şuydu: Popüler kültürün ve pek çok  kültürel sığlığın arasında çaresiz kalmış dinleyiciler, hâlâ seçkin olunabileceğini, güzelliklere ulaşılabileceğini gördüler.

Tür uygarlığının ölmez müzik eserlerini inanılmaz bir duyarlıkla yaşatan Van Türk Musıki Derneği'ne hizmetlerinden dolayı başta değerli şef Ekrem Altıntaş'a ve değerli yöneticilerine olmak üzere teşekkürlerimi sunuyorum.

Sen çok yaşa Van Türk Musiki Derneği!

Yazarın Diğer Yazıları