Uz. Dr. Sevilay Zorlu

HİPNOZ NE DEĞİLDİR? KİMLER HİPNOZ UYGULAYABİLİR?

Uz. Dr. Sevilay Zorlu

Ama insan yaşamında öyle anlar olur ki hiç bir şey  yapmak istemez, hiç bir şeyden zevk almadığını düşünürsün. Ama şöyle ya da böyle o üzüntülü zaman geçer gider…Zaten geçmişe dönüp baktığında ne kadar çok üzüntülü olaylar hatırlarsın, o olayları yaşadığın zamanlarda kendini ne kadar kötü hissetmişsindir…Ama o zaman şimdi bu zamana ulaşacağını bilmiş olsaydın, acaba o kadar olaylardan etkilenir miydin? O zaman çocukken bilseydin ki bir gün büyümüş bir insan olacaksın ve bu üzüntüler sadece bir anı olarak kalacak, o zaman, o zaman üzüldüğün kadar üzülür müydün acaba?
Milyonlarca insan zihinsel olarak acı çekiyor ve yardım bulmak için amaçsızca çabalıyor. İnsanlar sorularına sadece cevap aramakla kalmıyorlar, hedeflerine nasıl ulaşabileceklerini, rüyalarını nasıl hayata geçirebileceklerini de merak ediyorlar. Sadece istemedikleri alışkanlıklarını ortadan kaldırabilmek için maddi manevi yatırımlar yapıyorlar. 
Hızlı tüketim kültürünün gelişmesiyle, isteklerini daha hızlı hayata geçirmek için yeni metotlar arayan insanların sayısı giderek artıyor. Alternatif terapilere olan ilgi şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok.  
Unutmayın ki; NE ARADIĞINI BİLMEYEN, BULDUĞUNU ANLAYAMAZ. 
HİPNOTİK EN BÜYÜK SIR AÇIĞA ÇIKTI
Hipnoz ülkemizde; bazı şovların, filmlerin ve daha çok kişilerdeki yüzeysel bilgilerin etkisiyle "HER ŞEYİ TEDAVİ EDEBİLEN" çok güçlü bir yöntem olarak tanınmıştır. Hipnozun tüm güçlü bir biçimde algılanışına neden olan bir diğer etken de toplumsal özelliklerimizden kaynak almaktadır. Hiyerarşik ve otoriter ilişki biçimleri toplumuzda yoğun olarak yer aldığı için böyle bir yöntem ilgi çekmekte ve her rahatsızlığı tedavi edebileceği hayali ile yaklaşılmaktadır. Yani bizim toplumsal arka planımızdaki "ben karışmayayım, beni yönetenler yapsın, benim hakkımda annem-babam karar versin" inanışları ile bu tedavi aracı çok uyuşmaktadır. Çünkü hipnozda da hasta yönlendirilen, pasif ve edilgen, hipnozu yapan kişi aktif, karar verici ve yönlendiricidir. Bu inanışlar, izlenimler ve sunuşlar yüzünden bir tedavi yöntemi olan hipnoz, amacını aşan, bilim dışı bir yere oturtulmakta, sakıncalı kullanımlarla karşılaşılmaktadır.
Aslında hipnoz insanlar için bir çıkış yoludur çünkü, kısa sürede beklentilere cevap verebilir. Ayrıca güvenli, kolay ve etkili bir yoldur. Ehil ellerde zarar verme olasılığınız yoktur.
Modern bilim sayesinde dünyamızda teknolojik bir aydınlanma meydana geldi. Artık hipnozun sırlarının da açığa çıkmasının zamanı geldi. Şimdi sizle bu konu hakkındaki sır perdesini aralayalım. İşte size en büyük sır. Hipnozda GÜÇ HİPNOTERAPİSTTE DEĞİLDİR, ESAS GÜÇ TEDAVİ GÖREN KİŞİDEDİR. 
            Charles Tebbetts hipnoz konusunda efsane haline gelmiş biri olarak hipnozun sırrını söyle açıklıyor. "Hipnoz aslında kendi kendinize yapılmış bir telkindir. Hipnoterapist sadece bir rehberdir. Tedavi gören kişinin zaten içinde olan doğuştan kazandığı yeteneği istenilen şekilde değiştirmesine yardım eder. Değişmek için gereken güç zaten insanın kendi aklında mevcuttur."
Hipnoz sadece telkin almaya hazır hale getirir.Hipnoz olmak iyileştirmez. Her psikoterapi bir telkindir. Bilinçaltı hayal ile gerçeği ayırd edemez. Her psikoterapi telkini gizli veya açık olarak verir. Hipnoterapi psikoterapinin etkisini arttırır.

Yazarın Diğer Yazıları