Uz. Dr. Sevilay Zorlu

Çocuklarda Çalma Davranışı öneriler

Uz. Dr. Sevilay Zorlu

Çocuğa dürüstlük ve başkalarının mülküne önem verme öğretilmelidir.
Önce anne-baba çocuğa örnek olmalıdır. Başkasına ait eşyalar alınmamalı, bulunmuş eşyalar geri götürülmelidir.(Örneğin; otellerden hatıra diye alınan havlular, kaşık-çatallar vb.gibi)
İletişime önem verilmelidir. Eğer evde çocuk yakın ilişkiden yoksunsa, yeterli zaman ayrılmıyorsa, aile bireyleri arasındaki ilişki güçlendirilmelidir.
Çocuğun gereksinimlerini karşılayabilecek miktarda belirli bir harçlık verilmelidir.
Çocuğa ihtiyacı olduğunda, kendisine ait olmayan bir eşyayı nasıl ödünç alabileceği ve bunu nasıl geri vereceği öğretilmelidir.
Etrafta bozuk para gibi cezbedici eşyalar bırakılmamalıdır.
Çocuğun kendisine ait eşyaları olmalıdır. Anne-baba çocuğun eşyalarını kullanacağı zaman ondan izin almalıdır.
Kesinlikle fiziksel ceza verilmemelidir. Anne-baba aşırı sert tepki göstermeden, olayı onaylamadığını gösterebilir.
Çocuğu kötü olarak damgalamamak gerekir. Çocuğun sadece o andaki yaptığı davranış eleştirilmelidir.
Çocuğun aldığı eşyayı geri vermesi sağlanmalıdır. Çocuk aldığı eşyayı, kendisi özür dileyerek geri vermelidir. Ceza olarak harçlığı kesilmemelidir. Eğer eşya kırılmış ya da bozulmuşsa yenisi alınmalı ve parası çocuğun harçlığından ödetilmelidir. Şüphelenilen durumlarda çocukla konuşmak gerekir."Benim cüzdanımdan para alıp almadığından emin değilim, fakat sana çok gerektiği için aldıysan ve eğer geri verirsen seninle gurur duyacağım. Benim seninle gurur duymamdan daha önemlisi senin kendinle gurur duyman" şeklinde bir konuşma aldığı eşyayı geri

Yazarın Diğer Yazıları