Uz. Dr. Sevilay Zorlu

AŞKIN GÖZÜ KÖRMÜ?

Uz. Dr. Sevilay Zorlu

 Bir aşk hikayesi ne zaman mutlu sonla biter? Filmlerde, masallarda ya da aşk hakkında yazılanların çoğunda ilk aşamaya odaklanılır: Karşılaşma, kur ve genç çiftin birleşmesi. Peki ya evlendikten sonraki yaşam? Aşık olmak ve evlenmek sadece başlangıçtır; yani olgunlaşmış bir ilişkinin fide hali.  
AŞK; hayal ettiğinizle gerçek olanı kavramanız arasında geçen zaman… "BEN" leri yok etmek pahasına "Biz" olmak.
EVLİLİK; insanın insan olmasının en temel gereksinimlerinden olan bağlanma ihtiyacının yasal ve sosyal bir paket içerisinde sunulmasıdır. Sınırları iyi çizilmiş bir evlilik "BEN" leri koruyarak "BİZ" olabilmektir.
SADAKATSİZLİK ise "biz" i yok etme riskini göze almaktır.
AŞK bir görme kusuru, EVLİLİK ise bu kusurun tedavisidir.
OLGUN AŞK İLİŞKİSİ; kişilikleri tam ve gelişmiş olan iki kişi, mutluluğu kendi içlerinde yaşarlar. Ayakları üzerinde dimdik durup, ne birbirlerine yaslanır ne de iç içe girerler. Onlar, kendi yaşamlarını sürdürebilecek yapıdadırlar. Başkalarıyla paylaşacak uçsuz bucaksız bir yaşamları vardır. Birlikte olmayı yeğlerler, çünkü yaşamlarını iki özgür birey olarak paylaşıyorlardır. Geçici olarak yakınlaşıp birbirlerini bunaltan bir ilişkiye girebilirler;  çocuklarını birlikte büyütebilecekleri gibi, birlikte elele dolaşabilirler; ayrı yollara sapıp kendi mesleklerini, yaşamlarını ve dostluklarını sürdürebilirler. Birlikte olma arzuları, karşılanmamış ihtiyaçları nedeniyle bir arada yaşamaktan çok, birbirlerine duydukları sevgiden kaynaklanır.
Olgun aşk ilişkisi bir insan için en iyi psikoterapi yöntemidir.
 AŞK İLE SEVGİ ARASINDAKİ FARK "Seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım var" ile "Sana ihtiyacım var çünkü seni seviyorum" arasındaki fark gibidir.
Her AYRILIK ÖYKÜSÜ ayrı bir hüzündür. Ayrılıksa kaçınılmaz bir gerçek. Beni nasıl sevmez diye yaşanan öfke… En iyi şaraptan en keskin sirke elde ediliyorsa, en derin aşktan en öldürücü öfkenin oluşması da pek şaşırtıcı değildir. Terk edilme öfkesinin ardında terk eden için harcanmış zaman ve emek vardır. Bazen de aldatılmışlık düşüncesi…
 KADINLAR İÇİN EVLİLİK bu dünyadaki bütün insanlar içinde sadece kendilerini sevecek, değer verecek, saygı duyacak, kadın olmanın keyfini çıkarabilecekleri şekilde kendileriyle konuşacak, yanlarında duracak, onları rahatlatacak, cinsel açıdan tatmin edecek ve gergin zamanlarda yanlarında destek verecek erkeklerin hayatlarının merkezi olmaktır.
ERKEKLER ise genellikle ihtiyaçlarını karşılayacak, güçlerinden ve bedenlerinden zevk alacak, onları bilge liderler olarak görecek ve ihtiyaçlarını dile getirdiklerinde yardım etmeye istekli olacak kadınlar istediklerini söylemişlerdir. İyi yemek ve iyi seks istediklerinden de bahsetmişlerdir. ''Benim için her şey olacak birini istiyorum. Birisinin bana ihtiyacı olduğunu, işe yaradığımı, sayıldığımı ve sevildiğimi hissetmek, evimin kralı olmak istiyorum''

Yazarın Diğer Yazıları