Ümran Öztürk

Zirveden notlar

Ümran Öztürk

Van Valiliği himayelerinde 23-24 Ekim tarihlerinde Uluslararası Altın Kentler Derneği'nin Van'da bu yıl ilkini düzenlediği ve her yıl geleneksel olarak devam ettirilecek olan "Kent Ekonomisi ve Yerel kalkınma Zirvesi" sona erdi.

Zirvede ulusal basının köşe yazarları, siyasiler, işadamları, sanayiciler, akademisyenler, STK temsilcileri yer aldı. Van Milletvekili Beşir Atalay zirve boyunca panellere katıldı bazı panellerde moderatörlük yaptı.

Tüm etkinlikte etkin bir başka isim de eski milletvekillerinden, Ekonomist Prof. Dr. Mithat Melen beydi. Vanlı olmasından dolayı kenti iyi tanıyan biri olarak tüm sorunlara hâkim ve çözüm önerilerini bilgi birikimiyle harmanlayıp dinleyiciyle paylaşan, bir çok panele katılan ve bazılarına da moderatörlük yapan, sorunlara ekonomi dışında bir çok pencereden bakabilen bilim insanı bu zirveye de donanımı ve mütevaziliğiyle damgasını vurdu.

 

 

Depremin 6. Yıldönümü;

23 Ekim tarihi aynı zamanda Van depreminin yıl dönümü olması sebebiyle deprem sonrasında yapılan şehircilik çalışmaları ele alındı. Resim -Fotoğraf sergisi düzenlendi.

 

Vansesi Gazetesi 80 yaşında;

Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, aksakal gazeteci Yavuz Donat, Akademisyenler, Van İş insanları, STK başkanları ve ulusal basında çalışanlar, Vansesi Gazetesi köşe yazarlarından ben Ümran Öztürk ve Hikmet Aksoy Van'da 80 yıl kesintisiz el değiştirmeden yayın hayatını sürdüren ve cumhuriyetle nerdeyse aynı yaşta olan Vansesi Gazetesinin yaşını kutlayarak 80. Yaş günü pastasını kestik. Aynı gün gazetemiz köşe yazarı Hikmet Aksoy beyin 80'nci yaş günü de kutlandı.

Öğleden sonra kuşağında 80. Yıl kutlamaları çerçevesinde "Vansesi Gazetesi'nin 80. Yılı- Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Yerel Medyanın Önemi"  başlıklı panel gerçekleştirildi. Prof.Dr. Mithat Melen'in moderatörlük yaptığı panelde, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali'de panelist olarak yer aldı. Yerel basının önemine ve gerekliliğine değinen Kali, Vansesi Gazetesinin oluşumu, imkânsızlıklar içindeki çalışmaları ile Van'ın dünü ve bugününü fotoğraflarla anlattı. Ustaca yapılan sunum zirveyi renklendirdi. Öğleden sonraki kuşağa Vansesi Gazetesi'nin 80. Yıl kutlaması ve "Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Yerel Medyanın Önemi" konulu panel damgasını vurdu. Bu panele yerel basının katılmaması dikkatlerden kaçmadı. Orada olup sorunlarını anlatmaları, söz almaları yerel basına da katkı yapacaktı. Zira aynı gün Türkiye Gazeteciler Konfederasyonun Organizasyonuyla Türkiye genelinde on binlerce medya çalışanı adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben ortak mektup hazırlanmıştı. Ayrıca o tarihte tüm yerel gazeteler aynı manşetle yayınlanmıştı.

 

 

Zirvede Türkiye- İran ilişkileri de konuşuldu. Van'ın ihracat kapısı olarak görülen Kapıköy sınır kapısının 24 saat hizmet vermesiyle Van ekonomisine büyük ölçüde yarar sağlayacağı, Kentin gelişmesine markalaşmasına, turizm ve ekonomisinin güçlenmesine yol açacağı panellerde altı çizilerek anlatıldı.

Kentin büyük ölçüde göç almasıyla nüfusun hızla artması ve zamanında yapılmayan, ihmal edilen şehircilik ve alt yapı eksiklikleri kenti zora sokmuş bu nedenle çarpık bir kentleşme görünümüne büründüğü sıkça dile getirildi.

Yerel kalkınmanın gerekliliği üzerinde durulan panellerde özetle; Van'ın tarihi kimliğine sahip çıkarak şehrin gelişmesine ve markalaşmasına, turizm ve ekonominin güçlenmesine ciddi şekilde önem verilmesi gerekir. Bu da Van'a yatırım yapan ya da yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara neden bu kente yatırım yapmaları gerektiği konusunu doğru ve iyi bir şekilde anlatmakla olacaktır.

 

 

Zirvenin Mimarı Cenap Tuncer

23-24 Ekim tarihlerinde bu yıl ilki yapılan Van Kent Ekonomisi Yerel Kalkınma Zirvesi'nin mimarı proje sorumlusu Uluslararası Altın Kentler Derneği Başkanı Cenap Tuncer'le yaptığımız sohbette zirvenin amacına ulaştığını düşündüğümü söylemiştim. Çünkü Tuncer, zirvenin asıl amacının 81 ilde yaşayan tüm insanların hayatına dokunarak yaşam kalitelerini artırmak olduğunu dile getirmişti. Van da gerçekleştirdiği bu zirvenin aynı zamanda farklı düşüncede olan insanların bir araya gelerek ortak akılla hareket etme ve aynı paydada buluşma adına bir adım attıklarını düşünüyorum.

Zirvenin tüm ayrıntılarıyla tek tek ilgilenen, Tuncer Van'a gerçekten gönül vermiş, Van için söylenecek sözü olan herkesi zirveye davet ettiğini ifade etti. Başarılı çalışmalarıyla göz dolduran Tuncer'i kutluyor bu buluşma için kendisine teşekkür ediyorum. 

 

 

Van'da Kitap Fuarı

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kitap Fuarı kentte büyük ilgi gördü. 100 yayınevinden on binlerce kitabın yer aldığı fuar, 29 Ekim tarihinde sona erdi. Ancak Organize sanayi bölgesinde bulunan Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen fuarın kente uzak olması ziyaretçi sayısını etkilemiştir. Daha merkezi bir yerde olması kuşkusuz çok daha iyi sonuçlar verebilirdi. İsteyen herkesin kitaba dokunması ve kitap satın alması daha kolay olacaktı.

 

 

Vanlı yazar ve şairler kırgın

Van dışında yaşayıp Van'ı temsil eden Vanlı yazar ve şairler fuarda kendilerine yer verilmediğinden ve fuara davet edilmediğinden dolayı kırgınlar. Van'da yaşayan şair ve yazarlar ise stantlarındaki özensizlikten dolayı biraz buruklar. Van'ın bürokratlarının, siyasilerinin ve yerel basın- radyoların stantlarını ziyaret etmediklerine bundan dolayı kırıldıklarını, Vanlıların kendilerine sahip çıkmalarını arzuladıklarını söylerken kendilerini ziyaret eden Van Milletvekilleri Beşir Atlay, Burhan Kayatürk, 23.Dönem Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van Federasyon Başkanı ve duayen gazeteci Yavuz Donat' a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiklerini söylediler.

 

Teşekkür

Bu verimli çalışmalarda konukseverlikleri ile yardımlarını esirgemeyen başta Gazetem Vansesi Gazetesi imtiyaz sahibi Erdal Perihan beye, Yazı İşleri Müdürü İkram Kali beye, ulaşımımızı sağlayan ve konuklarla yakından ilgilenen İrfan Gülaçar'a ve Elite World otel çalışanlarına sonsuz teşekkürler.

Yazarın Diğer Yazıları