Ümran Öztürk

Sardunya kokulu sabahlar

Ümran Öztürk

Güne gülümseyerek başlamak mutluluğa atılan ilk adımdır. Bu sabah yine Sardunya kokulu bir sabaha uyandım.  Penceremin perdesini  aralayıp güneşle göz göze geldiğimde mutluluğa bir adım daha yaklaşmış oldum.

Mutfaktan gelen kızarmış ekmek kokusuna karışan çayın kokusu, radyodaki hafif müzik, perdeyi havalandıran esinti. Bunlar insanın içine iyimserlik dolduran en büyük dış etkenlerdir. Bu güzellikleri harmanlayıp içselleştirmek artık sizin hayal gücünüze kalmıştır.

Bu sabah yine bahçede keskin bir sardunya kokusu mutfak tezgahına kadar ulaşıyordu.  Yaz mevsiminin hep gülümseyen çiçeği. Kimisi arsız der sardunyaya benim için en cömert çiçektir o. Senin ona bir el vermene karşılık, onun sana kökleriyle geri dönmesi kadar cömerttir. O öyle çok ilgi istemez, su yerine güneşi sever. Güneş  ışığında şımarıp çiçeklenir. kırmızı, pembe, mor,beyaz  çiçeklerle donatır bahçenizi, en çok da pencere içlerine ve balkonlarımıza  yakışır. Çiçek kokulu bir festivale konuk olmuş hissi uyandırır sizde.

 Sardunyalar renk cümbüşü ile de kişiye canlılık hissini yansıtmaktadır. Bu canlılık daha çok mutluluğun ve güvenin kişiye sunduğu hislerdir.

Sardunya sıcaklığındaki sevginiz karşınızdaki kişinin yüreğine tatlı ve sıcacık bir gülümseyişiniz yardımıyla inceden inceye sızar, genişleyerek derinlerde yerini alır.

Sardunyalar,  özveri gerektirmeden kırık bir dalı ile toprağa tutunan ve hemen yeşeren bir çiçektir. Mütevazi olduğuna bakmayın! Hayata meydan okur adeta; kırıldıkça dalları, yeniden yeşerir daha bir güçle. Bu özellikleri bize kırılganlıklar varsa bile hemen unutulması gerektiğini ve sevgide bir eksilme olmadan affedici özelliği ile kaldığı yerden yoluna devam ettiği mesajını verir.

Her dem taze, bir çiçeği solarken diğeri açan, tüm tabiat olaylarına karşı direnendir sardunya çiçeği. Hayatta kalabilmek için değişime ayak uydurabilen bir kadın gibidir sardunyalar.

Kışın hemen ardından çiçekleriyle ilkbahara gülümseyen sardunya tıpkı içinizde açmasını istediğiniz aşk gibidir. Sardunyalar bir bakıma ruhunuzu çiçek bahçesine çevirmeye davetiyedir.                  

Dört mevsim çiçek açması bir sevgiyi sembolize etmektedir. Bitmeyen sevgi her zaman için şeffaflığını ve canlılığını korur. Sevgi dünyasını içtenlik ve samimiyetle büyüterek devamlılığını sağlar.

Sardunyalar sık sık toprak değişimini sevmezler. Bu da sardunyanın anlamını daha da özel kılmakta ve kişiden vazgeçilmenin kolay olmadığını belirtmektedir. Yaşanılan sevgiye sadık kalmanın, sadakatin bir göstergesidir.

Sokağımızı, bahçemizi renklendiren bu hoşgörü ve sabrın çiçeğini  hayatın vazgeçilmez kurtarıcısı olarak da görmek mümkün.

Dar gelirli insanların tercih ettiği, evlerin güzel görünmesi amacıyla gecekondu, kasaba, köy evlerinin kapı önlerinde teneke kutularda, eski kaplarda yetiştirilen bu çiçeğe "fakir çiçeği" de denir.

Sardunyalar ilgisiz ve susuz hayatta kalmayı başarabilen çiçeklerdir. Çiçek açmak için özel bir ilgi ,itina istemez. Sevgi vermeniz yeterlidir. Sevildikçe  daha parlak olur çiçekleri, daha güzel kokar yaprakları.

Bazı insanlar da özel ilgi görmeden  hayatta kalmayı başaran sardunyalar  gibi iseler de  sen onlara özen göster. Unutma ki en son sardunyalarda solar. Bu nedenle onların güneşi ol ki çiçeklensin kök salsın sevginizle.

Küçük şeyler büyük mutlulukların kapısını aralar her zaman. O kapıdan  geçmek sana kalmıştır. Eğer küçük şeyler seni mutlu edebiliyorsa sen mutluluğu her halükarda hak eden birisin.

Yazarın Diğer Yazıları