Ümran Öztürk

Yüreğine Bak

Ümran Öztürk

“Sürgünlerimi çekilmez kılmak için seçilmiş bu yaşanmaz şehirleri hayal dünyamın albümüne koyulacak güzel bir anı haline getirmek için çalışıyorum. Unutuyorum hepsinin beni yok etmeye çalışan zorbalığını, onları yeniden yaratıyorum…”diyen eğitimci, yazar, eleştirmen Sülbiye Yıldırım’ın “Yüreğine Bak” kitabını elime aldığımda adeta öykülerin içinde kayboldum.

Birbirinden güzel on dokuz öyküyü içinde barındıran doksan üç sayfalık bu kitap imgesel akışkanlığı, öykülerin gerçek yaşamla bire bir örtüşmesi ve her zaman güncelliğini koruyor olması, benim dikkatimi çeken en önemli unsur oldu.

Yazar Sülbiye Yıldırım, “Yüreğine Bak” kitabındaki karakterlerin gündelik yaşam sıkıntılarını, yenilgilerini, sancılarını, kayıplarını, yoksulluklarını, bozulmuşluklarını, işçi çocuklarının umutlarını, erkek şiddetini, kadın cinayetlerini, savaştan dolayı yerinden yurdundan, toprağından kopmak zorunda kalan insanların dramını, bitmeyen yaşam mücadelesinin öykülerini toplayıp, bir potada eriterek topluma bir ayna tutuyor.

Yazarın kısa öykülerinde uzun soluklu romanların tadı var. Anlatım ve üslup o kadar sahici ve sürükleyici ki bu samimi anlatımdan kendinizden bir şeyler buluyorsunuz.

“Önce ellerimi büyütüyorum tüm şehri içine alacak kadar, sonra parmak uçlarımın sevecenliğinde bütün sokakları, havayı, suyu temizliyorum. Ak bir tuval oluyor avuçlarımda şehir…”

Yazarın öyküleştirdiği her konuyu ustaca anlatışı ve kullandığı imgeleri öykülerine ayrı bir lezzet, bir tarz ve ritim katmış... Öyle ki kullandığı imgeler yazarın şair yönünü sorgulatacak derecede zihninizi harekete geçirebiliyor.

“Sürgün” konulu öyküsünü serbest yazılmış bir şiir okur gibi okudum. Yazar bu öyküsünde yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen umudunu kaybetmeden en insani duygularla yaşama göz kırpmaya devam ediyor. Hatta geçmişine yapmış olduğu bu içsel yolculuğa okuyucusunu da kendisi ile birlikte çıkarıyor.

“Ebru” da ise ikinci kadın olmanın dayanılmaz ağırlığı ile paylaştıkları yasak anların doyumsuz duyguların sarhoşluğu bitince; duyduğu suçluluk duygusuyla kıvranan ve sonunda ruhsal yıkımı yaşayan bir kadının yaşam öyküsüyle okuyucuya inceden inceye mesaj veriyor.

“Yüreğine Bak” öyküsünde savaşın yıkıntıları arasında kaybolan hayatlara, yaşanan dramlara dokunuyor. “Suskun” öyküsünde son yıllarda ülkenin kanayan yarası olan kadına şiddeti işliyor ve kızını erkek şiddetine kurban veren bir annenin yaşadığı ruhsal yıkımı anlatıyor.

Yazar, öykülerinde bireyler üzerinden sistemi sorgularken, kapitalist düzenin içinde yer alan; sömürülen, değersizleştirilen çocuk işçilerin dramlarını, emeklerini, kadın cinayetlerini, erkeğin şiddetini yalın bir dille anlatarak toplumdaki bozulmayı da gözler önüne seriyor. Yazarımız, gözlemlediği bu yozlaşmayı titiz bir duyarlılıkla öykülerinde işlerken okuyucuyu da toplumdaki bu yozlaşmış yapıyla yüzleşmeye davet ediyor.

Sülbiye Yıldırım, öykülerindeki konu ve olay örgüsünü o kadar ustaca kurguluyor ki karakterler adeta gündelik hayatta etkileşime girdiğimiz insanlara dönüşüyor.

Kitabı bitirip kapağını hüzünle kapattığımızda zaman zaman yaşadıklarımızı tartmak için dönüp yüreğimize bakmamız gerektiğini hatırlatıyor bize.

 Son günlerde okuduğum en güzel kitaplardan biriydi “Yüreğine Bak” öykü kitabı. Kanguru Yayınlarından çıkan bu kitap 93 sayfa ve 19 öyküden ibaret. Yaşamı bir kez daha sorgulamak için okumanızı salık veririm.

Sülbiye Yıldırım Kimdir?

Sülbiye Yıldırım 1958 Malatya doğumlu Malatya’da doğdu. Mustafa Kemal Öğretmen Okulu ve Marmara Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. Öğretmen olarak çeşitli şehirlerde çalıştıktan sonra 2009 yılında İzmir’e yerleşti.

“Babamın Ölü Kuşları” isimli öyküsü, Eğitim-Sen Batman Şubesi tarafından düzenlenen 9. Şerzan Kurt Öykü Ödülü’nü Türkçe dalında kazandı. İzmir Kadın Yazarlar Derneği’nin “Yüzleşme” ve “Denizi Görmeyen Kadınlar” konulu ortak kitabında birer öyküsüyle yer aldı.

Varlık, İzmir İzmir Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi’nde, Deliler Teknesi, Aykırı Kuş Dergisi, Gamlı Baykuş Edebiyat Dergisi’nde ve Yeni Gelen Edebiyat Dergisi’nde öyküleri ve eleştirel denemeleri; Birçok sitede de sanat denemeleri, öyküleri, tanıtım yazıları yayımlandı.

Smyrna’nın Kalemleri Şair - Yazarlar Grubu ve EKYAZ (Egeli Kadın Yazarlar Platformu) üyesi olan ve çeşitli edebiyat dergilerinde yazıları yayımlanan yazarımız hala İzmir’de sanatsal çalışmalarını sürdürmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları