Ümran Öztürk

Yüreğimiz Yangın Yeri

Ümran Öztürk

Ülkemizde son yıllarda yaşanan felaketler adeta art arda sıralandı. Covıt19 ‘da hayatını kaybeden yakınlarımızın yasını tutarken bu kez de Antalya’dan ürkütücü haberler yüreklerimizi ağzımıza getirdi. İlk orman yangınları Antalya Manavgat ilçesinde başladı. Daha sonra Ege ve Akdeniz’in cennet koylarında görüldü. Yeşili, harika doğası, eşsiz güzelliği ile özellikle Manavgat hayalet şehre döndü. Marmaris’te köyler boşaltıldı.  İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili olan yangında evler boşaltıldı yöre halkı tahliye edildi. Otellerin karayolundaki ulaşımı yangından etkilendiği için deniz tarafından teknelerle binlerce vatandaş Güvercinlik sahiline taşındı. Bazı köyler yandığı için, bazıları da tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangın sekizinci gününde hala devam ediyor. Ülkenin turistik bölgeleri adeta ateş hattında.

Ormanlarımız,  içinde yaşayan hayvanlarla birlikte yanıp kül olurken,  köyler, bahçeler, evler, ahırlarla birlikte hayvanlar cayır cayır yanıyor. Basında ve sosyal medyada yanan hayvanların görüntüleri, kuşların çığlıkları, çaresizce gözü yaşlı insanların yürek burkan videoları vicdanları yaraladı.

Orman işçileri ve köylüler ile yangın söndürme ekiplerinin yangına müdahale ederken hayatlarını kaybetmeleri de büyük bir üzüntü yarattı.  Şimdiye dek 8 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralı kurtuldu bu cehennemden.  

Türkiye yanan ormanlarımız için tek yürek oldu. Aralarında siyasiler, belediyeler, gazeteciler, sporcular ve sanatçıların da olduğu birçok kişi ve kurum ormanlarımızda ağaç dikilmesine yönelik kampanyaya destek verirken birçok sanatçı yardım kampanyası başlattı.  Ancak ilk etapta yangının tamamen söndürülmesi ardından evini, ocağını, işini kaybeden insanların yaralarının sarılması gerekir. Yangına bizzat maddi ve manevi destek veren Haluk Levent ve AHBAP, Demet Akalın ve eşi, ünlü oyuncu İbrahim Çelikkol oldu.  

Halkı bilgilendirmek amacıyla sürekli sosyal medyada yayın yapan ve konum vererek yardım isteyen Şahan Gökbakar tek başına vatandaşı bir program yaparcasına bilgilendiriyor.

Demet Akalın eşi ile birlikte kendi çabasıyla bir tır dolusu yardım malzemesini yangın bölgesine gönderdi. Bu yardımların bireysel olarak da devam edeceğini sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Anadolu rock’ın sevilen sesi Haluk Levent AHBAP’la birlikte yardım götürmek amacıyla yangın bölgesine gitti.  Yardım götürmekle kalmayıp yardımları da organize eden Haluk Levent ve AHBAP yaptığı yardımlarla yine adından söz ettirdi.

Gönüllü olarak yangın bölgesine giden ve yangına müdahale edenler arasında ünlü oyuncu İbrahim Çelikkol da vardı. İbrahim Çelikkol’un, Milas'ta devam eden yangını söndürmek için itfaiye ekiplerine destek vermesi hayranlarını memnun etti.  Şimdi en büyük korkumuz yangının termik santrallere sıçramasıdır.

Birçok yerde devasa alevler karşısında yanan bahçelerini, tarlalarını,  evlerini, hayvanlarını çaresizce yaşlı gözlerle izleyen orman köylülerini bizler de ekran karşısında gözü yaşlı izliyoruz. Bu felaket yetmiyormuş gibi bir felaket haberi de bu kez Van’dan geldi.

Van’ın   Başkale, Özalp, Saray ve Çaldıran ilçelerinde yaşanan sel felaketi hayatı olumsuz yönde etkiledi.  Bölgede kısa sürede etkisini artırarak devam eden sağanak yağış yerini yıkıcı sele bıraktı. Selden 30’a yakın ev zarar gördü çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Sele kapılan bir kadın son anda kurtarıldı.

Dünyaya baktığımızda kuzey yarımkürede de çok büyük yangınların olduğunu, bunlara her geçen gün yenilerinin eklendiğini görüyoruz.

İşte insanoğlunun dur durak bilmeyen hırsları, doğaya saygısızlığı, çevre bilincinin olmamasının geri dönüşümü. Herkes suçlu arıyor suçlu rant uğruna doğanın dengesini bozanlar. Bilinçsizce ağaçları kesenler ve yakarak ormanları tahrip edenler, denizleri tonlarca katı ve sıvı atıkla dolduranlar, bulunduğu alanı evsel atıklarla çöplerle donatanlar, siyanürle altın arayanlar işte suçlu bunlar ve bunlara destek verenler. İnsan eliyle yaratılan tüm bu kirlilikler doğal kaynaklarımızın bozulmasına, su hava ve toprağın kirlenmesine neden oldu. Ülkemizde pek rastlamadığımız doğa olaylarına,   hortumlara, tsunamilere, günlerdir söndürülemeyen büyük yangınlara şahit olduk.  Sonuç olarak küresel iklim krizini bizler yarattık.

Yazarın Diğer Yazıları