Ümran Öztürk

Birincilik Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin oldu

Ümran Öztürk

Şehircilik alanında ülkemizde faaliyet gösteren Uluslararası Altın Kentler Derneği’nin; şehirlerde toplum hayatının yaşam kalitesini arttırmak üzere yaşamın tüm alanlarında kurumların yaptığı başarılı çalışmaları uluslararası arenada ön plana çıkartarak diğerlerine örnek oluşturmak yüksek yaşam standarları oluşturmuş özgün, kimlikli şehirlerin oluşmasına katkı sağlamak üzere her yıl geleneksel olarak düzenlediği Golden City Awards 2020 yılı ödülleri halk oylaması ve final jüri değerlendirmesi ile belirlenmiş ancak geçen yıl pandemi yasaklarına denk gelmesi nedeniyle tören iptal edilmişti. 

2020 yılı adayları arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi ; Antalya, Aydın, Ankara ve Manisa Büyükşehir Belediyesi gibi 30 büyük şehir belediyesi arasından finale kalarak birinci seçilmişti.

Bu yıl 6 ncısı düzenlenecek olan 2021 Golden City Awards ödülleri hazırlıkları sürerken Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl kazandığı ödülü Uluslararası Altın Kentler Derneği Başkanı Cenap Tuncer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ü makamında ziyaret ederek ödülünü gecikmeli olarak düzenlenen basın toplantısında takdim etti.

Uluslararası Altın Kentler Derneği’nin amacı ve çalışmaları Yurtiçi ve yurtdışında yaptığı koordineli çalışmalarla toplumda farkındalık yaratan sempozyum, zirveler, paneller, festivaller,  toplantı ve etkinliklerle adını duyuran Uluslar arası Altın Kentler Derneği pandemi döneminde de çalışmalarına kurallara uyarak projeler geliştirip çalışmalarına aralıksız devam eden bir dernektir.

Eğitim, sağlık, afet ve acil durum yönetimi, kimlikli şehirler, kent ekonomisi ve yerel kalkınma, akıllı şehirler, yapay zeka, yeni medya, göç ve uyum,  kültür ve sanat,  vb konularında faaliyetler gösteren Uluslararası Altın Kentler Derneği 2018 yılında kurulmuştur.

Toplumun her kesimini kapsayan ve ihtiyaç duyulan tüm alanlarda çalışmalarını sürdüren dernek, tüm düşünce görüşlere saygılı tam bağımsız bir anlayışla çalışmalarını yürütmektedir.

Dernek, kentlerin özgün kimliklerini, tarihi ve kültürel zenginliklerini, kültür miraslarını koruyarak devletin ve yerel yönetimlerin çalışmalarına sivil toplum örgütü olarak katkı vermektedir.

Derneğin teşkilat yapısına baktığımızda; Gençlik Merkezi, Kent Araştırmaları Merkezi, Şube Temsilcilikleri olarak çalışmalarını sürdürdüğünü görürüz.

Gençlik Merkezi : Kent ve kentlilik bilincini yaymak amacıyla, asıl insan kaynağı olarak gençleri özellikle üniversite eğitimi alan genç dimağları çalışmanın merkezine alması tamamen Uluslar arası Altın Kentler Derneği’nin hedefinin gençlerin katılımı ile kentlilik bilincinin gelişmesine katkı sağlanmasıdır.

Kent Araştırmaları Merkezi

Merkez; kentsel gelişim tarihinin araştırılması, kentsel değerlerin belgelenmesi ve kentlilik bilincinin oluşturulmasına katkıda bulunmak,  kentsel projeler önermek, tasarımlar ve uygulanmasını sağlamak için çalışmalar yapar.

Kent tarihine, kent belleğine ve kent arşivine ışık tutmak amacıyla kentsel projeler geliştirmek, Kentsel araştırmalar yapmak. Tüm bunları yaparken o kentte yaşayanların bu oluşum içinde aktif yer almasını sağlamaktır.  Elde edilen verileri raporlamak ve raporları yerel yöneticiler ve ilgili uzmanlarla paylaşmaktır.

 Şube Temsilcilikleri

Ankara, İstanbul, Kocaeli, Van, Balıkesir, İzmir, Paris ve Londra da bulunmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları