Ümran Öztürk

Herşey ayrıntılarda gizlidir

Ümran Öztürk

Hayat; zoruyla, kolayıyla, acısı ve tatlısıyla, eğrisi , doğrusuyla , sevgisiyle, nefretiyle bir bütündür. Koşuşturma ve telaş içinde geçirdiğimiz şu günlerde çevremizde olup biten birçok şeyi fark edemiyoruz. Doğanın bize ayrıntılarda sunduğu güzellikleri çoğu zaman göz ardı ederiz. Patlayan goncanın rengini, açan çiçeğin kokusunu, ötüşen kuşların sesini fark edemeden günümüzü tamamlarız. Oysa doğada değişen bu döngüyü önemseyip daha farklı bir gözle izlesek baharın çoktan geldiğini, doğanın bize ne kadar cömert davrandığını göreceğiz ve ilişkilerimizde daha sıcak, daha sevecen davranacağız. Çevremize baktığımızda bu bütünü ayrıntıları ile görüp seveceğiz.

Bir şeyin iyi, güzel, nitelikli ve anlamlı olup olmadığını o şeyin ayrıntılarında aramalıyız. Bazen bir sözde, bir davranışta, bir bakışta gizlidir tüm gerçekler.

Bazen ilk bakışta önemsiz ve küçük görünen detaylar mercek altına alındığında bizi hiç beklemediğimiz yerlere götürebilir. Ufacık bir ayrıntının bazen bir hayat kurtardığı gibi, hayatımızı karartan, sonradan fark ettiğimiz olayların çözümünde bize ipucu veren uyarılar olduğunu anlarız.

Ayrıntılar fark yaratan unsurlardır aslında. Bazen tek başına sonucu belirlemeye de yeter. Ayrıntıya hakim olabilme becerisi de başarı üzerinde etkilidir. Ayrıntılar bize bilmediğimiz ya da tereddüt ettiğimiz konuları çözmemizde ipucu verir. Küçük ayrıntıları fark edebilirsek daha isabetli kararlar verebiliriz. Çünkü hayatın gizi ayrıntılarda saklıdır. Yaşarken gözden kaçırdığımız, ıskaladığımız ya da o an için hiç önemsemediğimiz, umursanmamış küçük şeylerin yaşamımızı tamamen değiştirebileceğini daha sonra fark edebiliyoruz.

Çoğu zaman küçük parçaları birleştirdiğimizde genele ulaşmamızı küçük bir ayrıntı sağlar. Yaşamın var olan bütünlüğünü doğru tespit edemememizin bir sonucu da yaşamın neresinde durduğumuz, olayların neresinde olduğumuzdur, yani baktığımız yere yüreğimizle ve aklımızla yaklaşmamız gerekir.

Her şeyin birbirine benzediği bir ortamda küçük bir ayrıntı fark yaratarak diğerlerinin önüne geçebilir, dikkatleri üzerine çekebilir.

İleride yaşayacağımız olumsuzluklar, üzüntüler, keşkeler yaşarken gözden kaçırdığımız küçük detaylarda gizlidir. Ertelemeden sıcağı sıcağına irdelemek gerekir tüm bunları. Bütünün fotoğrafını ancak ayrıntıları bir araya getirerek doğru çekebiliriz.

Ayrıntılar bütünü ele verir ancak fazla ayrıntı ile meşgul olan kişilerin çoğu zaman geneli elden kaçırma ihtimalleri de vardır.

Yazarın Diğer Yazıları