Ümran Öztürk

Fısıldayacak rüzgâr Ayvalık'tan Van'a

Ümran Öztürk

Ayvalık' da İsmet İnönü Kültür Merkezine geldiğimizde tören bitmiş kalabalık sokaklara taşmıştı. Sokaklarda ağlayan çocuklar, gençler, kadınlar ve madalyalı gaziler ilk gözümüze çarpan kareler oldu. Cadde araçlardan geçilemeyecek kadar kalabalıktı. Ambulans kalabalığın dağılması için kapıda bekletiliyordu. Recep Abi ve Gülten Ödemiş'le geldiğimiz taziyede İnsanın memleketi dışında da ne güzel işler yapabildiğine, ne çok dostlar biriktirdiğine tanık olduk. Gurbetteki Vanlılardan biriydi , ne kalıcı izler bıraktı dedirtti bizlere ve kendisiyle bir kez daha gurur duyduk.

Örnek vatandaş, örnek sporcu, örnek dost olarak gösterilen Atletizm Federasyonu Yürüyüş Milli Takımı Antrenörü ve milli sporcu Sabahattin Tatar doğduğu topraklardan memleketi Van'dan çok uzakta Ayvalık'ta zeytin bahçesinde zeytin toplamak için çıktığı ağaçtan düşerek kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşam savaşına yenik düşerek 55 yaşında hayata veda etti. Ayvalık'ta toprağa verilen. Tatar'ın ani ölümü Ayvalıklıları derin üzüntüye boğarken son yolculuğunda sevenleri, dostları onu yalnız bırakmadı, adeta bağrına bastı. Van'dan 40 yakını Ayvalık'a akın etti.

Hakkâri'den Ayvalık'a posta memuru olarak tayinle gelen Tatar burada Yürüyüş Milli Takımı Antrenörü olarak spordaki başarılarını zirveye taşıdı. 

Dünya Tekvando Şampiyonu Nur Tatar Askari'nın amcası olan Sabahattin Tatar ilk görev yeri olan Hakkari'de çalışırken posta dağıtıcılarının yürüyüş yarışmasına katılarak 40 kişilik gruptan üçüncü olarak yarışmayı bitirir. Beş kişilik bölge takımına girer ve bu kez de Antep'te yapılan yarışmaya katılır ancak rahatsızlanır ve yarışmayı zor bitirir. Bu yarışma onu hırslandırır ve ciddi anlamda antrenmanlara başlar. Hakkari'nin dağları artık onun için antrenman alanıdır. Yeni yarışmaları takip eder. Van Bölge seçmelerine bu kez çok daha iyi hazırlanmıştır. Seçmelerde birinci olur ve Erzurum'a yarışmaya gider çok sert geçen bu yarışmada da birinci olur radyo kanallarında canlı yayın konuğu olarak ağırlanır. Heyecanlı ve mutludur. Böylelikle bu başarılar kamçılamıştır onu. Mersin'de katıldığı Türkiye Şampiyonası yarışmasında tanıştığı sporcu arkadaşlarının da önerisiyle tayinini isteyerek Ayvalık'a gelir. Sıladan mektuplar taşır bekleyenlere, kapı kapı dağıtır heybesindeki mektupları,  Ayvalık'ın dar, dik sokaklarını ezberler kültürünü öğrenir.

 Çok farklı kültür, farklı bir çevre ve farklı bir arkadaş grubu içinde kendini bulur. Ama o dinmek bilmeyen enerjisi ve azmiyle hem görevine hem yurtiçi ve yurt dışında yapılan yarışmalara katılır. Kilometrelerce yürüyüşlerine ve antrenmanlarına devam eder.  Ayvalık sahili, sokakları her yer onun antrenman sahasıdır artık. Gençlerle birlikte çalışmaya başlar yüzlerce öğrencisi olur. Doğu ile batı arasında bir köprü oluşturan Vanlı Tatar, doğu ve batı kökenli öğrencilerini birbirine yakınlaştırır, dostlukları pekiştirir böylelikle kültürel bir mozaik oluşmasına neden olur. Ekonomik yönden eğitime muhtaç çocukları eğitim ve sporla ilişkilendirerek onları kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı başardığı gibi milli takıma da sporcu yetiştirir. Yetiştirdiği sporcularla da yurt içi ve yurt dışında başarılar elde eder.

Sabahattin Tatar grup çalışmaları dışında ferdi birincilikleri elde ederek adını gerek yurt içinde gerek yurt dışında duyurmaya başlar, sporda aldığı başarılarla artık adını dünyaya duyurur.

Tatar ile ilgili TRT bir belgesel çeker. "Postadan Haber Var" belgeselinde Sabahattin Tatar'ı yaşamına, başarılarına geniş yer verir. Belgeselde Hakkâri'den Ayvalık'a tayinle gelişini anlatırken memleketinden 2000 kilometre uzakta farklı kültür, farklı çevre diye bahsettiği Ayvalık'ın ikinci memleketi olacağını nerden bilecekti ki . O, Ayvalık'ı sevdi Ayvalık toprakları da onu sardı sarmaladı bağrına bastırdı.

Her yıl Kasım'da Ayvalık'tan zeytin bahçelerinden ılık bir rüzgâr esecek sevgi, dostluk kokusunu Van'a götürecek. Fısıldayacak rüzgâr Ayvalık'tan Van'a yaşamın ne kadar kısa, ölümün ne kadar ani, kardeşliğin dostluğun ne kadar değerli ve kalıcı olduğunu.

Ruhun şad olsun güzel insan.

Yazarın Diğer Yazıları