Ümran Öztürk

Edremit'ten Edremit'e Uçmak İstiyoruz

Ümran Öztürk

Bu kez de  Van'ımızın yeşil ve güzel ilçesi  Van Gölü'nün süslediği Edremit'ten  Kuzey Ege'nin dünyaya açılan kapısı Koca Seyit Havalananına yolumuz düştü.

Yüksekova Hava alanı Müdürü Vanlı hemşerimiz Taner Ödemiş'i  yeni görev yeri Balıkesir Koca Seyit Havalimanında ziyaret ettik.  Taner Ödemiş'e hayırlı olsun ziyaretimiz esnasında  hava limanını gezme ve gözlem yapma olanağım da oldu.

Balıkesir Koca Seyit Havalimanı

Yenilenen hava limanının güvenlik sistemi ile birlikte çağdaş ve  modern bir yapı olarak  tasarlandığı dikkat çekiyordu. Hava limanının terminal binası ile diğer tüm bina ve tesisleri son derece donanımlı gayet şık ve temizdi.

1997 yılında yapımı tamamlanarak  DHMİ Genel Müdürlüğüne devredilen ve  uçuş trafiğine açılan 19  Haziran 2010 tarihinde   Geçici Hudut Kapısı ilan edilen ve pist çalışmaları da tamamlanan DHMİ Balıkesir Koca seyit Hava limanı  uluslararası uçuşlara açıldı. Pist ve apron büyütme çalışmaları sonrasında 2015 yılında resmi açılışı yapılan 23 bin 600 metrekare alana sahip olan yeni terminal binasında yolculara hizmet verilmektedir.

İstanbul Sabiha Gökçen, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve Almanya'nın Duseldorf hava limanlarına tarifeli uçuşların yapıldığı Balıkesir Koca Seyit Hava limanı 2019 yılında 608'i ticari toplam 5378 uçuş gerçekleştirmiştir.  Ticari yolcu uçuşlarının yanı sıra uçuş okullarının eğitim uçuşlarına da ev sahipliği yapan Balıkesir Kocaseyit Hava limanında ne yazık ki bu yıl yurt dışı uçuşları yapılmamaktadır.

Bu kadar modern donanımlı, 400 personelin görev yaptığı Balıkesir Koca Seyit Hava limanın sefer sayısının arttırılarak değişik Kentlere ve ülkelere  de sefer konması için gerekli çalışmaların yapılması  çok isabetli olur. Çünkü  bu hava limanı o donanıma ve kapasiteye sahip bir hava limanıdır. Ayrıca Edremit' in nüfusunun yaz aylarında üç dört katına çıktığı, coğrafi bakımdan önemli bir yerde bulunduğu ve turizm açısından etkin olduğu bilinen bir gerçektir.

Kardeş ilçeler yakınlaşsın

Edremit körfezde 15 bin dolayında Vanlı yaşamaktadır. Bir o kadar da Van Ferit Melen Hava limanını kullanan Muş, Agrı, Iğdır,Hakkari illeri ve çevresinden, değişik sebeplerden dolayı  körfezde yaşayan vatandaş bulunmaktadır. 

Körfezde yaşayan Vanlılar ve Van Ferit Melen Hava limanını kullanan binlerce vatandaş yılda en az birkaç kez memleketlerine gidip gelmekteler. Bu geliş gidişlerinde genellikle İzmir Adnan Menderes Hava limanını kullanmak zorunda kalıyorlar.  Oysa kendilerine en yakın olan Balıkesir Koca Seyit Havalimanından, Van Ferit Melen Hava limanına uçmaları vatandaşın hem zamandan hem ekonomik yönden tasarruf etmesine ve  daha rahat ulaşımına neden olacağı gibi, yine bu uçuşlar  iki kentin birbiri ile kültür alışverişine, turizm ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Yani bu ulaşım hem vatandaşın hem de iki bölgenin lehine bir sonuç doğuracaktır.

Modern yaşamla ve küreselleşen dünya ile beraber yüz yıllardan beri bu topraklarda yaşayan insanların birbirleri ile olan diyaloglarının;  dostluk dayanışma duygularını arttırmak iki kent insanını birbirine yakınlaştırmak, birbirlerini daha iyi tanıma ve anlamaları sonucu kültür alışverişinde bulundukları gibi ön yargıların da kırılmasına neden olacaktır.

Bununla da kalmayıp Edremit'ten Edremit'e başlatılacak seferler, Van'ın daimi konukları İranlıların da Zeytinyağının cenneti, Kazdağlarının eşsiz güzelliği ile çevrelenmiş körfeze gelmelerine, onlar için farklı olan bu coğrafyayı  tanımalarına, bölge ekonomisine katkı sunmak için yeni bir kapı açılmış olacaktır.  Balıkesir ve çevresinden  Van'ın doğal güzelliklerini, ,  eşsiz lezzetlerini tadarken türkuaz rengi gölde güneşi batırmanın keyfi ile Van ve çevresine  yapılacak tarihi, turistik ve kültürel  geziler de bu seferleri etkin kılacaktır.

Van Ferit Melen Havalimanı

Van Ferit Melen Hava limanının sivil alanda hizmet vermek için 1943 tarihinde kuruluşu gerçekleşmiş Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.

Van'ın sınırda olmasından dolayı  Bakanlar Kurulunun 1993 yılında çıkardığı karar ile Hudut Kapısı olarak ilan edilmiş yine aynı tarihten itibaren sınır kapısı olarak da hizmet vermiştir. Van Hava limanının adı  2001 yılında çıkarılan yeni bir karar ile Ferit Melen Havalimanı olarak değiştirilmiş, yolcuların kullanımına açık 1660 metrekarelik alan bulunmaktadır. Toplam kullanım alanına ek olarak 140 araç kapasiteli otoparka da sahiptir.

Ferit Melen Hava limanı 2011 yılından itibaren uluslararası ulaşıma açılmış ve kısa süreli  uluslararası uçuşlar için de kullanılmıştır. Ülkemizde uydu ile iniş sistemi ilk olarak bu hava alanında kurulmuş ve uydu ile iniş sistemi ilk olarak burada kullanılmıştır.

Pegasus Hava yolları Adana Şakirpaşa, İstanbul Sabiha Gökçen Hava limanlarına uçarken, Sun Express firması Antalya ve İzmir Adnan Menderes Hava limanına uçmaktadır. Türk Hava Yolları İstanbul Atatürk Hava limanı, Anadolu jet ise Ankara Esenboğa, İstanbul Sabiha Gökçen Hava limanına seferleri bulunmaktaydı.

Ülkemizin En Pahalı Uçak Biletinin Satıldığı Kent

Ülkemizin en pahalı biletinin satıldığı kent olarak bilinen Van'da  uçak sayısının azlığından dolayı sefer sayıları düşürülmüştür. Van /İstanbul arası bir kişilik bilet ücretinin 650-700 TL. Civarında olması  vatandaşta büyük tepkiye neden olsa da maalesef hiçbir iyileştirmeye gidilmemektedir.

Hava yolları şirketleri hem sefer sayısını düşürüp hem bilet fiyatını arttırarak  vatandaşı iki kere mağdur etmiş adeta cezalandırmıştır.  Vatandaşın isyanına kulak tıkayan siyasiler, idareciler Van Gölünün çığlıklarını duymadıkları gibi vatandaşın da çığlığını duymayarak  soruna bir çözüm bulamamışlardır.

 Van milletvekillerinin pahalı bilet fiatları ve uçak sefer sayılarının aratılması konuları için  lobi çalışması  yapmalarının  yanı sıra sorunu TBMM'de  gündeme getirmeleri gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları