Ümran Öztürk

Doğa Kolejinde Doğal Buluşma

Ümran Öztürk

Aralık ayında olmamıza rağmen hava güneşli ve ılıktı. Hafif esen yel ılık bir havayı adeta saçlarıma üflüyordu.  Van'ın sokaklarından geçtim caddelerine çıktım. İşe yetişme telaşında olan insanlarla selamlaştım. Küçük kafelerin önünde araç beklerken açılan kapıdan gelen taze kahve kokusu beni bir anda küçük bu kahvaltı salonuna çekti. Cam boyu sıralanmış masalardan birine oturdum. İçeride tek tük müşteri vardı, az sonra siparişim geldi. Van çöreği ,süt, ballı kaymak ve Van kahvaltısının olmazsa olmazı otlu peynir… Kahvaltıların en güzeli ile güne başlamanın keyfi gün boyu sürmüştü. Az sonra gideceğim okul günüme damgasını vuracaktı.

Yoğun programımın sürdüğü Van'da bu kez de  Vansesi gazetemizden muhabir arkadaşım Burhan Ergin ile birlikte  Van'ın en nezih semtlerinden  olan 2 Nisan caddesinde faaliyetini sürdüren modern binası ve 5500m2 alan üzerine kurulmuş, olağanüstü kadrosu olan, ulaşımı en kolay okullardan birisi Doğa Kolejine gelmiştik.

 Güvenlik görevlisi bizi kapıda karşıladı. Güvenlik ve hijyenin fevkaladeliği dikkatlerden kaçmıyordu. Okul Müdürü Ahmet Ersin Tanrıtanır beyin odasına çıktık. Program saatine kadar kısım Müdürleri ile kahvelerimizi içerken okulun eğitim politikası üzerine de sohbet ettik. Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve Lise kademelerinde eğitim öğretim veren okulda; 550 öğrenci,65'i öğretmen 95 personelin görev yaptığını anlatıyordu Okul Müdürü. Çalıştırdığı eleman sayısına bakıldığında okulun istihdama da büyük katkı sağladığı görülüyordu.

Program saatimiz gelmişti. Hep birlikte konferans salonuna indiğimizde alkışlar  ve çiçeklerle karşılandım. Salonda güzel bir sinerji vardı. Öğrenci, Öğretmen ve Okul Müdürü de söyleşimize katıldı. Program başlarken Vansesi Gazetesi imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ve Spor Yazarı ve Müdürü Rıdvan Can yine beni yalnız bırakmamışlardı.  Soru ve yanıt şeklinde başladığımız söyleşimize en çok yazarlık serüveni üzerinden sorular geldi. İyi bir yazar olmanın iyi bir okuyucu olmaktan geçtiğini söylediğimde öğrenciler okullarında da ekoloji, düşünmenin doğası, Yaratıcı yazarlık, deney atölyesi, akıl oyunları, girişimcilik, uluslararası ilişkiler gibi dersler gördüklerini söylediler. O zaman çok daha memnun oldum böyle bir okulda olmaktan. Zira Doğa Koleji öğrencilerini her yönden hayata hazırladığını biliyordum artık.

Sordukları sorularla fark yaratan öğrenciler her yazınızda, şiirinizde sevgi ve aşk var. Peki, sizce ölümsüz aşk var mıdır sorusunu soran öğrenci salonda güzel bir enerji yaratıp uzun uzun alkışlandı. "Bir Yalnızlık Senfonisi", Elveda Hüzün Merhaba Aşk kitabımın üzerinden ilerlediğimiz söyleşide "Aşk Beni Sobeledi" şiir kitabımdan şiirler okuduk şiirlerin hikayelerini, o şiirin nasıl doğduğunu anlattım. Öğrencilerimiz Van'a yazdığım şiirleri büyük bir beğeni ile okudular.

Söyleşim bitince Bu kez soru sorma sırası bana gelmişti. Aramızda güzel bir iletişim kurulmuştu. Bir yandan kitaplarımı imzalıyor bir yandan da sohbet ediyorduk. Öğrenciler okulları sıkıcı bulurlar ama siz okulunuzu çok sevdiğinizi söylüyorsunuz, okulunuzu size sevdiren etkenler nelerdir diye bir soru yönelttiğimde anladım ki onlar okulu beyinlerinde farklı bir yere oturtmuşlar. Onların yaşam şekli olmuş bu kolej. Okul Müdürü Ahmet Ersin Tanrıtanır Öğretmen kadrosu ve çalışanları ile birlikte ekip ruhunu oluşturmuş ve bu ekibin içinde öğrenciyi merkeze oturtmuşlar. Her türlü imkanı öğrenciye sunan, kaliteden ödün vermeyen  bu okul teknolojiyi de sonuna kadar kullanarak fark yaratmış.

Almanca ve İngilizce yabancı dil dersleriyle de fark yaratan okul öğrencilerine hafta sonları ücretsiz kulüp çalışmaları yaptıklarını gözleri ışıl ışıl anlatan öğrencilerle yaptığım sohbetlerde okul yönetimine bir kez daha hayranlık duyuyorum. Her branşta kulüp kurulması çağdaş eğitimin en  güzel örneklerinden biri. Zira kültür derslerinin yanında öğrencilerin sportif ve sanatsal yönlerini de geliştirmeyi hedeflemiş bir okul vardı Van'da.   Eskrim, basketbol, masa tenisi,jimnastik,modern dans,halk oyunları,satranç,gitar,keman,piyano gibi kulüpleri öğrenci ve veliler tarafından çok benimsendiği görülüyordu.

Eğitim öğretim yılı boyunca yazarların, sporcuların, sanatçıların, yanı sıra Girişimcilik ve İnovasyon Seminerleri düzenleyerek başarılı girişimciler ve iş insanlarının  kariyer yolculuklarını ve deneyimlerini paylaşmaları için öğrencileri ile bir araya getiren bir okul olma özelliğini de taşıyor.

Her gittiğim okulda öğrencilere teknolojiyi iyi kullanmalarını, çağa ayak uydurmalarını tavsiye ederken ; "çok zeki olabilirsiniz çok bilgili olabilirsiniz eğer çağa ayak uyduramaz, teknolojiden uzak olursanız bu zeka ve bilgi sizi bir yere taşımaz ve işinize yaramaz. Kendinizi geliştirmek için teknolojinin olumlu yönlerini kullanıp çağa ayak uydurmak zorundasınız. Sosyal medya ve internetin bilinçli kullanılması sizin başarı grafiğinizi artıracaktır" tavsiyesinde bulunurum ancak bu okulun teknolojiyi son derece bilinçli kullandığını gördüm. Şöyle ki;

Günümüz teknolojilerine ve çağa uygun bir ders programı olan okulda Bilgisayar Mühendisi öğretmenlerince kodlama-robotik laboratuarında yazılım ve kodlama dersinin verilmesi okulun ne kadar modern ve çağdaş anlayışta eğitim- öğretim hizmeti verdiğini ve günümüz teknolojisini yakından takip ettiğini gösteriyordu.

Vicdanı harekete geçirmenin en güzel yolu paylaşımdır. Merhamet bir insana yakışan en asil duygudur.Birlikte yaşamanın en güzel örneği olan paylaşmanın çocuklara anlatılması Doğa Kolejinde yine güzel bir sosyal sorumluluk projesi etkinliği ile olmuş.

"Bu Kış Beni Sen Giydir" projesi hayata geçirilirken  ihtiyaç sahibi öğrencilere sıfır botlar,montlar kışlık kıyafet yardımı ,oyuncağı olmayan 2 anaokuluna oyuncak,kitap ihtiyacı olan Sevgi Evlerine kitap göndererek öğrencileri sosyal sorumluluk projeleri içine dahil ederek  duyarlılık gösteren bir okul olma özelliğini yürekten alkışlıyoruz.

Söyleşi boyunca yanımızdan ayrılmayan sorular  yönelterek söyleşiye renk katan kolej Müdürü Ahmet Ersin Tanrıtanır'a, bizleri bilgilendiren  İlkokul Müdürü Dürdane Kahveci'ye, yakın ilgilerini eksik etmeyen Ortaokul Müdürü Eser Çakmakçı'ya, Lise Müdürü Misabettin Cidan'a, tüm öğretmen, öğrenci ve personele içten misafirperverlikleri için çok teşekkür ederim.

Yeni projelerde görüşmek  umuduyla.

Yazarın Diğer Yazıları