Ümran Öztürk

ÇGD'den Yüksekova'lı Gazeteci, Akademisyen Dr. Recep Yaşar'a Ödül

Ümran Öztürk

Çağdaş Gazeteciler Derneği yılın gazetecilik ödüllerini dağıttı. İnceleme Araştırma Ödülü Yüksekovalı gazeteci akademisyen Dr. Recep Yaşar’a verildi.

Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen ve açılış konuşmasını ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü’nün yaptığı törende “2019 ve 2020 Yılı Başarılı Gazetecileri ödülleri” sahiplerini buldu. 

2019 yılı Haber Ödülünü Cumhuriyet Gazetesi’nden Miyase İlknur, 2020 yılı Haber Ödülünü ise yine Cumhuriyet Gazetesinden Seyhan Avşar alırken, 2020 yılı ÇGD Orhan Koloğlu İnceleme Araştırma Ödülü’nü “Yakın Dönem Türk Basın Tarihi” adlı çalışmaları ile Usta Gazeteci Hıfzı Topuz ile gazeteci akademisyen Dr. Recep Yaşar aldı. 

Dr. Recep Yaşar, ödülü tutuklu ve işsiz gazeteciler adına aldığını, ödülü kitabın yayınlandığı hafta kovit 19’a yakalanan ve hayatını kaybeden eşi Bahar Yaşar’a adadığını belirtti.

2003 yılında Türk Basını’nın 185 yıllık öyküsünü yazan usta gazeteci yazar Hıfzı Topuz ile gazeteci akademisyen Recep Yaşar’ın, son dönemde Türk basınında yaşanan gelişmeleri anlattıkları “Yakın Dönem Türk Basın Tarihi” kitabı, Notabene Yayınları’ndan çıktı. Kitapta; parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçen Türkiye’de medyadaki değişiklikler, basın ve ifade özgürlüğü konusunda son 17 yılda nelerin yaşandığı yer alıyor.

NotaBene Yayınları tarafından basılan 424 sayfalık “Yakın Dönem Türk Basın Tarihi” kitabı kitapevlerinde ve online kitap mağazalarında okuyucularını bekliyor.

Basın özgürlüğü konusundaki olayların irdelenip titiz bir inceleme, araştırma sonucu değerlendirilip kaleme alınarak okurla buluşan bu kitabı, 6 yıl birlikte okuduğum sınıf arkadaşım Recep Yaşar’ın ödülle taçlandırması beni son derece mutlu etti. Usta gazeteci yazar Hıfzı Topuz ve gazeteci akademisyen Dr. Recep Yaşar’ın başarısının devamını dileyerekDr. Recep Yaşar’ı tanıtmak istiyorum.

Recep Yaşar, 1962 yılında Yüksekova Hakkari’de doğdu. Yüksekova Lisesi’ni bitirdi. Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Cumhuriyet Gazetesi’nde stajını yaptı.

Ulusal Basın Ajansı’nda gazeteciliğe başladı. TRT’nin açtığı muhabirlik sınavını kazanarak, 1986 yılında TRT İstanbul Haber Müdürlüğü’ne muhabir olarak atandı.  2002 yılında muhabir olarak görev yaptığı İstanbul Haber Müdürlüğü’ne Haber Müdürü olarak atandı. Daha sonra buradan Yayın Denetleme Kurulu Üyeliğine atandı. TRT’de iki kez yapılan yeniden yapılandırma dönemlerinden pasif konumdaki Araştırmacı ve ardından Strateji Uzmanı görevlerine atandı. 2018 yılında TRT’den Kanun Hükmünde Kararname ile emekliliğe zorlanan personel arasında yer alarak TRT’den emekli oldu.

TRT’de muhabir olarak çalıştığı dönemde mezun olduğu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gazetecilik ve Halkla İlişkiler dalında Yüksek Lisans, Genel Gazetecilik Anabilim Dalında Doktora yaptı.

TRT’de çalıştığı dönemlerde İstanbul Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Haberciliği, Röportaj Teknikleri, İnteraktif Gazetecilik, Kent ve Haberleşme dersleri verdi.

2001 yılında üyesi olduğu Türkiye’nin en büyük gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 2013-2019 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Bu süreçte özellikle basın ve ifade özgürlüğü ile gazetecilerin yargılanmaları konusundaki faaliyetlerde görevler üstlendi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile KonradAdenauer Vakfı’nın Türkiye genelinde yaygın ve yerel medya mensuplarına yönelik olarak düzenlen çok sayıda seminer ve  konferansta “Medya Etiği”, “Gazetecilikte Temel Etik Değerler“, “Televizyonda Yayıncılık Modelleri”, “Kamu Hizmeti Yayıncılığı”, “Haber Toplama Teknikleri”, “Televizyon Haberciliği”  “İnternet Gazeteciliği”, “Medya Okuryazarlığı”, “Haber Toplama Yöntemleri ve Etik Davranışlar”, “Gazetecilik Mesleğindeki Yeni Tartışmalar” konularında tebliğler sundu.

-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile BBC’nin Türkiye’deki gazetecilere yönelik olarak ortaklaşa düzenlediği on-line gazetecilik eğitiminde “Siyaset Haberciliği”, “Savaş ve Çatışma Muhabirliği” alanlarında Eğitici Moderatör olarak görev aldı.

Umut Vakfı ile Frederic Ebert Vakfı’nca tarafından düzenlen, “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri Yerel Medya Seminerleri” dizisinde Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenen seminerlerde  “Medya ve Şiddet: Gazetecilik Meslek İlkeleri ile TGC Hak ve Sorumluluk Bildirgesi Çerçevesinde Gazetecilerin Şiddet Haberlerine Yaklaşımı” konularında tebliğler sundu.

Onursal Başkanlığını Hıfzı Topuz’un yaptığı İletişim Araştırmaları Derneği İLAD üyesi. Prof.Dr. Aysel Aziz’in başkanlığını yürüttüğü İLAD’ın yönetim kurulunda Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Ekonomi Gazetecileri Derneği üyesi olan Recep Yaşar 2 çocuk babasıdır.

Yazarın Diğer Yazıları